Реклама / Ads
0| 5599 |21.03.2016 ПОЛИТИКА

Д. Гяуров: Случващото се между ГЕРБ и ДСБ е махленски развод

.
Димо Гяуров
Все още е твърде рано да даваме оценки доколко договорката между ЕС и Турция за мигрантите ще бъде това, което всички очакваме и доколко ще се спазва.
 

Това каза бившият директор на Националната разузнавателна служба о.р. ген. Димо Гяуров по БНР.

 

Трябва да си дадем сметка, че всъщност това споразумение е твърде крехко и разчита на една много активна дейност, както от страна на Турция и Гърция, така и на останалите държави от ЕС. Вече пътуват към Гърция представителите на много европейски държави. Там би трябвало да се съсредоточи апарат от около 4 000 полицаи, военни, администратори от цяла Европа, за да подпомогнат гърците и турците в този труден процес, който се очаква да започне и за който никой няма конкретна яснота как точно ще се случи.

 

Според Гяуров и у двете страни по споразумението има известна доза неискреност. Някак си не е реалистично Турция да очаква изпълнение на всички онези обещания, които получи от ЕС.  Съюзът обеща до юни да либерализира визовия режим, което е мисия абсолютно невъзможна. От друга страна се очаква отваряне на едни глави, по които има вето от страни-членки. Самият ЕС пък някак не вярва, че Турция ще бъде изключително принципна и последователна в прилагането на задълженията си по това споразумение.

 

Експертът заяви, че е склонен да мисли като вътрешния министър, че съществува известна заплаха от пренасочване на бежанския поток, без да има конкретни данни.

 

Трябва да е ясно за всички, че българо-гръцката граница в този район не е добре укрепена и гората е твърде голяма, така че можем да очакваме нелегални мигранти. Не очаквам, аз самият, обаче да ни се случва онова, което се случи на гръцко-македонската граница - тотално и всеобщо нападение от страна на мигранти на граничната бразда. Бихме могли да очакваме в следващите дни отделни, единични или повече случаи на опити за нелегално преминаване.

 

Хората от Кресна имат известно основание да се притесняват, каза Гяуров, но уточни, че някой подклажда очакванията и недоволството им, а опасност от трайно заселване на големи групи бежанци в региона няма.

 

Според експерта ЕС трябва да даде ясни знаци, че ЕС няма да приема повече мигранти, каналите ще бъдат затворени, а мигрантите ще бъдат връщани по родните им места.

 

Гяуров заяви, че очаква нови атентати в Турция и коментира, че поведението на турските властници като че ли допълнително провокира подобна ескалация на напрежение и даде за пример въвеждането на извънредно положение в 7 провинции на страната преди предстоящите празници.

 

Експертът сравни различията в управляващата коалиция с махленски развод: ГЕРБ имаше нужда от реформаторски етикет, който видя в лицето на Реформаторския блок. От друга страна от Реформаторския блок пък имаше нескрити тежнения към овладяване на властови позиции. Но за всички, според мен, е ясно и никой няма съмнение, че всяка една от тези властови позиции, независимо от ранга, йерархията, е дадена със съгласието на най-висшето ръководство на ГЕРБ. Така че днес ГЕРБ да се правят на изненадани, че този или онзи имал повечко представители в изпълнителната власт, е смехотворно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 8754 |19.12.2015 Ст. Георгиева: Общото между Борисов и Орешарски е Пеевски . 36| 6978 |24.11.2015 Путин: Трагедията със Су-24 ще има сериозни последствия за отношенията между Москва и Анкара . 30| 5340 |29.09.2015 Президентът: Разногласията между САЩ и Русия остават . 0| 4811 |22.07.2015 Задимя кафе между ГЕРБ и ДПС и за съдебната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads