Реклама / Ads
8| 6292 |20.03.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Фандъкова: Затваряме София на още 3 места заради метрото

.
Йорданка Фандъкова
Следващата седмица предстои затварянето на още три участъка заради изграждането на метрото в София, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. В понеделник предстои и специална пресконференция, на която ясно да бъдат показани алтернативните маршрути за движение, както и възможностите за паркиране.
 
От вторник се затваря участък на бул „Гоце Делчев” – където освен по метрото, ще се работи и по изграждането на кръстовище на две нива, каза още фандъкова в студиото на „Тази неделя” по bTV.

От сряда се затваря се ул. „Житница”. Столичният кмет призна, че това ще причини неудобство за преминаващите, но още по-трудно ще е за живеещите покрай нея.

От неделя пък се затваря в два участъка бул. „Патриарх Евтимий” – там, където сега има стеснения: при кино „Одеон” и след кръстовището с бул. „Витоша”. Бул. „Васил Левски” обаче ще е отворен двупосочно, както и тунелът при НДК.

Участъците на бул. „Патриарх Евтимий” и „Житница” ще са затворени цели 14 месеца, а при бул. „Гоце Делчев” работите ще приключат за седем.

Целта е до 2018 г. да имаме 12 км ново метро с 12 метростанции, каза столичният кмет.

Хората видяха, че работим сериозно и следим сроковете, за да могат неудобствата да са минимални. След като заработи метрото обаче, ще е по-удобно за гражданите, а така се намаляват и вредните емисии”, подчерта Фандъкова.

В предаването тя трябваше да отговаря и на други наболели въпроси за живота в столицата – от паркирането в зелената и синята зона, до движението около Руски паметник и некачествените строителни работи там; през неработещото осветление в Студентски град и незаконните постройки на самонастанили се граждани в запуснати частни или общински терени.

Проблемът с паркирането в София е все още сериозен, но въвеждането на зоните беше важно, за да се облекчи трафикът, а и от гледна точка на екологията, посочи Фандъкова и добави, че започва изграждането на нови подземни паркинги.

Относно евентуалното разширяване на зелената зона за платено паркиране тя призна, че в момента има обсъждания за това в почти всички гранични в момента райони - „Лозенец”, „Красно село”, „Иван Вазов”. „Ако повечето хора пожелаят – ще се разширява. Това трябва да облекчава хората, а не да ги затруднява”, заяви Фандъкова.

Запитана за проблемите около кръговото при Руски паметник, свързани с новата организация на движението и зле направения ремонт, тя подчерта, че обектът е в гаранция и всички дефекти се отстраняват за сметки на фирмата изпълнител.

„Възложено е на експертите всяка седмица да обикалят по обектите; работи се от майстори, не ги правим ние (обектите – б. ред. ) – затова е важно да има контрол”, посочи Фандъкова.

„Трябва да се научим да спазваме правилата, до момента има около 30 санкции. Глобата за минаването през зелените релси е 30 лв., аз съм за това да се увеличи. Трябва да стимулираме хората, които спазват правилата”, коментира тя случаите на шофиране върху зелените релси напоследък.
Уволниха главния секретар на МВнР заради мерцедеса върху зелените релсиЗаповедта за освобождаването му е подписана от външния министър Даниел Митов по указание на премиера Бойко Борисов

Що се отнася до организацията на движението, която може би е предпоставка за инциденти – заради събирането на трасето на трамвая и пешеходна пътека, която минава през кръговото, кметът заяви, че е готова да чуе и други предложения на КАТ.

„На Руски паметник имаше организация, която не съществуваше никъде в света, трябва да свикнем новата”, предложи тя.

Йорданка Фандъкова отговори и на въпроси за лошото състояние на ул. „Филип Кутев”, която води към Зоопарка и на която миналата седмица беше зейнала голяма дупка.

По думите ѝ Обикновено така се получава, когато пътищата само се кърпят – налага се отново да се поправят. Именно заради това според нея решението са цялостните ремонти на улиците.

„Напреднахме чувствително по базовата инфраструктура – „Цариградско шосе”, „Ботевградско шосе”... Сега акцентът е на по-малките улици”, добави тя.

За проблема с тъмните улици в Студентски град кметът заяви, че вече е имала среща с представители от комплекса, където проблемите наистина са много.

„Общината има ангажимент за осветлението по трасетата, където се движи градският транспорт... Проблемът е с междублоковите пространства, които са или на университетите, или на частни собственици... Поемам ангажимента – още в понеделник ще водим разговори и върху и общинската собственост ще оправим осветлението”, обеща Фандъкова.

Тя коментира и проблема с презастрояването и затварянето на улици в кв. „Манастирски ливади”.

„Там има улици и тротоари са върху частна собственост. Кметът на район „Триадица” работи за това да се отчуждават имоти и за това инвеститорите да поправят зад себе си. Районният кмет се свърза с гражданите, имали са среща преди 2-3 дни, уточнили са стъпките. С усилите и активността на гражданите, както и волята и работата на кмета, нещата започват да се решават”, каза тя.

До две седмици решават проблемите на хората от "Манастирски ливади"Жителите на квартала нямат достъп до спирките на градския транспорт

Фандъкова обаче добави, че понякога собствениците на терени, върху които трябва да се изгради инфраструктура, опитват да рекетират общината с цени.

Запитана за незаконните постройки около Околовръстното шосе на София, Фандъкова заяви, че районният кмет е поел ангажимент и следващата седмица бараките ще бъдат разрушени.

Подобни случаи обаче има много – кметът на район „Студентски” 18 пъти разрушава подобни постройки в „Малинова долина”, посочи тя.

На въпрос дали ще има данъчни облекчения за родители, които не могат да си запишат децата на детска градина поради липсата на места в държавните градини, Фандъкова отвърна, че тази дискусия върви от години, но на национално ниво, тъй като става дума за голямо финансиране.

„За мен е важно едно – строителството на детски градини. За годините, в които съм в общината, имаме над 80 детски градини, строим тази година първата детска ясла в „Люлин”. Моята теза е, че средствата , които общината може да отдели, трябва да отиват за строителство на нови градини.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4616 |15.03.2016 Стартира Българската строителна седмица в София . 0| 5014 |15.02.2016 30% от фирмите на ВОДА СОФИЯ 2016 са нови участници . 1| 5360 |15.02.2016 София става Балканска столица на модата . 0| 5430 |11.02.2016 Откриват туристическата борса за ваканции и СПА-процедури в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads