Реклама / Ads
0| 8070 |25.04.2016 АКТУАЛНО

Д-р Тодоров: Ако няма оставка на Москов, ще настъпи погром

.
Петър Москов
Днес трябва да си зададем въпроса: Какво правим след протеста? Не може да спрем дотук и да чакаме диалог. Диалог просто вече не може да има. Погромът предстои, ако не се предприеме следващ ход от ръководството на БЛС. Ще оцелеят някои колеги, повечето ще пострадат или ще се наказват избирателно, както и ще бъдат заклеймявани, без да могат да се защитят. Това написа д-р Георги Тодоров до УС на БЛС.
 

Основното, което следва да обясним, че не може с уличен натиск толкова много хора да постигнат обществено много по-малко важни искания (къмпингуване, промяна в закон за превозите и т.н.), но ние, понеже не можем да си позволим постоянен уличен натиск, сме възприемани почти несериозно от властта. Не забравяйте, че публичността е най-сериозният механизъм за защита от произвола на властта. Нашият протест бе предупредителен за пациените и превантивен за системата. Ето това следва да обясним.

 

След декларациите на 65-я събор и Националния съвет на БЛС от 25.03.2016 г., и двата абзаца в тях:  “... Подобен подход на мнимо договаряне и посочените по-горе нормативни неясноти ни убеждават, че българският лекар няма никакви основания да подкрепя подобна политика в здравеопазването.”

1. Настояваме проектът за Решение на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглен. В противен случай, ще потърсим правата си в съда, включително и от отговорните лица.
2. Декларираме, че при влизането му в сила няма да работим съгласно предвиденото в него и заявяваме, че последствията за пациентите, породени от липсата на адекватна здравна помощ, ще носят отговорните за настоящата политика.
3. Дистанцираме се и снемаме доверие от ръководството на Министерство на здравеопазването и Надзорния съвет на НЗОК в този му състав.

След скандиранията на колегите “ОСТАВКА”  по време на 06.04.2016 г., не виждам друг логичен ход, освен БЛС да поиска оставката на министър Петър Москов. Уверявам Ви, че с неприеманата и необмислена декларация след митинга бе нанесен разнобой в оценката за митинга. Истината, която всички знаем е, че не може да продължава така, в дуално състояние да бъде мнението на БЛС. Или сме за оставката на министъра и обжалваме, както обещахме решението на НС на НЗОК, или искаме диалог. Диалог с човек, който не чува и диалог не води, но вече го обещава заради справедливото ни недоволство, не е възможен.

Ето и основанията за оставката му, подредени хронологично:

1. Пълно неглижиране на мнението, изразено в Становища на БЛС, дадени по проектозаконите, впоследствие станали действителност с промени в ЗЗО и имитиране на договорно начало, наречено и от нас “мнимо”. Същото отношение и към мнението на БЛС за ЗЛЗ. Като си даваме сметка за политическата реалност, не може да обвиним директно парламента и комисията по здравеопазване, като вземащи решение самостоятелно.

2. Позволяването в болниците да въведат неподходящ четец на лични карти, довел до огромни разходи, в нарушение на ЗАКОН ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНОТО РЕГУЛИРАНЕ И АДМИНИСТРАТИВНИЯ КОНТРОЛ ВЪРХУ СТОПАНСКАТА ДЕЙНОСТ. Тези пари са дадени от заплатите на всички лекари и персонал в болниците! Подмяната на предварително обявената и обещана от МЗ електронна здравна карта за пациента, с пръстов “АФТЕНТИФИКАТОР”. Свързаната с него обществена поръчка, обявена на 09.12.2015 г. съм дал на прокурор, поради липса на правно основание за обявяването й.

3. Допускането за следваща промяна на ЗЗО чрез ЗБНЗОК, където мнението на БЛС бе взето под внимание в някои аспекти, които имат второстепенно значение, а след решението на НС на НЗОК от ДВ 25/2016 г. на практика нямат никакво.

4. Опит за резделяне на БЛС чрез протеста на ОПЛ, които е логично да са първи в недоволството си, тъй като са на първия фронт при срещата с болестта. Неглижирайки БЛС, обвинявайки го, че организацията защитава мошениците, МЗ искаше да ни раздели, и отчасти успя. Реакцията ни не бе добра, но все пак мошеничеството (измамата) е престъпление, а досега и една злоупотреба не е доказана по реда на закона. Всичко това е потъпкване на правовата държава и отричане на властта на закона. Променяйки законите, през конюнктурата на “притискащата коалиция”, не можем да държим отговорни друг на първо място, а именно ръководството на МЗ.

5. Епитетите по адрес на съсловието, които всички си спомняме, говори за омраза към колегите, към предприемчивостта им, към желанието им за работа. Единствената причина да не сме възроптали досега ефективно и дълго, на практика е възпитанието ни. Не ни бе даден никакъв шанс да въведем и правилата си, за да можем да сведем до минимум основанията за шумно прокламирани, но недоказани упреци.

6. Въвеждането на Наредба за удовлетовореност на пациентите. Припомням, лекарят дължи грижа, а не резултат! Това е пълно основание за протест, оспорване в съда и обществена съпротива, българите не са безсмъртни, а лекарите - Господ.

7. Окончателното решение за Национална здравна карта във вариант, в който мнението на БЛС, не е взето под внимание, въпреки че то съвпада и с мнението на общностите по места изготвяни, но не взети под внимание от ръководството на МЗ. Критериите за сключване на договори и районирането на лечението на пациентите през нея е груба намеса в свободата на професията ни. Така се застрашава бъдещето на много лекари и заради наличието на текстовете в чл.4 и чл. 38 от Устава на БЛС ни задължава да браним правата на лекарите, както професионално, така и административно при упражняване на професията ни. Когато на един правата са застрашени, не е далеч моментът, а според мен той е дошъл, когато правата на всички ще са застрашени! Наличните критерии за сключване на договори с НЗОК са следваща стъпка към фаворизиране на колеги, работещи в “правилните” лечебни заведения, пред други, избрали свободата на професията си и регистрирали частни структури, различни от ОПЛ. А според конституцията всички са равнопоставени!

8. Обжалването на Решение на НС на НЗОК – ДВ25/2016хг. е въпрос на дълг от страна на УС на БЛС, както обещахме, а сключването на Договори, следва да бъде по начина, по който предложих на НС на БЛС, като срокове за подаване на документите. БЛС да обжалва решение на НЗОК, решение наложено от МЗ, за което съмнение няма, е достатъчен повод за ОСТАВКА.

9. Наредбата за специализация на колегите без специалност на практика не работи и това е по вина на МЗ. Мнението на БЛС при промяната й бе прието отчасти, а резултатите са известни на УС на БЛС и те са негативни въпреки стипендиите, които БЛС има, но не може да даде на всички! Днес, колегите ни са в състояние да доказват връзките , които имат, а не да развиват потенциала си, който притежават. А ги издържат пак родителите им! Това е унизително за тях. Определени членове на Акредитационния съвет, може и да не са съгласни, аз съм готов да споря с тях!

10. В НС на НЗОК има 3-ма зам.- министри, 1 съветник на министъра и представител на синдикат, съставът е такъв, че баланс няма. Работодателите, които формират вноска от над 1,2 милиарда лева са представени от един човек, а гражданите които дават още близо 1 милиард са квазипредставени.

11. Оплитането в лъжи на министъра заради скандала с ваксините, доведе до недоверие в медицината като цяло, което досега е нямало никога, а недоверието е нейният край. От друга страна, това излага на риск и прилагащите ваксините, защото те носят крайната отговорност за приложението на един препарат. Подлагайки на риск, колегите ни, за отговорност, която не следва да носят, но по законите на страната имат, министър Москов застраши цяла група колеги.

 

С Уважение: Д-р Георги Тодоров, член на КК на БЛС

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4818 |25.04.2016 Ръководството на Центъра за градска мобилност подаде оставка . 0| 4553 |23.04.2016 Общински съветници искат оставка на шефовете на ЦГМ . 0| 5153 |22.04.2016 Борисов надделя за Коцева, депутатката от ГЕРБ хвърли оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads