Реклама / Ads
19| 6609 |13.02.2016 НОВИНИ

Д-р Райнов: Москов не е участник в One-man show, а министър

.
Д-р Емил Райнов
Хората се разделят на първа и втора категория чрез здравните пакети.бърза се с въвеждането на пръстов отпечатък.Имаме нерегламентиран внос на ваксини в България и то от министър Москов, който е призван да спазва закона. Тези теми коментира депутатът от БСП д-р Емил Райнов, аргументирайки се за венесения вот на недоверие за здравеопазването.
 
„Чрез вота на недоверие искаме да се случи дебатът за здравеопазването. По време на гласуването за промените управляващите мълчаха, но гласуваха. Само опозицията се изказваше“, заяви още в ефира на Дарик радио народният представител д-р Емил Райнов.

Той коментира, че министърът трябва да разбере, че не е участник в One-man show, а носи отговорност. Д-р Райнов обясни, че под документа са се подписали народни представители от  ДПС и независими. Той припомни, че от БДЦ и АБВ са се подписали за писмата до Конституционния съд във връзка със Закона за лечебните заведения и Закона за здравното осигуряване. „Чрез вота ще видим и къде е тънката разделителна линия между опозиция и управляващи, защото слушайки реформаторите от едната страна са министерските кресла, от друга го играят опозиция. Това шизофренно състояние лично аз като лекар не го приемам“, категоричен е д-р Райнов.

Народният представител от левицата обясни, че един от мотивите за внесения вот на недоверие е разделянето на хора на първа и втора категория чрез здравните пакети, въпреки че всички си плащат здравните вноски. „По времето на БСП сме покривали един пакет, който е бил за всички“, допълни той. Д-р Райнов подчерта, че Световна банка е излязла със становище, че заради личните плащания на хората за здраве ежегодно 4% изпадат под прага на бедността. „В момента с листите на чакащи този процент ще стане още по-голям“, каза още той. По неговите думи във Франция, Германия, Англия хората чакат, защото болниците им нямат капацитет да го приемат, а тук парадоксът е, че болниците имат такъв капацитет, но хората ще бъдат принудени да чакат. „Върнахме се 20 години назад с бюджетно финансиране. Хората ще търсят болница, където бюджетът не е свършил, за да ги приеме“, уточни депутатът. Като пример той посочи, че може да се получи финансиране за 100 пациента, а 101-ят ще бъде отпращан да си търси друга болница. Той подчерта, че преди години тази система е била добра, но днес условията са различни и сега този начин на финансиране не работи. „Пациентът има право да избира къде да бъде лекуван, а не да му се казва“, категоричен е народният представител.

Защо се бърза с въвеждането на пръстов отпечатък, когато ще има нови лични карти с чип? Дублират дейности, за да се източат пари? Д-р Емил Райнов заяви, че не може да чуе отговор на въпроса как през 2009 година при същата здравна вноска болниците са получавали всичко, което са изработили, няма прехвърляния на задължения, болниците да имат 39 млн. лв сумарно задължения и резерв 1,4 млрд. лв. „Сега години по-късно, при два пъти повече пари, се говори как парите не достигат, а болниците имат над 500 млн. задължения. А спрямо 2009 пациентите са близо 1 млн. по-малко. Отговорът е, че няма контрол“, категоричен е той. Според него хората искат да видят къде отиват парите.

Относно темата за въвеждане на контрол с пръстов отпечатък, Райнов е категорично против. „МВР няма база данни на всички пръстови отпечатъци на българите, а Министерството на здравеопазването иска да ги има. Най-интересното е, че е пусната обществена поръчка за нещо, което нормативно не е определено“, каза още той. Според него няма как да се гарантира, че няма да бъдат извършени злоупотреби. „Представете си на колко места ще има терминал за разчитане на пръстов отпечатък – от аптеката до болницата“, уточни той и допълни: „Нали гласувахме, че ще има нови лични карти с чип и вътре ще има цялата информация. Защо се бърза и дублираме?“, попита депутатът. По неговите думи сега се прави едно, догодина друго, а миналата година е прието съвсем различно нещо. „Това ли е поредният начин за източване на оскъдните средства?“, каза още той.

Той коментира и темата за ваксините. „Темата за ваксините беше причината, заради която изчакахме с вота. Искахме да приключи темата“, обясни д-р Емил Райнов и попита какво е правило министерството две години, за да не осигури ваксини. „Москов казва, че в много европейски държави е имало проблем и само ние сме го решили, внасяйки от Турция. Защо другите не внесоха от там? Някои от тях дори си смениха имунизационния календар, но не сгазиха закона“, коментира народният представител.  Той обясни, че има решение на Върховно административна прокуратура, според което има законово нарушение. „За първи път имаме нерегламентиран внос на ваксини в България и то от човека, който е призван да спазва закона“, коментира д-р Райнов. Според него правилният подход е да информираме ЕС, Съвета на министрите. „Умишлено се скрива, че е имало възможност за доставка на ваксини, но 7 месеца се мълчи и след това се отива да се купуват от Турция. Първо беше договор за дарение, после бартер, а след това се оказа търговска сделка, при която витаят съмненията, че сме „вкарали кокошка, а сме изнесли кон“, уточни депутатът. Той е категоричен, че не може правителството да се оправдава с годините назад, при положение, че кабинетът „Орешарски“ е бил на власт за много кратко време, а преди това е имало „успешен“ мандат отново на Борисов.

Д-р Райнов коментира и факта, че се затварят болници под претекста, че са много, но в същото време същият този екип разписва разрешенията за откриването на нови. „Никой не контролира, за да се види в разкритите болници кои истински лекари работят, да не работят „мъртви души“, кои работят по 24 часа, а не от 8 до 12 часа. Бяга се от този контрол и това е най-пазената тайна“, подчерта д-р Райнов. Той посочи, че се уволняват директори на болници, които нямат задължения, а се толерират такива със задължения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4494 |12.02.2016 Московски: Подадохме документи за наказателна процедура към Гърция . 23| 5396 |12.02.2016 Емил Райнов: Москов има енергия да събори две правителства . 2| 5777 |10.02.2016 Московски: И при нас нещата може да излязат извън контрол . 9| 5016 |09.02.2016 Московски вдигна блокадата на границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads