Реклама / Ads
37| 12208 |12.02.2016 НОВИНИ

Гръмна нов скандал с ваксини между България и Турция

.
Валя Ахчиева
Нов скандал гръмна с ваксини между България и Турция. Разследване на Валя Ахчиева показа, че българска ваксина „Тетадиф“ срещу тетанус и дифтерит, се изнася като неразлят продукт на възможно най-ниска цена от страната до южната ни съседка. Там се разсипва в дози, след което се връща в България за анализ на качеството и пак заминава за Турция. Накрая ваксината се продава като турска на много по-висока цена.
 

В цялата врътка участват същите фирми, които бяха замесени с вноса на турския „Пентаксим“ и износа на БЦЖ-българската „Бул Био“ и „Мефар“. Този път в схемата е включена и друго турско дружество-Тюрк Илач. Продуктът тръгва от „Бул Био“ до Мефар. Там суровината се разсипва, след което ваксините отиват в Турк илач. След това стоката се връща в България, за да се направи анализ на качеството, тъй като разкарването и разсипването на друго място крие рискове за качеството на продукта. Щом се издаде нужния сертификат, ваксините потеглят обратно за Тюрк Илач. Те от своя страна ги пласират на пазара като турски на далеч по-висока цена.

 

Схемата лъсва в момента, в който ИАЛ иска от „Бул Био“ да се запознае с договора. Пращат се два договора един след друг, в които се откриват съществени разминавания. Накрая се оказва, че през 2014 година той е подписан не от директора на фирмата Георги Игнатовски, а от други трима служители, които според търговският регистър нямат управителни функции. Това са Росен Алексиев, Славей Тодоров и Юлияна Ценкова. Според правилата, Игнатовски би трябвало да е упълномощил тези хора да подпишат международния договор. Самият Игнатовски призна пред „Открито“, че пълномощни не е давал на никого за това.

 

В същото време лъсна и друг любопитен факт. Оказва се, че „Бул Био“ няма учредителен акт-задължителен документ при съдебната регистрация.

Така поне изискват търговските закони на страната. Принципал на „ Бул Био“ е здравното министерство. Знам всичко за фирмата, каза лаконично здравният министър Петър Москов, видимо изнервен пред камера. Той не отговори на въпроса за договора за ваксината с Турция. Шефът на „Бул Био“ д-р Любомир Димитров твърди в предишно предаване, че за него отговаря съветникът на Москов- Тома Томов. Самият Димитров беше назначен за шеф на „Бул Био“ по времето на „Борисов 1“ от Десислава Атанасова, тогавашен министър. След това по времето на кабинета „Орешарски“ Димитров е махнат от поста. С идването на власт на „Борисов 2“ той пак се връща начело на фирмата.
Подписаните договори с Турция сочат, че някой друг работи от името на държавата. Кой е той, попита риторично Ахчиева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 9512 |11.02.2016 Коритаров пред Фрог: Имаше скандал за готвено покушение на Борисов, в което се спомена Доган . 30| 9382 |09.02.2016 Фрог видя: Валя Ахчиева „отрови” Москов с въпроси за ваксините . 19| 11143 |08.02.2016 Фрог научи: Прокуратурата затяга възела около кръга на Петър Москов заради ваксините . 3| 5912 |07.02.2016 20-годишен наръга баща си и баба си при скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads