Реклама / Ads
5| 4611 |12.02.2016 НОВИНИ

След седмица спира огъня в Сирия

.
След седмица спира огъня в Сирия. За това са се договорили участниците в срещата в Мюнхен, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери.
 

„Ние се съгласихме да реализираме спиране на бойните действия в цялата страна, нашата цел е то да започне след седмица. Това е амбициозна цел, но всички са съгласни да действат възможно най-бърз, за да се опитаме да го постигнем. То ще се отнася за всички страни в Сирия, с изключение на терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Ал Нусра“, каза Кери на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров и специалния пратеник на ООН Стефан де Мистура, съобщи Фокус.

 

Той допълни, че преговарящите са се разбрали да ускорят и разширят доставките на хуманитарна помощ, което влиза в сила още тази седмица.

 

Нужно е да се гарантира стабилно прекратяване на огъня в Сирия, но това няма да е лесно за толкова кратко време, каза специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура „Трябва да се сложи край на проявите на жестокост, трябва да се постигне стабилно спиране на огъня. Постигането на това няма да е лесно за толкова кратко време, но именно за това моли сирийския народ и ние ще направим всичко по силите ни“, каза той.

На преговорите в Мюнхен членовете на международната група за поддръжка на Сирия стигнаха още до извода, че за преодоляването на кризата в Сирия е нужно да си сътрудничат с Русия.

 

„Ние се съгласихме с това, че няма начин да бъде постигнато примирие и да се оказва хуманитарна помощ без сътрудничеството на всички членове с Русия“, каза Кери.

Руският външен министър Лавров допълни, че на срещата в Мюнхен е договорено хуманитарният достъп да бъде открит за всички селища в Сирия, без изключение. „Достъп да бъде осигурен на цялата територия на Сирия, във всички без изключения обсадени райони. Това ще се прави комплексно, за да няма дискриминирани“, каза той.

 

Договорено бе и преговорите в Женева за разрешаване на конфликта в Сирия да бъдат „подновени възможно най-скоро“. „Днес всички членове на Международната група за поддръжка на Сирия се съгласиха, че преговорите в Женева трябва да бъдат подновени възможно най-скоро“, каза той.

Американският дипломат подчерта, че военните успехи на сирийските власти не могат да спечелят войната, нужни са преговори и война с тероризма.

 

„Да, истина е, че бомбардировките през последните седмици и агресивните действия на режима на Асад заедно със сили от други места и страни, които им помагат, постигнаха ефект, това е неоспоримо. Но този ефект няма да помогне да се спечели войната. Това не означава, че Асад е в безопасност в дългосрочна перспектива, това не значи, че Сирия е свободна от язвите на терористичните действия на „Ислямска държава“, „ал Нусра“ и останалите“, каза Кери.

 

По думите му успехите на сирийските власти са от полза за терористите.

„Само мирният процес може да ни помогне да определим пътя, по който може да разрешим един конфликт – войната срещу Асад, както и да спечелим другата война – с тероризма, особено с „Ислямска държава“, допълни американският дипломат.

Изказванията, че е време да се подготвят сухопътни части за операция в Сирия несъмнено ще доведат до изостряне на конфликта, каза руският външен министър Сергей Лавров.

 

„Терминологичната игра е от същата серия, като изказванията за някакъв план Б, изказвания, че е време да се подготвя сухопътна операция. Това е много хлъзгав наклон. Казват, че това е нужно за да се победи „Ислямска държава“, но няма никакви съмнения, че това само ще доведе до изострянето на конфликта“, каза Лавров.

САЩ трябва да оставят на страна грижите около изборите и да се заемат не с геополитически игри, а да решават проблеми, допълни той.

 

„Вместо всеки път да си размахваме пръст едни на друг, трябва най-сетне да се разбере, че имаме общ враг и всички грижи около имиджа ни преди поредните избори или просто във връзка с вътрешнополитически събития в една или друга страна трябва да бъдат оставени настрана и да се заемем не с геополитически игри, а с решаване на проблемите, станали екзистенциални за човешката цивилизация“, подчерта руският дипломат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5850 |10.02.2016 Отец Филип за Фрог: След 20 г. чакане руският патриарх и папата се срещат в Куба . 1| 4834 |10.02.2016 Протести спират движението на граничен пункт "Кап. Петко войвода" . 4| 4343 |09.02.2016 Броим 2 млн. лв., за да следим интеграцията на ромите . 12| 4343 |09.02.2016 Даниел Митов: В следващите дни казваме за номинацията за генерален секретар на ООН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads