Реклама / Ads
0| 5890 |30.03.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Фондация „ЛАЛЕ“ отличи проектите на годината за 2015

.
Литературен клуб „ПЕРОТО“ беше домакин на церемонията по награждаването на отличените в „Проект на годината“. Събитието се организира от Фондация „Лале“ в партньорство с Националния дворец на културата. Конкурсът се провежда за единадесети път и е провокиран от множеството добри проекти, реализирани в България всяка година.
 

Всеки един от тях е дело на отговорни професионалисти и мотивирани хора, вложили много от себе си за успешното му изпълнение. Конкурсът беше отворен за граждански организации, които през изминалата 2015 г. са изпълнявали проект за подобряване на условията, възможностите и качеството на живот на хората или на общността в дадено населено място - без разлика на размера и източника на финансирането, мястото на реализация, типа на дейностите или хората, които те обслужват.


„Смисълът на съществуването на неправителствените организации е в промяната, която те искат да направят - това, което постигат и правят с другите хора. Важно е всички ние да бъдем съпричастни и да им засвидетелстваме признание и внимание. Тази вечер среща професионалистите в гражданския сектор с изявените професионалисти от бизнеса, медиите, културата, изкуството и представители на дипломатическия корпус. А истинските герои на вечерта – това са хората“, заяви директорът на Фондация “Лале” Мария Петкова.


По традиция най-добрите проекти се определят от представители на водещи бизнес компании, медии, дипломати и хора на изкуството. Тази година в журито участват: Мирослав Боршош (изпълнителен директор на Националния дворец на културата), Виолина Маринова (председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК), Никола Добрев (главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД), Н. Пр. Аник Ван Калстър (посланик на Кралство Белгия в България), Севда Шишманова (програмен директор на Българска Национална Телевизия) и Манол Пейков (издател от “Жанет 45”).


Наградата Проект на Годината e специално изработена от проф. Георги Чапкънов.


Роналд ван дер Хисен, директор на Фондация „Орание” - Нидерландия поднесе сърдечната си благодарност и поздравления към трите проекта, които получиха награди. „За мен лалето е изключително важен символ, защото той обединява нашата Фондация „Орание“ и Фондация „Лале“. И двете фондации се обединени от един общ принцип – вяра в силата на гражданската инициатива. Ние вярваме, че независимо от това дали един проект се изпълнява в малка селска община или в голям град, какъвто е София, именно хората, гражданите, са тези, които трябва да поемат инициативата, за да подобрят начина, по който живеят и правят своите общности по-добри“.


До 12 февруари 2016 г. бяха номинирани 42 разнообразни проекта от цялата страна. Четиринадесет от тях се изпълняват в големи градове, седем са реализирани в няколко населени места, шест – в столицата, а други шест – в малки градове и места. Пет проекта са с международно участие, а три се изпълняват на национално ниво. Един от проектите се осъществява в партньорство с 23 организации в десетки населени места.


Проектите са представени от граждански организации и партньори, финансиращи организации, членове на екипа, доброволци, училища, детски градини и читалища, фирми, компании и граждани, участвали в дейностите.


Проект:  „Ракът на гърдата се лекува!“ на Център за защита на правата в здравеопазването бе първият от наградените, а наградата връчиха Виолина Маринова и Манол Пейков.


„За нас е удоволствие да представим и наградим един високо хуманен проект. Вече пета година тази организация създава възможност на жени в малки населени места да бъдат извършвани скрининг прегледи за ранно диагностициране на рака на гърдата. Организацията иска да покаже на жените, че това заболяване се лекува, когато се установи в ранен стадий“. Около 13 000 жени вече са се възползвали от тази услуга. Един проект, насочен в борба за живота.

 

Вторият сред наградените беше Проект: „Детска къща” на Фондация „За Нашите Деца”, а наградата бе връчена от Севда Шишманова и Мирослав Боршош.


„Изключително емоционално преживяване – така бих определила този проект, свързан с усилието на едно семейство да изгради истински дом за шест деца, които предстои да бъдат осиновени. Децата са на възраст от 0 – 7 години и всъщност този най-чувствителен период, в който очакват да открият своето семейство, те прекарват в уникална семейна среда – къща с невероятен стандарт и всичко онова, за което би мечтало едно дете. Уникално усещане и коренно различна представа, за това какво се случва с онези деца, които по една или друга причина са изоставени в началото на своя живот и чакат да бъдат открити от своите приемни родители. В „Детска къща“ децата растат с любов, с усещането за топлината и уюта на едно голямо семейство“, сподели програмният директор на Българска Национална Телевизия.


„Напоследък има един странен, но явен дебат в обществото ни - за смисъла на неправителствените организации. Колкото по-развити са те, толкова по-развито гражданско общество ще има. Те са там, където държавата отсъства, където е слаба или където греши. Сред всички тези проекти, сред тази пъстрота от наистина великолепни идеи и чудесни реализации, ние видяхме точно такива неправителствени организации. Поздравявам Фондация „Лале“, че всяка година ги събира и ни ги показва“, сподели директорът на Двореца Мирослав Боршош и допълни: „Проектът, който ще имаме честа да отличим със Севда, е наистина невероятен. Встрани от нас ще видите детския кът, който сме направили в „ПЕРОТО“, правим го, за да могат децата да растат сред книги, но съм дълбоко убеден, че най-хубавото място на света да пораснеш се казва семейство. Този проект прави точно това и за нас е чест да го отличим“, заключи той.


Последният сред наградените беше Проект: „Да не отхвърлим за втори път едно дете” на Българска Асоциация – Осиновени и Осиновители, а наградата беше връчена от Н. Р. Аник Ван Калстър и Никола Добрев.


Един проект, който по своята същност цели да повиши информираността, но също така да помогне на осиновителите и осиновените деца.


Представените проекти се оценяват по резултатите: устойчивост на дейностите във времето; финансова ефективност; участие на целевите групи и местната общност; новаторство и приложимост на идеята в други населени места.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7077 |23.11.2014 Хасан и Ибрахим с ново отличие от международен конкурс . 0| 6666 |04.07.2014 Отличиха най-добрите благотворителни кампании . 2| 6640 |10.02.2014 БГ късометражен филм взе световно отличие . 0| 7422 |27.03.2013 Носителите на "Икар" 2013 взеха своите отличия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads