Реклама / Ads
41| 6562 |06.02.2016 НОВИНИ

Съдия В. Иванова: Сериозните проблеми у нас умишлено се омаскаряват

.
Весислава Иванова
Въпросите, отправени към премиера Бойко Борисов в Лондон, имат своя резон и трябва да се задават и у нас. Това заяви съдията от Софийския градски съд и член на Съюза на съдиите Весислава Иванова по bTV.
 

По думите ѝ последният мониторингов доклад на ЕК беше „смотан” и така и не получи адекватен коментар. Той се „разми с няколко димки, свързани с нечии оставки”, заяви Иванова.

 

Никой от посочените субекти, чиито недостатъци се критикуват в доклада, не излезе и не направи анализ на допуснатите грешки, не коментира как смята да се поправи, смята съдията от СГС.

 

Изключително важно е премиерът да се прояви като държавник и да разкрие кой му е изпратил скандалния есемес от 14 януари. Колко пъти чухме думите „сценарии”, „преврат”, „сериал”, запита Иванова. Според нея сериозните проблеми се омаскаряват у нас, за да не бъдат обсъдени адекватно.

 

Ако изпратилият есемеса е член на Висшия съдебен съвет – той няма място там. Затова и тази история трябва да се изясни, подчерта съдията.

 

Яневагейт също беше сведена до пазарско, клюкарско ниво, така че хората да се отвратят и да загубят интерес от скандала, коментира членът на Съюза на съдиите. Това е скандал, в който единият замесен потвърди за случилото се, а другият не го отрече. Информацията, която се обсъжда в записите е обективно проверяема. Става дума за тежки влияния и зависимости. Именно затова Европейската комисия иска скандала да се разследва, обясни съдията.

 

Иванова изясни трите ключови точки от мониторинговия доклад. Според Европейската комисия у нас няма политическа воля за борба с корупцията, което води и до липсата на резултати в тази насока - критика, която е повтаряна неведнъж през последните години. Затова и ЕК ще следи резултатите, а не намеренията в тази сфера, коментира тя. Вторият ключов аспект на доклада засяга неефективността на прокуратурата в разследванията, засягащи високите етажи на властта. Третата основна точка е провалът на Висшия съдебен съвет да подсигури независимостта на съда и да управлява съдебната система по обективен начин, каза членът на Съюза на съдиите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4127 |27.01.2016 Съдия: Педписанията в Докладите на ЕК са като зъбобол за нас, чакаме да отмине . 0| 4490 |21.01.2016 Съдия Нели Алексиева поема делото за КТБ . 4| 5845 |20.01.2016 Съдия Иво Дачев си даде отвод по делото за КТБ . 23| 9551 |15.01.2016 Ченалова: Ясен Тодоров или Димитър Узунов е пуснал есемеса на съдия №1

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads