Реклама / Ads
16| 11661 |24.02.2016 ГЛАСЪТ

Розовата статистика на Бъчварова не може да скрие истината

.
Румява Бъчварова Източник: Булфото
Винаги, когато МВР изпадне в пълна безпомощност, се хваща за нагласената статистика като удавник за сламка. Целта е чрез някакви цифри да бъде убедено обществото, че черното е бяло и обратно. Трик, прилаган периодично от всички ръководства при тотална липса на резултати в борбата с престъпността, във всичките й разновидности.
 
В сряда сутринта, министър Румяна Бъчварова се опита за пореден път да пробута някакви розови статистики. Щеше да е забавно, ако не беше толкова цинично. Като много свои предшественици и тя развя пред камерите лист хартия, от който се видя, че грабежите са едва ли не последен проблем на държавата, защото МВР се е преборило с тях. Нищо, че само преди часове в един столичен мол се разигра невиждан екшън, при който за 17 секунди се „изпариха” почти половин милион лева. По всичко личеше, че самата Бъчварова не е убедена в цифрите, които рецитираше, но пък бе твърдо решена да покаже, че всичко е под контрол. Най-вече колонките с криминалната хроника.

Истината е съвсем друга. И тя добре го знае, но се иска морал, кураж и воля да се изправиш пред всички и да признаеш, че си се провалил в сектора сигурност. Да признаеш също, че си ограден от полупрофесионалисти, назначавани на принципа да е послушен и верен. Верен на кого обаче - на обществения интерес или на нарочения за убиване депутат от ДПС, например.

Ситуацията в МВР е повече от плачевна и няма изглед нещата да се променят в близко бъдеще. Иска се доблест да заявиш, че мафиотският модел #КОЙ толкова здраво се е вкопчил в системата, че ежедневно я души и за години напред я е парализирал. Дали Бъчварова си мисли, че някой е повярвал на думите й, си е нейна работа. Статистиката, с която се опитва да заблуди българите, само затвърди усещането, че МВР е кула върху подвижни пясъци, която всеки момент ще се срути върху главите ни. Пърхащите от страх около Бъчварова „топченгета”, анализатори и статистици едва ли ще й кажат, че с листа, който са й пробутали, са я пуснали по пързалката. Премиерът Борисов, шефът на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов обаче го знаят със сигурност. Странно е само защо не взимат спешни мерки.

МВР е в колапс, областните дирекции са се превърнали в почивни домове, възможностите на оперативните служби са нулеви по ред причини, а ченгетата предпочитат да ходят на работа като чиновници от 8 до 17 часа, за да не си навлекат проблеми. И най-неприятното - действа се само, око има политическа поръчка. Доказателство за това са последните заплахи за убийство на премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски. Зад гърба на премиера някой се подигра с толкова важен и сериозен проблем. Дори информацията за убийства се превърна в повод за вицове и подигравки. Отговорността пада изцяло върху МВР и службите и в конкретност - върху главният секретар Георги Костов, който в изявлението си пред журналистите бе толкова неубедителен, колокото и смешен.

За възрастните хора по селата остана надеждата, че крадците и насилниците ще нахлуят у съседите, а не в тяхната къща... За да убедим Бъчварова, че не сме се хванали и на думичка от казаното от нея, ще напомним за малка част от начините, по които се манипулира статистиката в МВР. Схемите са ни разкрити от прокурори, които признава, че се хванали за главите от номерата на ченгетата да отчитат куха дейност.

 

Да вземем проблемът с кражбите на автомобили. „Ако ти откраднат колата и я намерят изоставена, съвсем умишлено се образува разследване по чл. 216, който е за унищожаване и повреждане на чуждо имущество. Пострадалите обаче не знаят, че  обичайните вреди при подобни посегателства излизат не повече от 200-300 лв. - за счупен прозорец и ключалка. Това автоматично налага прокуратурата да прекрати случая поради маловажност и да прати папките в кошчето за боклук.  В същото време в статистиката на МВР се отбелязва, че случаят е разрешен положително и окончателно и той излиза от статистиките”, разкриха източниците ни.

 

Ако обаче държавното обвинение се заинати и  реши все пак да преквалифицира деянието по чл. 346 за противозакноно отнемане или по чл. 195 за кражба, така както е трябвало да се направи още в самото начало,  то наказателното производство е обречено на провал. Причината е, че от инцидента вече са минали поне 4, 5 или повече месеца, а през това време следите на бандитите са безвъзвратно заличени, а евентуалните записи от камери - изтрити. Освен това следите, които се взимат по чл. 216 са съвсем различни от тези, които трябва да се съберат по чл. 346. Проверка на Фрог нюз показа, че болшинството разследвания за случаи на кражби на коли умишлено са заведени именно по яловият чл. 216.

 

Другата врътка, която ченгетата прилагат, е да използват хора с психични отклонения и деца от ромски произход, които са натрупали стари прегрешения и могат лесно да се манипулират.  „При случаи на кражби на разервни части или вещи от автомобил обичайно се вика  психично болен. Заставя се да подпише празен лист, а след това се дописва неговото признание, че  е откраднал касетофон или чистачки. След това материалите се изпращат в прокуратурата с предложание случаят да се прекрати поради невменяемост на извършителя. Когато това се случи полицията със задоволство отбелязва, че престъплението е разкрито”, признаха магистрати.

 

Аналогичен "хитрост" се прилага и към кражбите от домове, мазета и дори грабежи. „Този път в схемата се ангажират неграмотни деца, циганчета с множество регистрации. Викат се в полицията и се принуждават да си признаят грехове, които не са направили. Притиснати, тийнеджърите  правят това, което се иска от тях само и само да се отърват. След това разследващият полицай, знаейки, че няма доказателства и не може да докаже престъплението,  праща предложение до държавното обвинение спрямо „уличеното” хлапе да се приложи чл. 61 от НК т.е. то да бъде пратено на отчет в Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни”, продължиха със скандалните си разкрития ченгетата. В същото време МВР „пирува” с поредното си разкритие.

 

Още по-куриозен е фактът, че органите на реда използват незнанието на пострадалите от кражби, за да ги манипулират. Така например ги карат в преписката да отбележат, че не желаят случаят да им се разследва, тъй като не искат да си имат взимане-даване с полицията. Така ченгетата се отървават безболезнено от ситуациятята. Проверка на Фрог нюз показа, че волята на пострадалия няма никакаво значение.  Разследващият полиция е длъжен да стартира наказателно производство, тъй като престъплението кражба е от общ характер. „Има и друг номер, който широко се прилага. Хващат например някого с  10 крадени вещи от няколко мазета да речем.  След това се образуват 10 отделни преписки, а не едно досъдебно производство, така както повелява чл. 26 от НК. Според него когато един деец извърши еднородни нарушения през кратък период от време, те се разглеждат като едно пресъпление. Само, че униформените са намерили цаката и с хитрост помпат „положителната” статистика.

 

Безобразията  за съжаление не свършват до тук. Напоследък служителите на МВР не завеждали престъпленията като досъдебни производства, а документ , на който се слага „М”.  Любопитното е, че в такива случаи инцидентът изобщо не влиза в „негативната” статистика на ведомството и минава между капките, все едно, че нищо не се е случило. „Превърнали сме се в статистици. Не ни искат реални резултати, а ни натискат за цифри на хартия. Реално вече не се образуват оперативни дела срещу автокрадци, а само информационни дела”, признаха  криминалисти.

 

Министър Бъчварова няма как да знае всички трикове на полицаите. Но понеже говори за реформи и напредък, би трябвало да завърти до себе си поне двама-трима лоялни професионалисти, които да не й лъскат самочувствието с комплименти и фалшиви съвети, а да анализират точно проблемите. Истината може да е неприятна, но само тя е в състояние да покаже пътя, по който трябва да върви МВР. Уви, в момента такова нещо не се забелязва.

 

Катя Илиева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 17266 |10.01.2016 Министър Румяна Бъчварова - новата мишена на Пеевски . 25| 9817 |05.03.2015 Бъчварова сменя Вучков в сериала "Мъж и половина" . 12| 6077 |13.09.2007 Статистиката на МВР ни вкара в Марианската падина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads