Реклама / Ads
41| 9517 |11.02.2016 НОВИНИ

Коритаров пред Фрог: Имаше скандал за готвено покушение на Борисов, в което се спомена Доган

.
Георги Коритаров
Преди всичко новината, че е забранено на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция, трябва да бъде разглеждана като експертна позиция и аргументи на турската държава. Ако в България наистина има интерес да се знае истината, то това е ангажимент на МВнР и на посланика ни в Анкара г-жа Надежда Нейнски. Това обясни пред Фрог нюз журналистът Георги Коритаров.
 
Не смятам, че трябва да се правят каквито и да е произволни политически интерпретации, тъй като без достатъчно изяснена фактология, рискът да се направят погрешни изводи е много висок. България също е имала случай, когато е екстрадирала от наша територия чужди граждани. Един емблематичен случай беше този с Майкъл Чорни преди повече от 15 години.

Тогава лаконичният аргумент беше: „По съображения, свързани с националната сигурност”. Законът, който действаше към момента не изискаше предоставяне на разгърнати аргументи за решението по това време на НСС. При подобни ситуации в основата на решения или актове, забраняващи влизане в територията на съответна страна или свързани с екстрадицията на хора, са ексклузивен прерогатив на държавата домакин или държавата, която взима съответното решение.

Нека да обърна внимание върху обстоятелството, че има сериозно качествено разминаване в нивата на интерпретация, които получихме в България от страна на турски медии и реакцията на посолството на Р Турция. Докато в турските медии има доста надградена тълкувателна страна, свързана с проруските политически действия и оценки на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от неговото предколедно слово, то реакцията на посолството на Турция е твърде лаконично.

Те само потвърждават съществуването на такъв факт. Официалната турска страна не се впуска в каквито и да било подробности. За сметка на това ми направи впечатление едно изречение в турските медии, в което се говори за предполагаема контрабанда, свързана с името на Делян Пеевски. Дали това е така и каква е степента на достоверност , можем да гадаем. Като всяка медия и турските са свободни да интерпретират, да тълкуват сигнали, които са им подсказани от институции.

За мен е от особено значение при очевидното напрежение в отношенията между България и Турция, да не се създават предпоставки за хаотично възприемане на подобни актове, които само ще нагнетят отношенията между две страни, иначе близки съюзнички в НАТО. Темата за забраната са посещаване на Турция от Доган и Пеевски, трябва да бъде предоставена за изясняване на официалните институции.

Имам един спомен, който бих искал да припомня. В края на мандата на първото правителство на г-н Бойко Борисов, възникна един скандал, свързан с новина за това, че е подготвяно покушение срещу Борисов и в тази информация, в някакъв контекст, се е споменавало името на Ахмед Доган. Твърдението беше, че става дума за информация, предоставена на България от партньорска специална служба. Аз проявих изключително любопитство и се свързах по телефона с ръководителя на съответната служба.

Въпреки всичките ми опити да получа повече подробности, той отказа, както да излезе официално в ефир, така и да каже каквото и да било. Това означава, че всяка държава си пази както източниците, така и съответните аргументи. Фактът, че ми бе станало ясно за коя страна и служба става дума и фактът, че съответният човек влезе в контакт с мен, означава ,че това не са произволни подхвърлени или аматьорски действия, а зад тях стои определена работа, уточни Георги Коритаров.

Относно твърдението на Георги Първанов, че у нас шетат турски емисари, журналистът уточни: Мога да изразя своето съжаление за нивото на компетентност или своето възхищение от нивото на демагогия на г-н Георги Първанов, защото тук е необходимо да бъде изяснено какво се разбира под думата емисари. Дали това са прогонени навремето от комунистическия режим български изселници от турски произход, които се завръщат от време на време в изконната си родина и водят политически разговори, което е тяхно право, или има предвид масирано нахлуване на служители на турските служби.

Ако става дума за второто, то това изисква доказателствена стойност. Ако има такава стойност, то тогава това е ангажимент на ДАНС. Защото в крайна сметка те са хората, които работят по противодействие на чужд шпионаж. Само че в случая не се говори са шпионаж, а за шетане. Не мога да си представя разузнавачи, които шетат просто ей така.
Мисля, че има нещо, което е достойно за малко по-остри оценки в това твърдение на Георги Първанов, защото или той е дълбоко некомпетентен, или смята българския народ за съвкупност от малограмотни идиоти, които се хващат на всяко популистко подхвърляне.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4678 |11.02.2016 Ген. К. Киров: Санкциите на Доган и Пеевски са като за лица, представляващи опасност . 33| 11716 |11.02.2016 Осман Октай за Фрог: Интерпол ще издирва Доган и Пеевски . 31| 9074 |11.02.2016 Фрог научи: Предлагат летище София да се казва "Асен Йорданов" . 10| 5812 |10.02.2016 Отец Филип за Фрог: След 20 г. чакане руският патриарх и папата се срещат в Куба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads