Реклама / Ads
28| 5184 |28.04.2016 НОВИНИ

Шаренкова: Русофилството е част от националната ни идентичност

.
Светлана Шаренкова
„Русофилството в България не е просто емоция, то е част от българската национална идентичност вече няколко века. От тази гледна точка политическите партии и гражданското общество трябва системно и последователно да отстояват възстановяването на едни специални отношения с Руската федерация”. Това заяви Светлана Шаренкова, председател на Форум „България-Русия”.
 
В тази връзка тя подчерта, че в международните отношения понятието спциални отношения, приятелски, братски, имат своето място. Шаренкова даде пример с посещението на американският президент Обама, който във Великобритания е подчертал специалните отношения с островната държава. „Защо тогава България да не може да има специални отношения с Русия”, попита тя в предаването "червена линия4.
          
Според Шаренкова никой не отрича, дори и най-големите русофоби, че има много емоция в българо-руските отношения и това е голямо богатство. „Обичта и признателността на България към Русия обективно и исторически не могат да бъдат подминати. С руския народ ни свързва не само общият славянския, православен корен, ние имаме обща хилядолетна история, ние сме братски народи. Всички знаем за стотиците жертви, които Русия дава за нашето освобождение от турско иго”, каза още тя.


По думите й, независимо от твърденията, че Русия е имала имперски интереси, тя си е тръгнала от страната ни без педя българска земя и е оставила костите на десетки хиляди свои воини. „Всеки здраво мислещ политик би трябвало тази емоция да я използва малко прагматично, защото тези връзки би трябвало да бъдат подплатени с контакти, политика, икономика, култура. Това се случваше през 45-те години социализъм”, обясни още Шаренкова. Тя се позова на социологически изследвания, според които 80-95% от българите желаят възстановяване, нормализиране на отношенията ни с Русия във всички сфери.

Светлана Шаренкова бе категорична, че Русия не е агресор и се аргументира с това, че външната й политика още от имперски времена до ден днешен е свързана с подкрепа на слабия. „В момента Русия е неотменим фактор за стабилизацията на света в полза на мира”, завърши Шаренкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8085 |07.04.2016 М. Андреев: Собствеността на „Булгартабак" крие опаснност за националната сигурност . 0| 5014 |23.03.2016 МС прие Националната здравна карта . 17| 6799 |14.01.2016 Журналист: Оставането на политически слугинаж в МВР е посегателство срещу националната сигурност . 15| 9526 |22.12.2015 Фрог око: Мижаво саниране в София по националната програма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads