Реклама / Ads
4| 4219 |09.02.2016 НОВИНИ

Митов се загрижи за опазване гръцко-турската граница

.
Даниел Митов
Трябва да фокусираме усилията си върху опазването на гръцко-турската граница, защото това ще спре потока и към Македония, и към всички останали държави от Западните Балкани, включително и Западна Европа, коментира пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов в отговор на въпрос ще се включи ли България в общата охрана на границата между Македония и Гърция.
 
На Гърция трябва да й се помага да успее максимално ефективно да опазва границата си, а в същия момент трябва да се упражни съответният натиск и да се окаже помощ на Турция да изпълни споразумението, което подписа преди около два месеца, припомни Митов позицията от последния неформален съвет на министрите на външните работи.

Министърът каза, че е в контакт с македонския си колега често. Република Македония има огромни проблеми с наплива от бежанци, но така или иначе не е и в тяхна полза да затварят границата с Гърция, защото това е техният най-голям търговски партньор, както и ние нямаме такава полза, отбеляза външният министър.

Митов коментира и текущите проблеми на българо-гръцката граница, като посочи, че напрежението расте. Той е разговарял с гръцкия си колега няколко пъти, поети са били ангажименти за все по-голяма ангажираност от страна на гръцкото правителство. Проблемът е там. Българските институции правят всичко възможно, използват целия си инструментариум, за да може да се окаже натиск върху гръцкото правителство да се премахне блокадата на границата, но вие знаете, че това е вътрешнополитически проблем, коментира Митов. Той добави, че натискът от българска страна продължава, двама заместник-министри - на външните и на вътрешните работи, ще отидат на границата, за да разговарят с хората. Надяваме се да се стигне до решение на проблема максимално бързо, защото наистина нашите превозвачи страдат, посочи външният министър, който добави, че ще се мисли и за други начини, по които евентуално би могло да се работи съвместно с превозвачите ни, за да се види дали има механизми за тяхната компенсация.

Това обаче не може да стане през ЕК, изтъкна Митов, като добави, че ще се търсят други механизми, които да се подскажат на превозвачите ни някакъв път, по който евентуално да има и компенсации. На въпрос дали България ще участва на срещата на Вишеградската четворка със страните от Балканите, Даниел Митов коментира, че ние нямаме проблем да участваме, но имаме различна позиция от изразената от държавите от Вишеградската четворка. Митов отново подчерта, че фокусът ни е върху гръцко-турската граница, върху изпълнението на споразумението между ЕС и Турция, и политиката за реадмисия, политиката за репатриране на икономически мигранти, която трябва да стане европейска политика. Външният министър беше сред участниците днес в публичната дискусия "Бъдещето на Великобритания в ЕС" в София.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4460 |09.02.2016 Превозвачи искат оставката на Митов заради блокадата на границата . 12| 4340 |09.02.2016 Даниел Митов: В следващите дни казваме за номинацията за генерален секретар на ООН . 9| 4197 |02.02.2016 Митов: Имаме време за кандидатурата за шеф на ООН . 1| 4487 |26.01.2016 Даниел Митов сезира ДАНС за изтичане на информация, свързана с Ирина Бокова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads