Реклама / Ads
0| 5244 |22.03.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Започнаха снимките на мащабен проект за християнството по български земи

.
Творческият екип на национален видео каталог „Това е България“ на 22 март 2016 г. представи новия си проект „Достойно ест“ в Аулата на Националния църковен историко-археологически музей. Поредицата е посветена на българската култура, християнската вяра и духовност.
 
Заглавието „Достойно ест“ е заимствано от химна  във възхвала на света Богородица и не е случайно избрано - достоен е за уважение народ, оцелял през бурните векове на историята, крепен от вярата и единството си.

Изпълнителният продуцент Виктор Димчев сподели вълнението си от старта на проекта. Поредицата ще се състои от 3 филма по 40 минути, които ще пресъздадат хилядолетната история на християнството по нашите земи, история на възходи и падения, на борби и достижения: „За раждането“, „За силата“, „За вярата“ , преведени на няколко езика.
„С поредицата ще се покаже непрекъснатостта на християнството по българските земи и такива обекти, които са подходящи за поклоннически турове“ допълни доц. д-р Павел Павлов, консултант и сценарист на проекта.

Музикалният продуцент Иво Христов, Кукер Мюзик разказа за изграждането на произведенията и как те ще прераснат в грандиозен спектакъл, събиращ образи, звук и светлина в 360-градусова среда за възприятие, което ще привлече и младата аудитория.
Музиката за филмите е възложена на младия и многообещаващ композитор Георги Стрезов,  който ще използва богатите традиции на църковните песнопения, автентични български инструменти, както и възможностите на съвременните технологии.

Предвижда се да бъдат тиражирани различни продукти по проекта, сред които  книга, включваща оригиналните партитури на музиката, фотографии и текстове към поредицата, луксозен албум с репродукции на български икони, представени и подбрани, за да носят благодат, любов и светлина.
Ще бъдат създадени и отделни кратки филми за всяка една от българските епархии.

Всеки един от етапите на проекта ще бъде представен на събития, като до средата на 2017 г. се очаква да бъдат реализирани основните продукти на проекта, предназначени за широка аудитория, не само в България, но и на българи в чужбина и чужденци, интересуващи се от българската култура и духовни ценности.
Социална кауза на проекта е изписването образа на Христос Пантократор под купола на втората по големина софийска църква – Света Мъченица Параскева.
Проектът „Достойно ест“ е подкрепен от Светия Синод и лично от Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и Председател на Светия Синод на заседание на Светия Синод в пълен състав на 11.06.2015, с Протокол № 15.    
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6569 |22.03.2016 Защо е престижно да си безделник? . 0| 9066 |21.03.2016 „Синята птица” – голямата надежда на Мариус Куркински . 3| 5651 |20.03.2016 "Под прикритие” с пети сезон в ефир . 46| 9999 |19.03.2016 Капка Тодорова: Демони има във Волен, в голям цирк се е вкарал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads