Реклама / Ads
1| 6112 |05.02.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Gift of Love - Световна седмица на толерантността в НДК

.
Ангелина Владикова
Националният дворец на културата от 11 до 20 февруари е домакин на интересна изложба, която гради мостове между творчеството на младите хора, общочовешките ценности, хармонията между различните религии и най-вече обръща погледа ни към онова тайнствено усещане, че духовното крепи света, напук на всичко.
 

Разговаряме с Ангелина Владикова, председател на сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“. Сдружението е инициатор и един от организаторите на изложбата Gift of Love, чието откриване ще се състои на 11 февруари от 18 ч., ет. 3, централно фоайе.

 

- Г-жо Владикова, разкажете за Световната седмица на религиозна хармония?


- Изложбата Gift of Love е организирана като част от многобройните събитията по света по повод Световната седмица за междурелигиозна хармония. За първи път идеята за „Световна седмица на междурелигиозната хармония“ е предложена пред Общото събрание на ООН през септември 2010 г. от краля на Йордания Абдула II.

На 1 Февруари 2011 г. ООН стартира първата Световна седмица посветена на хармоничните междурелигиозни отношения (World Interfaith Harmony Week ) с многобройни инициативи и събития в различни части на света – прожекции на филми, дискусии, с участието както на членове на ООН, така и на религиозни лидери, неангажирани с религията граждани и множество междуправителствени и неправителствени организации. Генералната Асамблея на ООН решава първата седмица на Февруари да се посвети на пропагандиране „посланието за хармонични междурелигиозни отношения и добрата воля сред църквите, синагогите, джамиите, храмовете и всички други богослужебни места..., основани на любовта към Бог и любовта към ближния или на любовта към далечния, според разбиранията и убежденията на всяка една религиозна традиция.“

Седмицата на толерантността цели да бъде платформа за диалог и да ангажира обществеността от различни религии в общи действия и диалог, които да изведат на преден план общите човешки ценности.

 

- Как се появи идеята за изложбата Gift of Love като част от тази световна инициатива?


- Сдружение „Мостове“ организира различни прояви от 2012 година във връзка със Световната седмица на междурелигиозната хармония, но досега предимно наблягахме на конференции, кръгли маси и дискусии. Тази година, след разговори с преподаватели от Великотърновския университет и Нов български университет, както и с г-жа Снежана Йовева от екипа на НДК, се появи идеята да накараме младите творци от факултетите по изкуствата да представят своя поглед върху темата. Сътрудничеството на Националния дворец на културата за нас е много важно и ние го ценим, дворецът е любезният домакин на изложбата. Събитието се превърна в поредния „мост“, който свързва хората – студенти и преподаватели, институции,  с духовни послания и различни творчески гледни точки, изразени чрез изкуството.

 

Съорганизатори на събитието са  Център за европейски бежански миграционни и етнически изследвания (CERMES) в лицето на проф. Анна Кръстева, Центъра за българо-европейски културни диалози към НБУ и доц. Анжела Данева. За нас е чест, че изложбата се провежда под патронажа на г-жа Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, Ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП.

 

- С какво точно се занимава Вашата организация?

- „Мостове - Източноевропейски форум за диалог“ или BRIDGES, както сме известни сред международните си партньори е неправителствена организация, създадена с идеята да служи като платформа за междукултурен и междурелигиозен диалог; да създава мостове между хората от различни религии и култури. Ние самите в сдружението сме представители на различни религии – православни, католици, протестанти и мюсюлмани. Обединяваме се около значими за всички теми и проблеми като насилието над жени, ксенофобията, екологията иизкуството. Целта ни е да търсим общото, това, което ни обединява. Работим основно с млади хора, от тази година организираме и междурелигиозен лагер за деца. От 2012 година сме част от глобалната мрежа на United Religions Initiative (URI), която се състои от 750 организации, подобни на нашата, в 93 държави по целия свят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5688 |14.04.2015 Почина певецът на "When a man loves a woman" . 40| 9376 |31.03.2015 Срамът ни вече е световна новина и факт . 0| 5832 |25.06.2014 Съвместен проект на TEMPER Longboards и Trash Lovers на фестивала ONE DESIGN WEEK 2014 . 0| 10481 |22.01.2010 Честваме Световната година на Хайдн

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads