Реклама / Ads
11| 11220 |28.04.2016 АКТУАЛНО

Кристиян Таков: На твърде отговорни постове има ужасяващо много некадърници

.
Кристиян Таков
Тъпотата властва, истерията сочи пътя. Това каза по БТВ доц. Кристиян Таков, преподавател по гражданско право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, за Изборния кодекс.
 

Той не пожела да коментира текстовете в конкретика, защото „голяма част от тях, в първоначалния им вид, бяха резултат от глупост. Ако човек започне да се занимава с глупостта в прекомерна конкретика, тоя я легитимира неоправдано“.

 

Доц. Таков обаче добави, че като гражданин не е доволен от промените. „Проблемът ми е в кафеникавата нишка на глупостта, която прозира през множество от първоначалните предложения и остана, за съжаление, непрекъсната и в последните варианти“, каза той.

 

„При миналия парламент депутатите отсвириха волята на над половин милион българи да се попита народа да има ли или да няма задължително гласуване. Този парламент реши, без да пита отново народа, който явно иска да бъде попитан, да наложи задължителното гласуване. Но как да го направи? С една не особено интелигентна санкция. Това е все едно да натирите шавлив съпруг да спи в бардак, да отнемете някому правото да гласува, понеже не е гласувал – няма какво да го коментирам повече“, каза доц. Таков.

 

По думите му „фактическото създаване на затруднения пред избиратели в чужбина с едни адски тънки, но всъщност доста прозрачни сметки, никога не може да има добър край, защото закон не се прави за конкретна ситуация, за конкретен човек, а въз основа на принципи. Когато тези принципи са общоприети и са нарушени, този закон не може да бъде добър, колкото и хитро да изглежда това в конкретен случай“.

 

Той посочи, че между капките е минало увеличаването на преференцията, т.е. на изискването за брой гласоподаватели, които трябва да въздействат върху предначертаните от партиите изборни листи. Това е много сериозен удар по демокрацията, смята доц. Таков.

 

„Може да кажем в обобщение, че при тези изменения тъпотата властва, а истерията сочи пътя“, добави той. Според него тежко неприемливите на първо четене текстове е трябвало да бъдат оправни на пожар. „Защо се се стигна до там? Защото няма изначална идея, ценности и принципи, от които някой да се ръководи. А който не знае накъде върви, няма как да стигне, където трябва“, каза още правистът.

 

Помолен да коментира съдебната реформа, той каза, че в момента тя е „като уморено доизбягване на последните метри от вече загубено състезание. С този състав на парламента няма да стане работата, защото тези, които са решаващи фактори в него, имат проблем в мисленето и миналото, имат проблем със зависимости и това е видимо“.

 

На въпрос защо продължаваме да си мислим, че у нас има дефицит на справедливост, доц. Таков отговори, че причина е безпосочната политика без всякаква визия от много години насам. „Няма идеи, някакви ръководни принципи, има отиграване на ситуации, в което сегашното правителство е страхотно. Има даване на зелена светлина на абсолютно безпринципни искания. Властта се превръща в самоцел, следователно се прави много безпринципен пазар на постове, назначаване на некадърни хора. Когато властта е самоцел, послушанието е основна ценност, уменията са опасни, зависимостите са добре дошли. Резултат на всички тези „ценности“ е, че на прекалено много твърде отговорни постове има ужасяващо много некадърници. Те твърде лесно се превръщат в негодници. Цялата тази пасмина, която се е натресла по твърде много и отговорни места в държавата, разрушава институциите“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6127 |29.02.2016 Потвърдено: Депутатски син задържан за 1/2 кг канабис . 7| 4810 |25.02.2016 Панов ЗА задълбочена проверка на твърденията на Бойко Атанасов . 7| 4482 |03.02.2016 Караджов: Алчността за постове е основното оръжие, с което ГЕРБ управлява РБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads