Реклама / Ads
50| 10320 |08.02.2016 ПОЛИТИКА

Борисов в Лондон - за посланията и предстоящите трусове

.
Илиян Василев Източник: Булфото
За пресконференция на Борисов ще кажа, че тя е олицетворение на началото на труден за него процес на самоопределяне. В края на този път ще разбере, че е загубил време и възможности.
 
Прогнозата ми е, че ще продължава по инерция, което ще го доведе до най-лошия вариант - маргинализация. 

България се поляризира и идеята му за "балансиране" изглежда все по-абсурдна. Атакуват го от всички страни, а обичайните му похвати да го питат едно, той да говори за друго вече не сработват.

Но ахилесовата му пета е управленската му философия, която изключва възможността за радикални реформи. Това което максимално може да видим е полуреформи или медийно усилване на скромни, представени за реформаторски, усилия.

Това, че го атакуват тролове на Атака не е проблем - той винаги ще намери нужните отговори, защото атаките им са прекалено повърхностни и пропагандни, поради което относително безопасни. Не е изненада, че доста хора са се подготвили грижливо за да го атакуват по време на срещата с българите в посолството. Тук изключвам зададените логични въпроси около важните теми за доклада на ЕК, съдебната реформа, Пеевски и дори въпросите около Бокова. Още по-видима и значима е медийната подготовка за отразяване на атаките по време на конференцията. Ще се съгласите, но ние веднага бяхме информирани, включително с видеоматериали, за случилото се в Лондон. Едва като се пусна пълната версия се появиха и други въпроси и интерпретации, включително отговорите на Борисов. Затъмнението си е пар екселанс хибридна атака. Вижте отговорите например на въпроса за Южен поток - напълно смислени и логични. Не съм сигурен какво прави девойката от Атака в Лондон и дали е вярно, че е нарочно "командирована". Ако влезете в нейния профил ще се убедите какво е равнище на грамотност и идейна поляризация. Не е просто фен, а идеен джихадист. Но това е второстепенно, а и няма особено значение. Всяко медийно чудо на Атака е за три минути, просто трябва да се отчетат за вложените средства.

Втората линия на атака е по темата Ирина Бокова - не се очудвайте защо студенти в Лондон питат за нейната кандидатура. Много от онези, които могат да си позволят да изпратят децата си да учат в чужбина са представители на номенклатурата и мечтаят за нейната кариера на международен бюрократ. Тези "ценности" се предават по наследство. И цял живот да живеят на Запад, идейно все ще си останат на Изток. Това не е проблем - мнозина млади хора се увличат по чегеваризма, по леви и екоидеи. По-трудното за обяснение е, че се самоиндоктринират. Поне да бяха се замислили защо правителството не бърза за номинира Бокова, да разберат, че тя не е нито единствен, нито гарантиран като подкрепа кандидат. Отгоре на всичко може да ни докара и съпътствуващи репутационни щети.

На този усилен от пропагандните медии фон смислените въпроси за реакциите на доклада на ЕК, за огледалото на Борисов - потъват, макар, че са най-свестните зададени на тази пресконференция. И това е естествено, защото не очаквайте нормалните и смислени въпроси да бъдат предварително организирани или агресивни, като атакистите и левите. 

Тази предварителна режисура свива полезността на конференцията, без да я отменя. Новото е, че разбрахме кой е шеф на правителствения пресцентър. Това, че името и бе известно само на тесен кръг е ненормално. 
Обществеността няма полза от размяна на пропаганда и контрапропаганда - има нужда от отговори и действия по реалния дневен ред на обществото..

Най-лошото е съдейки по казаното от шефката на неговия пресцентър, че най-накрая виновен ще се окаже посланик Димитров за това, че не е добре организирал срещата. Какво по-точно не е организирал - присъствието на правилните хора, или задаването на правилните въпроси или и двете? Всеки политик трябва да бъде готов да попадне в подобна ситуация. Това, че харизмата на Борисов и пословичните му медийни умения имат своите граници, вероятно е изненада за някои. 
Питат за Пеевски и обкръжението му, а той като Мирча Кришан си говори за краставицата - колко контрабанда хванали!? Истината е, че водеща причина за усилване на битката срещу контрабандата е интересът на Пеевски и партньори да се намали натиска върху вътрешния пазар на цигари и тютюневи изделия, за да продава повече Булгартабак. За това беше лансирана и известната рекламна кампания срещу контрабандата финансирана от Булгартабак, но под егидата на Министерството на финансите. Що се отнася да контрабандата при износ, за която говорят в Турция и в която обвиняват пак същия Булгартабак, няма и дума. По същия начин стоят нещата и с битката срещу "контрабандата" с горивата - за да изместят темата от скандалните монополни цени и картела на други близки олигарси.

Времето е действително разделно и опитът на Борисов да остане балансьор на непримирими противоположности е обречен. Няма как да бъдеш политически десен, а в бизнеса да бъдеш с Пеевски. За това ще продължава да получава удари и от ляво и от дясно. Да не правиш реформи и да покровителстваш бизнес далавери с Доган и Пеевски не е приемливо за много от хората, които досега гласуваха за него..

В същност го атакуват по същата хибридна схема, по която Путин атакува Меркел - хибридните войници са навсякъде и Лавров няколко пъти организирано насочва стрелите. Вероятно у нас ще кажат, че българският премиер не е толкова важна цел, но не се заблуждавайте - за Кремъл няма малки цели - особено такива, които той смята за "меки".

Провалът на Борисов да се разграничи и противопостави на Пеевски е краят на неговата политическа кариера. Нищо повече, нищо по-малко. Затова не бива да се изненадваме, че на официалните медии трябваха три дни докато "разберат", че конференцията в Лондон има и пропагандно-хибриден контекст. 

Срещата на Пеевски със собствениците на БТВ и Нова ТВ вече дава резултати.

 

Илиян Василев

https://idvassilev.blogspot.bg/

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 7358 |03.02.2016 Г-н Борисов, какво са ви направили българите, та ги наказвате с Кунева... . 35| 6019 |28.01.2016 Започна се! Борисов "взема скалпа" на Танев . 14| 5484 |21.12.2015 Борисов пожела успех на Рахой при съставяне на новото правителство . 29| 8754 |19.12.2015 Ст. Георгиева: Общото между Борисов и Орешарски е Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads