Реклама / Ads
2| 4919 |26.04.2016 ПОЛИТИКА

Президентът може да ноложи вето на Изборния кодекс

.
Росен Плевнелиев
Запазвам своето право да видя конкретните формулировки по всеки един от въпросите, по всеки един от текстовете, за да мога след това да кажа своята крайна дума. Това заяви президентът Росен Плевнелиев от Австрия, където е на работно посещение, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 

Изказването на Плевнелиев е във връзка със спорните поправки на Изборния кодекс, които депутатите приемат на извъредно заседание.

Според него днес Народно събрание е доказало, че с диалог и с отстъпки от политическите партии може да се върви напред, включително по такива трудни теми като Изборния кодекс. Плевнелиев изрази очакването си постигнатото днес на лидерската среща да намери своята реализация.

„Ако се стигне до ситуация, при която идеята, която чухме всички ние, да се наложи забрана за провеждане на референдум и национални избори по едно и също време отпадне, тогава обаче остава в сила това, че законите в държавата важат за всички, включително и за президента, т.е. дори и в Изборния кодекс да се каже, че отпада такава забрана за провеждане в един и същи ден, в закона за референдумите има много ясна разпоредба към днешна дата, която казва, че референдуми се провеждат заедно с национални избори. Като държавен глава аз съм длъжен да давам пример на нацията за спазване на закони“, категоричен бе държавният глава.

Президентът Плевнелиев посочи, че ще вземе съответните решения на база на формулировките, което ще предприемат народните представители. „Чувам внимателно всички аргументи. Следя внимателно законодателния процес в Народното събрание и по конституция имам своята тежка, крайна дума след като законът мине съответно през своята демократична процедура – първо в Народното събрание, после при президента“, каза още държавният глава.

Припомняме, че няколко партии и асоциация призоваха президента да наложи вето върху Изборния кодекс.Българите в чужбина реагираха гневно на невъзможността да упражнят спокойно правото си на глас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4394 |25.04.2016 Разпитаха Радан Кънев в следствието за корупцията в ДАИ . 1| 6271 |20.04.2016 Кънев: Не губим дъвката, а паравана Пеевски . 0| 8064 |20.04.2016 Кънев: ГЕРБ излъга, че ще управлява с ДСБ и ни би шута

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads