Реклама / Ads
5| 6974 |27.03.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Мутафова и Калоянчев изгряха със звезди в

.
Мутафова и Калоянчев със свои звезди Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев изгряха със звезди в „Алеята на славата” пред кино „Арена - Младост”. Това стана днес преди Международния ден на театъра - 27 март. Двамата са първите български актьори, които осемчленното жури почита с това отличие.
 
Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев изгряха със звезди в „Алеята на славата” пред кино „Арена - Младост”. Това стана днес преди Международния ден на театъра - 27 март. Двамата са първите български актьори, които осемчленното жури почита с това отличие.

Калата и Стоянка пристигнаха с черна лимузина, съвсем по холивудски. След като получиха наградите, те изразиха радостта си и благодариха за признанието. Освен многото журналисти и артисти, пред киното бяха дошли и граждани, за да аплодират любимите си актьори. В типичния си стил, Калоянчев и Мутафова се шегуваха със себе си. Актьорът си спомни времето, когато са били млади, и призна, че тайничко е поглеждал тънките талия и крачета на Стоянка. Тя от своя страна пък призна, че Калата винаги е имал интуиция. „Той още в началото усещаше, че някой ден ще бъдат номер едно и че другите ще му гледат отзад номера на фланелката”, каза примата на родната сатира. Любимците на няколко поколения българи признаха, че обичат славата, но призоваха да не подражаваме толкова на американския стил.

Житейският и професионален път на Стоянка Мутафова е впечатляващ. Тя е една от най-ерудираните родни актриси. След като завършва Класическа филология в Софийския университет "Св. Клиемент Охридски" и Държавната театрална школа, получава образование и зад граница - в театралния отдел на Пражката Консерватория. Известно време играе в трупата на Народния театър, а след това помага за основаването на Сатирата.

Помним великолепните й роли във филмите "Рапсодия в бяло", "Топло", "Специалист по всичко" и други. През 2001 г. е отличена с наградата "Паисий Хилендарски", а през 2002 и с орден "Стара Планина" I степен. И до днес актрисата продължава да играе на театралната сцена. Георги Калоянчев, пък си спечели славата на "актьорозавър" по думите на писателя Георги Данаилов, или пък "артистично чудовище", както го нарича Младен Киселов.



Незабравими са превъплъщенията му във филмите "Специалист по всичко", "Галилео Галилей", "Езоп", "Бон шанс, инспекторе". Калата участва в над 50 игрални филма и повече от 50 години е на театрална сцена. През 2006 г. получава и Наградата на Съюза на артистите за цялостно творчество.



The Famous Grouse Scotch Whisky стои в основата на идеята да се съберат на едно място имената на хората, които са прославили страната ни по света ,и с които всички ние се гордеем. Кандидатурите за „Алеята на славата”се издигат от жури, в чийто състав влизат изявени българи от различни, с доказан професионализъм. Началото е поставено през октомври 2005 година. До сега свои звезди там имат Димитър Бербатов, Христо Стоичков, Лили Иванова, Васко Василев, Валя Балканска, Теодосий Спасов, Вежди Рашидов, сестри Малееви, Иво Папазов - Ибряма и други.
Аделина Георгиева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6653 |24.03.2009 Атанас ходи по небето . 6| 14339 |19.03.2009 Кризата удари колекционерите, продават си картините . 7| 6217 |13.03.2009 От днес Русе става музикална столица на България . 9| 38606 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads