Реклама / Ads
0| 10066 |18.04.2016 ПОЛИТИКА

Доц. Христов за Фрог: ГЕРБ да не се прави на три и половина за корупцията

.
Минчо Христов
Б. Борисов и правителството да не се правят на три и половина, а да предприемат антикорупционни стъпки, които са доказали своята ефективност. Закон за пълна проверка имуществото на политиците, забрана на офшорни фирми да участват в обществени поръчки, премахване груповата безотговорност, да се декриминализира даването на подкуп - посочи няколко от стъпките доц. Минчо Христов, бивш депутат.
 
Аз бих препоръчал на премиера Борисов като начало да провери и каже кой назначи шефа на ДАИ, който беше арестуван. Кой е този депутат, чийто сътрудник е бил този шеф? Има ли отношение Цецка Цачева към неговото назначаване или няма? Ето няколко конкретни въпроса, на които премиерът трябва да отговори. А иначе борбата  с корупцията не е толкова сложна, колкото ни я представят. Ако има политическа воля, корупцията може да бъде намалена многократно, смята доцентът.

Ще ви дам примери как да стане това, казва Минчо Христов и посочва няколко от начините:

Защо Народното събрание  и Министерският съвет не приемат закон, който да предвиди пълна проверка на имуществото на всички политици, висши магитрати и висши държавни чиновници. Нещо, което аз предлагам от поне десет години насам. И ето решението – този, който не може да докаже произхода на своето имущество и на семейството си, който не е плащал данъци за това имущество да бъде така добър, да отиде в Централния софоийски затвор с последваща конфискация на неговото имущество. Това е простичко, но не знам защо премиерът Борисов не се сеща за това. На този етап трябва да се започне с тези, които са назначили шефа на ДАИ. Защо мълчат и Московски и Бойко Борисов. Знаят навярно.

Има и други начини за борба с корупцията. Като например забрана на офшорните фирми да участват в обществени поръчки. Да не е както са го направили сега до 10%, защото като направят 11 офшорни фирми по 9%, то отново 100% офшорен капитал ще участва в държавните поръчки.

Друг начин за борба с корупцията е премахването на скандалната групова безотговорност. Общински съвет, правителство, парламент, които приемат престъпни решения за стотици хиляди, да носят наказателна отговорност като организирана престъпна група. Преди няколко години аз поставих този въпрос пред главния прокурор, когато даваше отчет в парламента и той се съгласи с мене. Но всичко бе дотам... Защо Борисов не приложи този елементарен прийом?

Друго, което и управляващи и опозиция забравят, това е да се премахне наказателната отговорност, да се декриминализира даването на подкуп. Така тези, които дават подкуп, ще са принудени да се жалват, да се оплачат. И сътветно тези, които вземат подкуп, да отидат там, където им е мястото. Как е в момента?  Този, който дава подкуп или е принуден да даде подкуп , корумпиран политик или държавен чиновник, знае , че носи солидарна отговорност с този, който взема подкуп. Това са прости начини, но не чувам нито ГЕРБ, нито БСП, нито «Атака», нито другите политически разцветки да търсят и такова решение. Сами се сетете защо!!! Аз се чудя, защо след като има фондация «Америка за България», защо тази фондация не обърне внимание примерно как периодично на американски сенатори и конгресмени предлагат подкупи от техните служби и който се хване, гори. Защо българските политици изпитват ужас от едно такова решение?, пита бившият депутат.

Той коментира и корупционния скандал в Македония, като го сравни с обстановката в България. Има една съществена разлика между Македония и България. Това е, че македонците скочиха, когато техният корумпиран президент поиска да амнистира корумпирани  политици. Крадци, които бяха осъдени от македонското правосъдие. Може би някои смятат, че това може да стане и в България. Между другото аз съм убеден в истинноста на една стара поговорка: « Пази се от гнева на търпеливия!» Това българските политици трябва добре да запомнят. Защото засега българският народ търпи, изглежда като заспал, но когато чашата прелее, хората могат да се организират и потърсят сами правосъдието, което го няма в момента. Те самите да го наложат, смята Христов.

Така че искренно и добронамерено съветвам и Бойко Борисов и цялото правителство, както и тяхното парламентарно мнозинство, да не се правят на три и половина, а да направят няколко антикорупционн стъпки, които са доказали своята ефективност и да ги приложи в България. А не да ни баламосват със сметките на Сметната палата, колко били декларирали политиците. Спомняме си преди време в Комисията за борба с корупцията разглеждахме  един политик, който беше декларирал имот в Драгалевци по 50 ст. квадратния метър. Имаше друг, който беше декларирал джип за 300 000 лв. за 5000 лв. Докато няма истински и независим контрол на имуществото на политиците, ще се въртим в един омагьосан кръг и ще се правим , че има борба с корупцията. Отделен е фактът, че Меглена Кунева поведе тази борба и това, че тя е изразител на борбата с корупцията, е вече гротеска, категоричен е доцент Минчо Христов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 10766 |18.04.2016 Радева за Фрог: Не Бойко, Господ да слезе, няма да изтреби корупцията у нас . 0| 5896 |14.04.2016 Проф. Радулов пред Фрог: Нареждат на ДАНС да плаши протестиращите . 0| 4963 |14.04.2016 Цв. Караянчева: Има хора, които искат да бутнат ГЕРБ . 0| 7365 |11.04.2016 А. Стефанов за Фрог: Апетити за връщане във властта има Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads