Реклама / Ads
46| 9685 |08.03.2009 АКТУАЛНО

Чората не е убит от полицаите, разкрива нова петорна експертиза

.
Специалисти от ВМА обръщат на 360 градуса заключенията на покойния проф. Стойчо Раданов. Сърдечният мускул на жертвата увреден от злоупотреба с кокаин. Обществен комитет ще търси отговорност от лекари, подвели съда.
 

 Стойко Стоянов

Скандалният  благоевградчанин Ангел Димитров – Чората е умрял от позиционна асфикция. Дихателните му функции са блокирали в следствие на позата, в която е бил поставен при полицейското задържане – с ръце закопчани с белезници на гърба. От нея е настъпила остра дихателна и сърдечно съдова недостатъчност. Това е заключението на последната петорна съдебно медицинска експертиза, извършена от екип на ВМА. Това разкриха за Frognews.bg. осведомени източници, следящи развитието на процеса. В понеделник заключенията трябва да бъдат представени в съда на поредно заседание по делото.
 delo_1.jpegВ края на  декември м.г.  Военно-апелативният съд разпореди изготвянето й. Магистратите поискаха специалистите да отговорят обстойно на  20 конкретни въпроса, свързани със смъртта на  Чората, сочен от МВР като регионален лидер в бизнеса с дрога и проституция.
Последните заключения на новите петима експерти

обръщат на 360 градуса старата съдебно медецинска експертиза,

изготвена под ръководството на покойния вече проф.Стойчо Раданов през 2005 година. Те категорично отхвърлят заключенията на доегашната петорна експертиза за причините довели до смъртта на Чората. Именно възоснова на нея на 2 октомври м.г. полицаите от ОДП – Благоевград Мрослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Каринков бяха признати за виновни и получиха обща

 присъда от 82 години лишаване от свобода

за извършено предумишлено убийство.
Според проф.Раданов и екипа му причината за смъртта на Чората е закрита черепно-мозъчна травма с развил се комоционно контузионен синдром. От него е последвала парализа на сърдечно-съдовите и дихателни центрове. В механизма на смъртта е участвала и травматична руптура( разкъсване ) на аортата, довела до кръвоизлив в лявата гръдна половина. Тогава проф.Раданов разгласи пред медиите заключенията си и обяви, че Димитров е бил жертва на полицейско насилие, а за това свидетелствали синини и кръвонасядания по тялото и лицето му.
Експертите от ВМА сега са категорични, че

кръвоизливите в мозъка не са причинени от удари,

 а вследствие на настъпила хипоксия, провокирана от болните бели дробове на арестанта, и най-вече от  увреденото му хипертрофично сърце. Като имено то е възможно да е довело до внезапната сърдечна смърт. Откритите по лицето и главата на жертвата контузии нямат връзка и не обясняват кръвоизливите в меките мозъчни обвививки, които са характерни за недостиг на кислород. Сочените от проф. Раданов кръвоизливи около мозъчния ствол не са следствие на травма, а са настъпили послемъртно, защото не са установени при първата, а чак при втората аутопсия - след като мозъкът е престял в стомаха на Димиторов, повече от 9 дни след първата аутопсия, твърдят специалистите.
Отпада и тезата, че аортата на Чората е разкъсана от силен удар, нанесен от полицаите. Това  най-вероятно е станало по време на  аутопсията на трупа от лекарско невнимание. За това свидетелствали фактите, че по гърдите му няма тежки наранявания, а в лявата половина на гръдната кухина са открити едва 150 мл. кръв, тоест жертвата е била вече мъртва. Ако руптурата на аортата е причинена приживе, за по-малко от минута в гръдната кухина е трябвало да се излее повече от литър кръв, заключава екипът от ВМА.  Те са установили още, че Чората е имал увредено хипертрофично сърце. Анализите и проведените изследвания пък показали, че промените на сърдечния мускул били следствие от
 хронична злоупотреба с кокаин

delo_3.jpg

Скандалното разминаване между двете експертизи вероятно ще преобърне и самия съдебен процес, очакват осъдените полицаи и техните близки. Преди три месеца те дадоха гласност и на независима медицинска експертиза, изготвена от съдебния патолог от САЩ  д-р Янг. Той е с 20 годишен стаж в в патоанатомията, направил е 5 380 аутопсии и 371 пъти е бил съдебен експерт. Експертизата бе поръчана от Националния комитет за защита на служителите от МВР и отбраната. Чуждият лекар е ползвал като изходна база фактите, установенени и документирани от екипа на проф.Раданов, но категорично отхвърля изводите им като неверни и абсурдни. Неговите заключения за смъртта на Ангел Димитров са сходни с тези, които ВМА ще представи в съда утре.
Запознати със съдебната сага твърдят, че медицинският доклад на Стойчо Раданов е  бил явно

тенденциозен и манипулативен

 Професорът не обяснявал на каква база е направил заключенията си. Освен това,  петорната експертиза била незаконно назначена, преди да е завършила тройната. За нея настоявали бащата и брата на Чората. Те са посочили и двама от лекарите, които да участват, коментират от защитата на полицаите.
„За заключенията на екипа на проф.Раданов има само две логични обяснения – пълна некомпетентност, или умишлено фалшифициране на резултатите. Убеден съм, че за непрофесионализъм и дума не може да става. Покойният беше сред водещите специалисти. По-скоро му е оказан натиск да поддържа определена теза”. Така коментира диаметралните разминавания в двете петорни експертизи ген. Стоимен Стоименов, зам-председател на Националния комитет за защита на служителите от МВР и отбраната. В подкрепа на тази версия Стоименов припомня и факта, че проф.Раданов, преди да представи заключенията си в съда, ги оповестил по медиите и внуши демонстративно на обществото, че Ангел Димитров е убит от полицаите.

delo_4.jpg
„ От Раданов вече  не може да се търси отговорност, но четиримата му колеги трябва да обяснят

защо са подписали експертиза, с неверни заключения

Така са заблудили и подвели съда, и са предопределили съдбата на петимата полицаи”, настоява ген. Стоименов.
От Националния комитет, ангажирал се със защитата на благоевградските антимафиоти, твърдят, че подозират чия поръчка е изпълнявал Стойчо Раданов. Според тях  е наложително разследващите да търсят връзка между манипулативната експертиза и загадъчното самоубийство на патоанатома.
Frognews.bg  припомня, че точно 15 дни, след като полицаите от Благоевград бяха осъдени ефективно, проф. Стойчо Раданов беше открит обесен на детска катерушка в кв. „Иван Вазов”. Ден по-късно в предаването „Пропаганда” по Дарик съпругата му Андорника бе категорична, че през последните две седмици съпругът й е бил в депресия и

 не вярва, че се е самоубил

 Интересни за разследващите ще са и фактите, които изнесе в интервю пак пред  Дарик  д-р Станислав Христов - работил с проф. Раданов. Христов описа, че с колеги са проверили кабинета на професора и не са открили предсмъртно писмо, след което са запазили всичко, а това вероятно ще представлява интерес за органите разплитащи случая.
Открит остава и въпросът от къде д-р Христов е запознат с документите по делото "Чората" и каква е мотивацията му за многостранни негови интервюта по това дело, след като не е имал официално достъп?, питат от Националния комитет, защитаващ полицаите.
 Ангел Димитров умря на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при опит да бъде задържан от група на МВР, изпълняваща операция на Главна прокуратура. Чората е сочен като един от лидерите в разпространението  на наркотици в Югозападна България, а групата му  се занимава със сводничество и сексуална експлоатация на българки в европейски страни.
Проверката, извършена от Испектората на МВР след смъртта му, констатира, че действията на полицаите, участвали при ареста, са били законосъобразни и не са допуснали нарушения на устава.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6694 |05.03.2009 Алла Пугачова напуска сцената . 9| 6239 |04.03.2009 Виртуозният Теодосий Спасов днес навършва 48 години . 1| 5503 |04.03.2009 4fun.bg предлага новия албум и цялата дискография на U2 . 62| 5951 |01.03.2009 Задръстена, повредена, оплескана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads