Реклама / Ads
49| 5778 |11.02.2016 НОВИНИ

Турция забрани на Доган и Пеевски да стъпват на нейна територия

.
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и соченият за негова дясна ръка депутат и медиен магнат Делян Пеевски са със забрана да влизат на територията на република Турция. Турското посолство в София потвърди информацията, която беше тиражирана първо в турските медии.
 
"Във връзка с отправени към посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на  бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмет Доган и депутата Делян Пеевски, бихме искали да потвърдим, че забраната е факт", гласи официалното съобщение на посолството.

Мотивът за забраната за влизане на Доган и Пеевски в южната ни съседка е заетата от тях проруска позиция по повод сваления от Анкара руски самолет и действия, насочени срещу интересите на Турция в региона. В турските вестници "Сабах", "Стар" и др. се посочва, че Доган се е показал като "съветски агент" и е нанесъл удар на крилото в ДПС, което подкрепя Анкара.

В. "Стар" припомня, че Лютви Местан бе отстранен от лидерския пост в ДПС заради декларацията, която произнесе от парламента, осъждаща руските действия. "На мястото на Местан Доган постави българин олигарх", се посочва в публикацията. Там се припомня още, че медиите на Делян Пеевски са започнали антитурска кампания и са атакували дори турското посолство в София.

Изданието цитира и публикацията на германското списание "Шпигел" - "Пеевски - айсбергът на корупцията", в която се описва възходът на бизнес империята на детето-чудо под благосклонния поглед на всички власти. Вестникът припомня още, че още през 1997 година Ахмед Доган е осветен като агент на Държавна сигурност.

 След като излезе информацията за това, че Турция налага забрана за влизане на Доган и Пеевски, последният реши да се изкара защитник на националните интереси. За това пусна съобщение, което гласи: "Във връзка с тиражираните в медиите твърдения, че спрямо мен е постановена забрана за влизане на територията на Република Турция, искам да заявя следното: Ако такава забрана е налице, тя показва по недвусмислен начин, че позицията на почетния председател на ПП "Движение за права и свободи“ г-н Ахмед Доган, която аз категорично подкрепям, е била правилна и е постигнала своята цел – защита на българските национални интереси.

 

Дори да съм бил малка част от този процес, се радвам, че с действията си съм допринесъл, както за опазване целостта на партията, така и съм препятствал ДПС да бъде поставено в услуга на чужди интереси. Фактът, че ДПС е и ще остане българска партия, очевидно среща своето противодействие. Но нито антибългарската позиция на Лютви Местан, подкрепяна и от посланника на Република Турция, нито каквито и да било административни забрани спрямо мен, могат да ме откажат да защитавам докрай националните интереси."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4186 |10.02.2016 К. Исмаилов: Партията на Местан е приятелка на Турция . 25| 10334 |09.02.2016 Осман Октай: Проблемът е Делян, не Доган . 14| 4471 |09.02.2016 Ердоган заплашил, че ще ни напълни с мигранти . 21| 4344 |08.02.2016 Меркел: НАТО да помага срещу трафикантите край Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads