Реклама / Ads
13| 12568 |26.04.2016 НОВИНИ

Мика Зайкова за Фрог: Надвиснала е опасност над частните пенсионни фондове

.
Мика Зайкова
Частните пенсионни фондове у нас се управляват по непрозрачен начин и ЕК се съмнява, че не увеличават доходността си и може да закъсат. Има опасност за парите на хората. С обяснение, че няма одитори, г -жа Ралица Агайн отложи стрес -тестовете за тези фондове. Шефовете им вземат заплата по 15 000 лв., карат луксозни коли, почиват в екзотични курорти. Това каза за Фрог нюз експертът Мика Зайкова.
 
Това не го иска министър Горанов, а го иска Европейската комисия. Трябва да започна от предисторията , за да разберете за какво става дума. Никой в тази България или не чете или не иска да съобщава лошите новини. Обяснявам – на 13 март излезе доклада на Европейската комисия за икономическия дисбаланс на България. От този доклад всички бягат като партизани от разпит, както и по доклада за корупцията и много други документи, обясни експертът Мика Зайкова.

Но да се спрем на специфичния доклад на ЕК за България. В него ЕК ни е класирала на първо място по най -страшните дисбаланси и на последно място по качество на живот. На преден план са изкарани няколко важни, ама много важни момента. Това са: Първо – състоянието на банките. Второ – състоянието на застрахователните дружества. Трето – състоянието на пенсионните фондове, които ги намират за крайно дисбалансирани. Ето защо след проучване на нейните експерти ЕК прави няколко важни извода, посочи тя.

Ще се спра само на пенсионните фондове. Парите на вложителите във пенсионните фондове както и в другите кредитни и финансови институции се потребяват по няколко начина. Единият начин е чрез високите такси тъй като хората си внасят вноските в пенсионните фондове Издръжката на един пенсионен фонд е някъде 20-25 % от това , което внасят. Така или иначе ние ги направихме тези фондове и целта беше хората като внасят 5 процента от своите вноски там и то родените след 1 януари 1960 г., да имат втора пенсия. За всеки човек трябваше да се създаде частна партида, в която да влизат парите му. В НОИ осигуряването е на базата на солидарния принцип – моят син внася за моята пенсия, а аз за пенсията на баща ми. При частните пенсионни фондове е друго – вие ще внасяте вноски, които ще ви бъдат допълнителна пенсия, като първите пенсионери ще получат втора пенсия 2020 г. И парите на тези хора, ще бъдат управлявани от тези фондове.

Те трябва да ги влагат в разни доходни неща, които законът позволява, за да се увеличават. Тоест, не като си внесъл 5 лева , образно казано, накрая да получиш пет лева, а повече. И всеки пенсионен фонд обещава – как ще вдигне доходността, какво ще направи. И сега тука идва разковничето. И то е в това, че през всичките тия години тези фондове се управляват по непрозрачен начин.  И ти не знаеш, каква ти е сумата. Казват ти там нещо ако отидеш на годината веднъж да питаш и толкоз. И не може да се разбере какво става с парите, които хората са вложили във фонда. Една част от парите могат да бъдат спестявани, една част да бъдат разигравани на борсата, както и на чуждите борси, където има държавни ценни книжа - американски бонове, ценни книжа на Централната европейска банка и др. Малко доходи, но висока ликвидност. Примерно ако се вложат пет лева, ще се получат 5,20. Но по всяко време те могат да бъдат разменени и се получат парите. Докато като играеш на българската фондова борса, то тези книжа са с по-висока стойност, но са ниско ликвидни. И ако нещо се случи, утре няма да си получиш парите. Това е разликата между ниска ликвидност и висока ликвидност, смята Зайкова.

Тези фондове си дават и пари сами на себе си. И това е най-голямата беля. Затова и европейската комисия се усъмнява, че фондовете, работейки по този начин, не правят инвестиции, а са внесли пари в свързани фирми, свои фирми и така не само че не увеличават доходността си, а може и да закъсат, защото 2020 година, когато първите ще получат пенсии, идва. И затова ЕК предупреждава, че така не става, защото хората може да не получат не само това, което са им обещали, а може да не получат и нищо. С това ЕК предупреждава държавата, че фондовете не са били контролирани достатъчно и те не са работели прозрачно. Как ще се справите с този проблем – вижте да го измислите, съветват от комисията. Ние например препоръчваме гаранционен фонд. Но в него не трябва да бъдат парите на хората, а онези пари, които фондовете са обещали да спечелят , разигравайки парите на хората. Тоест, те трябва да направят със собствени средства този фонд, обясни Зайкова.

Какво се случва? В момента вървят стрес-тестовете на банките. Но имаше разпореждане на ЕК в същия този доклад да се направи мониторинг и стрес-тестове и на пенсионните фондове. Затова в България отговаря Комисията по финансов надзор. А специално за пенсионните фондове отговаря г-жа Ралица Агайн. И точно тя взе, че отложи този мониторинг и този стрес -тест за есента. Под предлог, забележете, че сме нямали достатъчно одитори. Ами като нямаме ние, то Европейският съюз има. Така че тези стрес-тестове трябваше веднага да се проведат, за да нямат възможност т.н. свързани фирми или други, които събират пари принудително да прехвърлят лоши активи и да изглеждат чисти като сълзичка. Агайн отложи това нещо. Тази жена не е глупава. Не го е направила, защото е глупава. Не, това си е типична корупционна практика. Смея да го кажа. Кой знае колко милиони, накъде са заминали...Не мога да докажа нищо, но съм бясна, защото трябваше да се види състоянието на пенсионните фондове, категорична е тя.

Грешката на Влади Горанов не е това, че предлага подобно решение. Той самият не е наясно. Той трябваше да изчака мониторинга или стрес -теста на пенсионните фондове Да види, какво е състоянието им. И тогава министерството на финансите, съвместно със законодателя, да решат по какъв начин ще направят това. А сега излиза малко, че ще го направят за сметка на осигурените. Прочетох проекта внимателно. Това, което би могло да се натрупа като доходност, трябва да отиде в този гаранционен фонд. От една Гаранционният фонд не е за това, че ще живеем много дълго. Този фонд е за това, да се подкрепят хората заради зулумите, които частните пенсионни фондове до тука са направили. Да не мислите , че са глупави. 15000 лева заплата, мраморни офиси..., луксозни вили и почивки на екзотични места, ядосва се тя.

Този пулт ще се създаде, за който говори Горанов, той трябва да се създаде, за да може да се спасят пенсиите на хората. И затова му е подсказан начин от европейската комисия. Но тъй като никой не чете и има някакъв мижав превод на български, стават страхотии. Според мен препоръката за създаване на гаранционен фонд е сигнал за очакване на нещо лошо за хората, смята Мика Зайкова.

Ралица Агайн е назначена от парламента. Предполагам , че финансовият министър е запознал с това министър-председателя. Но в тази държава, най-вероятно никой не е чел доклада на ЕК, така Зайкова отговори на въпрос, защо не са взети мерки Ралица Агайн да организира стрес-тестове на пенсионните фондове.
--------------------------------------------------------------------
Припомняме, какво каза пред медиите по проблема финансовият министър. "Ако не се промени сега законът, може да се стигне до ситуация, в която пенсионер е изчерпал натрупаните средства по индивидуалната си партида и тогава ще трябва неговите синове и дъщери да му плащат пенсията", заяви Владислав Горанов, помолен да коментира предложените в петък от ведомството промени в Кодекса за социално осигуряване, които се отнасят до частните пенсионни фондове.

С промените финансовият министър Владислав Горанов предлага всички средства да отиват в общ пул, вместо по индивидуална партида, а наследяването на натрупаните суми се премахва. Промените засягат правата на 3.5 млн. души - родените след 31 декември 1959 г., които задължително внасят 5% от заплатата си в частен фонд през последните 16 г. и са натрупали по личните си сметки в тях общо 7.7 млрд. лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4815 |22.04.2016 А. Стефанов за Фрог: В. Симеонов предизвиква Местан със Закона за бурките . 0| 4608 |21.04.2016 Само във Фрог: Прокуратурата заля МВР с 30 000 „Студени досиета” срещу неизвестен извършител, иска да се доразследват . 0| 7957 |21.04.2016 Ген. Атанасов за Фрог: Главсекът на МВР възпроизвежда немощ . 0| 6767 |21.04.2016 Ем. Василев за Фрог: Лидерите на БХК са мазохисти за бурките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads