Реклама / Ads
1| 13395 |13.04.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: МВР помпа статистиката с младежи с по цигара марихуана

.
Главният секретар Георги Костов
Ченгетата се утрепват да ловят младежи с по 1-2 цигари марихуана. По този начин в МВР изкуствено се помпа статистиката на разкритите престъпления и се отчитат несъществуващи резултати пред обществото, разкриха пред Фрог нюз разследващи.
 

Най-често до прокуратурата стигат случаи, при които е задържано количество от порядъка на 0,02 грама. Стига се до там да се изземва и половин цигара, само и само полицаите да си запишат червена точка в актива. Всеизвестен факт е, че откази да се образува наказателно производство се правят до 9 грама, с изключение на кокаина, тъй като се приема, че в случая става дума за маловажен случай. Реално виновен няма, но униформените са отчели пред шефовете си разкрито престъпление. Те пък се тупат в гърдите, че са преборили наркобизнеса. Така всички по веригата се лъжат. Само в София на година има по 500-600 откази от страна на държавното обвинение да се занимава с маловажни случаи. Реално от 100 хванати с цигара, само 3-ма получават глоба и то ако друг път са задържани за същото.

 

Това не разколебава ченгетата да преливат от пусто в празно. Болшинството задържани наркотици в страната, които са изключително малко за година , са плод на случайни проверки на патрулите и КАТ, а не на целенасочена оперативна работа. Две са местата за дебнене на жертви в София-Студентски град и автогарата. Там се дърпа за проверка почти всеки младеж, облечен със суичър или с обеци с дупки. Обичайно спипаните на място любители на трева доброволно предават цигарите си. Въпреки това ченгетата умишлено правят обиск и изземване, за да го отчетат като бързо производство. Ако се мине на вариант проверка, както повелява закона, то резултатът няма да влезе в статистиката на МВР. Именно по тази причина този вариант умишлено се избягва.

 

Ситуацията е същата като кражбите на вафли и шоколадчета от хранителните магазини. Ченгетата отчитат всяка крадена вафла за разкрито престъпление, за да може след това ръководството на МВР да отчете "големи" успехи в борбата с битовата престъпност. От години в СДВР няма сериозна разработка срещу мастита група за наркоразпростанение. От време на време се удрят единични играчи и то най-вече от провинцията, защото пречат на местните дилъри, признаха оперативни работници. Те са категорични, че има тарифа за патрулите, за да си затварят очите за дрогата, която се разпространява. Любопитното е, че спецакциите, които организира полицията по нощните заведения, са избирателни. Проверки се правят на конкретни места, като умишлено се подминават други, признаха от СДВР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9994 |13.04.2016 Само във Фрог: ДОСТ - блестящ политически проект на Доган? . 0| 7309 |12.04.2016 Само във Фрог: Масово откриват хотели във „Факултета” за нелегални имигранти . 0| 11050 |12.04.2016 Д-р Болтаджиев за Фрог: За шефовете на болници с 90 000 лв. заплата е Здравната карта . 0| 5098 |10.04.2016 Ненчев: Решено е, купуваме 3 самолета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads