Реклама / Ads
104| 32139 |02.03.2016 ГЛАСЪТ

Какво знаеше, но не каза на глас Ваньо Танов. Ордени...

.
Орден "За гражданска заслуга"
Министърът на финансите Владислав Горанов предложил Ваньо Танов да бъде награен с орден „За гражданска заслуга“ посмъртно. Правителството единодушно гласувало това да се случи. Лицемерието е част от протокола и формалното спазване на етични правила.
 
Всички, които са в течение на отношенията между Горанов и Танов знаят, че те никога не са били топли. Обратно - Горанов е търсил повод да се отърве от трудно поддаващия се на натиск и контрол шеф на агенция "Митници". Но процедурата е такава и министърът я спазва.

Така е било винаги.

Ваньо Танов

 

Последният ми разговор с Ваньо Танов продължи над 3 часа. Пушеше цигара след цигара. Срещнахме се почти по доста конспиративен начин. За да избегнем любопитните "очи и уши" на кръга #Кой. Беше откровен, прям разговор. Чух невероятни, потресаващи неща, всяко от които бе подкрепено с примери. Всеки българин е бил свидетел или са му разказвали за корупция по митниците, за "политически" чадър над контрабандата, за "черни" каси, далавери с митничари и пр. Танов обаче сподели за случаи, които надминават дори въображението на хората, които са "вътре" в темата.

 

- Оказа се, че месеци преди някои медии да публикуват информацията от турски източници за проблемите с цигари на "Булгартабак" в Турция, той е предоставил на съответните органи документи по въпроса. Предал също разговорите си с турски колеги, както и с хора от службите на южната ни съседка. Когато на съвещание при главния прокурор Сотир Цацаров докладвал за ситуацията и сигналите от Анкара, министър и зам.-главен прокурор реагирали, че го "гони параноята". Казали му още да не рови в тази посока, защото имало по-важни неща за решаване. Тогава той настоял да се докладват всички тези неща на премиера Борисов. Същите хора обаче и пред Борисов заявили, че нещата са силно преувеличени и не е сега времето да се губят сили и време за нещо второстепенно, а Танов залитал "в крайности".

 

- "Няколко пъти стигнахме до ситуация да се стреляме с патрулки и хора от службите, които участват и охраняват контрабандни канали". Това каза Танов и даде няколко примера, когато при атакуването на склад с контрабандни цигари в огромно количество, са се натъкнали на автомобил със служители от ГДБОП. Започнала гонка и накрая колата на ченгетата била притисната от два джипа на агенцията. Оказало се, че служителите са изпратени там от висш техен началник. Така се потвърдили съмненията и сигналите, че този техен началник отдавна разпъва "чадър" над трафика с контрабандни цигари, които минават през България за страни от Европа. Отговарял също за охраната на тайните складове и за логистиката "от граница до граница". Не скри имената на замесените политици и висши ченгета, но няма да ги назова, защото нямам доказателства. Освен това Танов ме предуреди, че за такива неща "режат глави". Веднъж вече го преживях...

 

- Танов знаеше поименно кои митнически служители от средно и над средно ниво за кои партии работят. Знаеше по какви схеми се наливат мръсни пари в партийните централи. Заяви, че многократно е разговарял с прокурори и големите в МВР да се вземат мерки и да бъдат ударени тези схеми, но винаги получавал отказ и предупреждения да не си пъха носа, където не му е работа. Не скри имена и централи, както и на прокурори и висши МВР-управленци, но и за тяхното участие нямам доказателства, освен неговия разказ. Повечето от фактите ми бяха потвърдени от опитни полицаи, които също бяха наясно с гигантската корупция на високо ниво. Всички, които отговарят по Конституция и закон за борба с корупцията знаят тези имена, но не предприемат нищо. Повечето от тях, защото участват или се облагодетелстват от мафиотския бизнес.

 

- Танов знаеше адресите на някои от най-големите складове, където се укриват контрабандни стоки, предимно цигари. Те обаче се ползвали от закрилата на магистрати и политици.  

 

- Описваше в детайли схемите, по които се вкарват контрабандно петрол и петролни продукти. Как се заобикаля закона, кои фирми извършват този трафик, къде спират кораби, как се разтоварват. Знаеше кои политици са пряко замесени в тази престъпна далавера. Знаеше също кой прикрива всичко това.

 

- Твърдеше, че фиансовият миистър търси всякакъв повод, за да поиска главата му. Знаеше и под чие давление се е извършвал този натиск. Нямаше никакво съмнение за топли връзки на кръга #Кой с финансовото ведомство, НАП и други институции, с които агенция "Митници" има работа. Знаеше кой кадрува и кой изхвърля на улицата свестните полицаи и на тяхно място назначава "копрометирани боклуци", както ги нарече. С много от добрите професионалисти той е работил през годините и подържал контакт с тях неформално.

 

- Беше 100% сигурен, че записът на разговора му с премиера за Мишо Бирата е бил манипулиран. Да, има такъв разговор, но немалка част от него е "стъкмяван" целенасочено. Заяви също че въобще не му пука от заканите на шефа на Лукойл България Валенин Златев, за които чувал от различни източници.

 

- Разказа също за разговора на онази мистериозна среща между Румен Петков като вътрешен министър, братя Галеви и Алексей Петров на басейна "Спартак". Той знаеше, какво са говорили и беше сигурен, че става дума за престъпване на закона, погазване на правила и договорки, за които в белите държави се отива на съд. Защото е договаряно спокойствието за бизнес с дрога за сметка на други участници. Беше убеден, че срещата е била част от плана, който след това издигна Алексей Петров до ръководството на ДАНС. За него Петков е бил част от този план.

 

Наясно съм, че споменатия разговор ще предизвика разнопосочни мнения. Някои ще оспорят неговата автентичност. Тяхна работа. Ваньо Танов вече не може да потвърди или отрече споменаването в този материал. Но наистина онази вечер разказа чудовищни неща. Не съм бил близък с него, но срещата ни бе провокирана от натрупването на все повече и повече информации и съмнения за връзки на политици и магистрати с престъпния свят. Откровеността бе знак, че повече е трудно да се мълчи. Не бива да се мълчи. Ще има и такива, които ще настояват да се кажат имената на корумпираните. Ама друг да ги каже, а те да напишат гневен коментар или пусвня анонимно. Когато нещата се назоват от шеф на митниците, ръководил преди това ГДБОП, те имат друга тежест и значение. Аз знам какво чух. И параноята не ми е чужда, защото има причини за това. 

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 18337 |20.11.2015 След автоматите и терористите в Париж се оказаха от България . 34| 12857 |14.11.2015 Какво ни очаква след атентатите в Париж* . 5| 8686 |10.08.2015 Игра с огъня! "Терористите" се оказаха ченгеджийско-медиен ПР . 0| 10886 |09.07.2015 Докладът за банковата екзекуция - престъпление без наказание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads