Реклама / Ads
14| 5143 |03.02.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Делийски за Фрог: РБ стана крепеща колона на ГЕРБ

.
Страхил Делийски
Случващото се в Реформаторския блок е естествен резултат веднъж от начина, по който се създаде той, втори път от основната му цел - да легитимира втория кабинет на Борисов. Реформаторите се обединиха, но различията им останаха. И понеже не успяха да се превърнат в единен субект, чийто стремеж надхвърля конюнктурната цел - власт – кабинет, смисълът му започна да изчезва. Няма за какво да бъдат повече заедно. Това коментира пред Фрог нюз политологът Страхил Делийски.
 

Беше ясно, че прегръдката с Борисов няма да се отрази добре на партиите в РБ. Премиерът може да партнира с всеки един поотделно, но не и с всички заедно. Той приласкава отделните политици един по един зад гърба на другите. Това увеличи напрежението и довърши РБ като политически субект.

 

Определени фигури от Блока реализираха властови амбиции, но не успяха да убедят обществото, че вършат реформи. Получи се тежък разрив между РБ и онези социални групи, които го припознаха като свой политически представител и които гласуваха на изборите за него. Вместо да се превърнат в автентичен изразител на техния политически интерес, реформаторите се превърнаха в крепеща колона на правителството на ГЕРБ, посочва Делийски.

 

Той коментира и все по-честите политически откровения на Радан Кънев и Гроздан Караджов:  „ И на двамата поведението е странно. Сякаш те завчера са научили какво какво се случва в правителството, сутринта разбраха как управлява Борисов, а преди половин часа разбраха, че в РБ има партии, които не могат да се понасят. Техният анализ е точен, но е политически некоректен”.

 

Без ДСБ останалите партии ще продължат да подкрепят кабинета. Най-вероятно Блока чисто формално ще продължи да съществува. Другият вариант е да се търси предоговаряне на коалиционното споразумение с всяка една партия поотделно и не мисля, че ще се влезе в този режим. Реформаторския блок пребоядисан, преформатиран, леко саниран ще продължи своето формално съществуване, прогнозира Делийски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 8467 |01.02.2016 Иля Прокопов пред Фрог: Историците, които си противоречат за робството, са под външен контрол . 83| 7097 |01.02.2016 Петър Иванов пред Фрог: Терминът „владичество” е фройдистки, свързан е с „обладать” . 21| 15332 |28.01.2016 Филип Станев пред Фрог: Очаквам бате Бойко да ми забрани и кокошите трътки . 13| 11212 |26.01.2016 РАЗБИВАЩО! Учител за Фрог: Проблемът на образованието не е в заглавията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads