Реклама / Ads
0| 10682 |22.03.2016 ЪNDERGROUND

Ужас! Инжектират в окото неразрешено лекарство, има ослепели

.
Стотици пациенти на „Александровска болница” са били инжектирани в окото с неразрешено за нуждите на офталмологията лекарство. Това става ясно от куп документи, с които Фрог нюз се сдоби. Експерти са категорични, че по този начин са били източени милиони от здравната каса.
 
Шокиращото е, че има болни, които са сигнализирали, че след третирането им с т. нар. „Авастин” са ослепели напълно. Драмата се пази от медиците в дълбока тайна, тъй като и в момента има хора, включително и деца, които се третират с този медикамент в различни клиники на страната.

Схемата, която според редица светила в медицината е наречена криминална, е разкрита и осветлена за първи път през 2013 г. от вносител и дистрибутор на медицинска апаратура инженер Георги Коцев. След като разбрал, че в клиниката по „Офталмология” към „Александровска”, ръководена през този период от проф. Ива Петкова, се инжектира вътреочно „Авастин”, Коцев веднага попитал производителя на медикамента, дали може да се ползва за лечение на очни заболявания. Оттам отговорили, че той се прилага само при рак на дебелото черво, бъбреците и яйчниците, но не и за очи. Във второто им писмо от 11 ноември 2013 г. се уточнява: „Относно регистрацията на „Авастин” за употреба при лечение на заболявания на окото в страни от ЕС и САЩ, бихме искали да ви информираме, че той не е разрешен за употреба в офталмологията”. От Изпълнителната агенция по лекарствата също дали становище, че лекарството не е разрешено за лечение на очни заболявания.

Двата документа дават основание на Георги Коцев веднага да алармира шефът на „Александровска болница” д-р Костадин Ангелов. В писмото му от 10 май 2013 г. се казва: Моля да разпоредите незабавното прекратяване на използването на медикамента „Авастин”, тъй като става въпрос за използване извън одобрените с кратката характеристика на продукта показания”. За изненада на инженера, шефът на болницата Ангелов му отговаря: „Предприемат се всички необходими мерки за за осигуряване здравето и живота на пациентите. Прилагането на най-добри грижи е основна цел на лечебното заведение”. Георги Коцев е непримирим и започнал да пише писма до НЗОК и до Изпълнителна агенция „Медицински одит”. Двете институции установили, че бизнесменът не само основателно се тревожи, но и че държавата вади пари за инжектирането на „Авастин” през две клинични пътеки. В „Медицински одит” пък започнали административно наказателно дело. Въпреки предприетите мерки, в „Александровска” продължили да инжектират лекарството в очите на пациентите, установил инженерът. Те подписвали „Информирано съгласие” в което и думичка нямало за това, че медикаментът не е разрешен в офталмологията. На 19 ноември същата година Изпълнителният директор на „Медицински одит” Симеон Василев информирал Георги Коцев: „За констатираните нарушения са съставени актове на лечебното заведение, както и на медицинските лица, участващи лечебния процес”. Отбелязали се, обаче, че те нямат правомощия да спрат използването на лекарството за очни болести.

За последните 4 години „Очната клиника” е източила над 2 млн. лв. неправомерно. Отделно пациентите са си плащали по 150 лв. за медикамента, сподели пред Фрог нюз Георги Коцев. И допълни: Далаверата е проста. Една ампула струва 800 лева. Тя се дели на 40 порции. Първо нарушение-медикаментът е химиотерапия и има строго разписани правила как се борави с него. Второ- правим 40 спринцовки и ги слагаме в една кутия с формалдехид. А той, като средство за стерилизация, е забранен от 6 години в България. Трето тези 40 спринцовки ги боцкаме за каквото се сетите, дори и за късогледство. Това няма да навреди, но няма и да помогне. В лекарствената характеристика е описано, че е забранено за витреална апликация т. е за инжекция в окото. Пише още, че има опасност от токсични действия, в следствие на което може да се наложи ампутация. Мога да ви запозная с човек, на който са му извадили окото заради такава инжекция. Пише, че е забранено да се прилага за деца до 18 години. Те го слагат на дечица на 6 месечна възраст, възмути се експертът.

Какво още сподели инженер Георги Коцев, четете утре във Фрог нюз.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9141 |22.03.2016 Ужас в Брюксел! Терор на летището, 14 загинали (ВИДЕО) . 13| 16029 |20.03.2016 Т. Дончева: Пеевски излезе от "Булгартабак" само визуално . 18| 14294 |18.03.2016 Фабриката на "Булгартабак" в София затвори, шефове изчезват . 5| 10141 |16.03.2016 Само във Фрог: Сумиста от „Килърите” пробва да съди зам.-главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads