Реклама / Ads
8| 8287 |28.04.2016 НОВИНИ

Кънев критикува компромиса ”ДПС – Патриотичен фронт” в Изборния кодекс

.
Лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни днешното си решение да не подкрепи поправките в Изборния кодекс по отношение на гласуването в чужбина. Той написа в профиса си във „Фейсбук“, че днешната поправка е безспорна крачка напред спрямо предходната забрана.
 
„Тя предвижда създаване на секции в рамките на ЕС и извън градовете с консулски представителства, както и по една (само една!) секция в "населени места" извън ЕС, с население над един милион души“, обяснява тъмносиният лидер.

Кънев посочва две причини за това, че не е дал подкрепата си за измененията.

„Първо, то представлява опит за компромис между два принципно различни възгледа за националния интерес и патриотизма. А компромис между коренно различни възгледи не се прави. Там се прави ИЗБОР“, убеден е Радан Кънев.

Коренно различните възгледи“ бяха породени от противопоставянето между ДПС и Патриотичния фронт. Първите не одобряваха промените в законодателното право за българите зад граница. Патриотите настояваха избирателни секции да се отварят само в дипломатическите мисии на България. Хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов открито обявиха, че поправката е удар по ДПС. Според тях чрез ограничаване на гласуването в съседна Турция партията на Ахмед Доган ще загуби ключови позиции в парламента.

„А моят избор е да разглеждам националния интерес на България и модерния български патриотизъм като единство на българите, живеещи в границите на страната, и българите в чуждестранните диаспори“, пише още Радан Кънев.

„И второ, така приетият текст (именно поради невъзможния компромис) съдържа очевидни абсурди. Преди всичко, изразът "населени места" (вместо предложеното от мен "агломерации от населени места") изключва от обхвата на закона повечето български общности в Америка, живеещи в агломерациите около Тампа (352 000 жители), Маями (399 000), Сан Франциско (864 000), Питсбърг (316 000), Ванкувър (578 000) и на практика обезсмисля текста за територията на САЩ“, посочва лидерът на ДСБ.

Според него философията на ограничаване на избирателни права, задължитено гасуване и капсулация на етническия вот била изпробвана в много държави, като най-характерният пример е Гърция.

„Не ми се иска да стигнам до гръцки политически резултати“, допълва Кънев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5031 |26.04.2016 Радан Кънев: От ДСБ сме против задължителното гласуване . 0| 4409 |25.04.2016 Разпитаха Радан Кънев в следствието за корупцията в ДАИ . 1| 6298 |20.04.2016 Кънев: Не губим дъвката, а паравана Пеевски . 0| 8088 |20.04.2016 Кънев: ГЕРБ излъга, че ще управлява с ДСБ и ни би шута

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads