Реклама / Ads
0| 4878 |28.04.2016 ЕТНО КАЛЕНДАР

Велики четвъртък е! Боядисваме яйцата

.
На този ден във всички епархии на Българската православна църква сутринта се отслужва Василиева Света Литургия и се прави Велик маслосвет. Сутринта на Велики четвъртък Негово преосвещенство Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, ще оглави св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя”, след която ще бъде отслужен Великия маслосвет.
 
Вечерта е голямата богослужба с последованието на 12-те евангелия. В 19.00 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" , Последованието на 12-те евангелия ще бъде с молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

На Велики четвъртък Господ Исус Христосизвършил пасха в дома на един жител на Йерусалим. Преди вечерята Той умил краката на апостолите и казал:

''Не дойдох да служа, а да послужа''. После Спасителят установил св. тайнство Евхаристия (Причастие), като Сам причастил светите апостоли.

По великата си милост Господ и на нас дава възможност да приемаме Неговото истинско тяло и кръв по време на св. Литургия, та като приемам Христос вътре в нас, да се стремим да Го задържим чрез чистотата на сърцето си.

След като завещал новата заповед за любов към всички, Христос явил на учениците Си, че ще бъде предаден. В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Иуда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Иуда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник.

След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската, дето се молил до идването на предателя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6385 |25.04.2016 Започна Страстната седмица. Велики понеделник е . 4| 4955 |20.03.2016 Неделя Преславна - първата неделя от Великия пост . 0| 4803 |04.11.2015 Честваме Св. преподобни Йоаникий Велики

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads