Реклама / Ads
4| 4491 |09.02.2016 НОВИНИ

Наши шофьори отговарят на Гърция с безсрочна блокада на границата

.
Архив
Българските превозвачи решиха да продължат блокадата на границата с Гърция за неопределено време. Протестиращите заявиха, че няма да пропускат коли и камиони, докато гръцките фермери не освободят напълно трафика по целия европейски коридор.
 

По-рано българските превозвачи, които блокираха граничния пункт "Кулата" в отговор на гръцките протести, направиха опит за преговори с фермерите от Гърция. Импровизираната среща между инициативен комитет на превозвачите от българска територия и протестиращите трета седмица гръцки фермери приключи безуспешно.

 

Условия бяха поставени отново от гръцките фермери, че са склонни да помогнат на нашите превозвачи, като пропуснат за около три часа тежкотоварните камиони.

 

Реакцията на нашите превозвачи беше крайно негативна. Те настояват да има абсолютно осигурен коридор за преминаване на тежкотоварните камиони, наблягайки отново, че това е европейски международен коридор и че 2000 шофьори са заложници на този капан.

 

Шофьорите не приемат варианта да бъдат частично пропускани на гръцка територия, защото по информация на наши превозвачи, които са откъм Промахон, магистралата след Солун в посока Промахон е абсолютно блокирана, така че нашите шофьори ще попаднат в капана на гръцката блокада.

Протестиращите поискаха международни хуманитарни институции да дойдат на място, тъй като на гръцка територия има бедстващи шофьори, чийто живот е застрашен.

От страна на Гърция такива репресивни мерки не е имало и през Втората световна война. Тези хора долу са обречени на глад и мизерия. Преди малко чух един шофьор, който е на опашката от гръцката страна, и каза, че това долу е равносилно на смърт. Те нямат вода, нямат хляб, нямат нищо, коментира за БНР очевидец.

В опит за преговори за Промахон заминаха евродепутатът Ангел Джамбазки и кметът на община Петрич Петър Бръчков, но всички са убедени, че нещата трябва да се уредят между българското, гръцкото правителство и Европейската комисия.

 

Джамбазки е изпратил писмо до Министерския съвет с настояване страната ни да претендира Гърция да понесе санкции заради блокадата на общата граница с България, а българските фирми, пострадали пряко и косвено от блокадата, да бъдат компенсирани от бюджета на Европейския съюз. 

 

Протестът на превозвачите от "Кулата" се подкрепя и от колегите им на другия граничен пункт "Илинден - Ексохи", които също се опитали да блокират пътят, но са били изтласкани от полицията. Все още не е ясно съдбата на тримата български шофьори, които тази нощ са се опитали да пробият блокадата на "Промахон" и са преминали през граничните заграждения. Срещу тях е образувано бързо производство. Делото се гледа от съда в Серес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4069 |09.02.2016 БГ шофьори на Кулата не пускат гръцки автомобили . 10| 4316 |08.02.2016 Найденов: Нашите искат да затворят границата с Гърция за Великден . 0| 4427 |04.02.2016 Ответен удар: Наши шофьори на тирове блокираха магистрала в Гърция . 4| 4783 |02.02.2016 Сблъсъци на Кулата. Нашите: Докарваме фадромите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads