Реклама / Ads
7| 7551 |07.03.2016 МИСТЕРИИ

13 години от разстрела на Илия Павлов

.
Илия Павлов
Шефът на Мултигруп Илия Павлов беше убит на 7 март 2003 г. около пред офиса си в София. Той бе прострелян с един изстрел в сърцето от храстите срещу централата на Мултигруп -"MG корпорация". Гробът на му е в Арбанаси. Само на метри от последния му дом е манастирското гробище, където почиват монаси и монахини от манастира „Свети Илия".
 
Илия Павлов е убит заради тайна, свързана с разговор между руския президент Владимир Путин и българският му колега Георги Първанов. На 3 март 2003 г. босът на Мултигруп е редом с държавните глави на Русия и България по случай националния празник на страната. „Първанов много се опъваше Илия да е на честването пред храм-паметника „Св. Александър Невски”, но от руската делегация настояха и той се примири. Просто не искаше да дели Путин с Илия”. Това разказва  известен наш бизнесмен бил в близкия кръг на Павлов и от приятелския кръг на Първанов. Според него Павлов е научил детайли от разговорите на Първанов и Путин, свързани с енергийни проекти за стотици милиони. Разбрал е сигурно и кои компании, ще ги изпълняват и какви печалби се очаква да реализират. Колкото и да е бил близък с руски политици и олигарси, Илия Павлов все пак е бил считан в някои среди в Кремъл за човек на САЩ. Повод за съмненията е лесно полученото американско гражданство въпреки свързването на името му с неясни бизнес проекти и силовите групировки в България. Възможно е да е бил и двоен агент, ползван и от Москва и от Вашингтон. По това време влиянието му в българския политически и икономически живот е доста голямо, въпреки слуховете за огромни кредити към банки и дългове към партньори.

Държавата се раздържавяваше, а той нищо лошо не е направил. В кризата той разкри хиляди работни места, а държавата имаше нужда от това хората да имат хляб, да се възстановява индустрията, туризма. Всички в този момент му помагаха, добави Найденов и посочи, че и той е съдействал на сина си. Тогава получил уважение от управляващите. Впоследствие се създали амбиции и у други хора, явила се и завист, така започва разказът на бащата Павел Найденов пред журналисти.

Когато се сменяха правителствата, Жан Виденов също не беше в час, каза Найденов и посочи, че Виденов се намесвал във вътрешните работи на фирмата. Посочвал чрез свои сътрудници накъде да се насочват кредити, напр. И едните, и другите тогава били по-млади и неопитни, свидетелства Найденов. После натискът поомекнал. Сигурно и съветниците му са повлияли. Единственият човек, който не оцени, това, което се правеше от Мултигруп, беше Иван Костов. Той беше студенокръвен човек. Той също нямаше опит, каза Найденов. Костов се подразнил от развитието на Мултигруп, искал да има свои хора в друг кръг. Павлов не можел да понесе агресията на Костов, който постоянно пращал хора с качулки на проверки. Илия тогава не намери сили да преглътне това и каза: "Крадецът вика: Дръжте крадеца!" Тогава Костов разпоредил всички държавни предприятия да изтеглят парите си от Кредитна банка, която била на Павлов и банката била изтърбушена и обявена в ликвидност.

С Доган Илия Павлов станал приятел, благодарение на работните места, които Мултигруп създал в Дулово, откъдето бил лидерът на ДПС.

Чакахме да падне Костов и да дойде Царя. Нищо не бяхме направили за Царя, освен че сме го посрещали в нашите хотели, не безплатно, каза Найденов. Целият народ очакваше Симеон да дойде, продължава той.

Когато се създаваше газовата компания, Илия Павлов флиртуваше с Луканов. Луканов търсеше контактите. Но и там се получи нещо като малка конфронтация, защото, за да се изгради фирмата за доставка на газ, трябваше да се теглят кредити. Илия беше млад и казваше: "Андрей Карлович, аз карам сега влака, защото съм теглил кредит", спомня си Найденов.

Убийците на Илия Павлов не са получили всичките пари за убийството и са се срещнали с поръчителя, тогава са го убили и така се е скъсала връзката и затова не може да се разкрие убийството, смята Найденов и допуска, че поръчителите са бизнесмени.

 В момента бизнеса на загиналия бос се управлява от  Дарина Павлова,  двете й деца от Илия – Паола и Илия-Калоян, както и Венцислава Найденова – дъщерята от първия брак на Павлов. Наследниците му притежават мажоритарния пакет от хотели - грандхотел „България“ , грандхотел „Варна“, хотел „Интернационал“ в Златни пясъци, хотел „Рила“ в Боровец, курортът „Парадайз бийч“ между Свети Влас и „Елените“, хотел „Арбанаси палас“ и др.  Семейството държи голям процент от ски съоръженията в Боровец, а така също и  бившата резиденция на Тато край Приморско - „Перла“.

Гробът на Илия Павлов е в Арбанаси. Само на двайсетина метра от последния му дом е манастирското гробище, където почиват монаси и монахини, служили в манастира „Свети Илия".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6359 |12.02.2016 Изчезнал преди 30 години си спомни кой е и се върна у дома . 1| 5164 |24.01.2016 От 67 години за първи път в Гуанчжоу вали сняг . 5| 6162 |04.01.2016 ВИДЕО! "Мобилен телефон" на повече от 800 години . 6| 19591 |03.01.2016 Мъж на 114 години е здрав и яде всеки ден 5 храни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads