В Пловдив продължава Мондиала за вино

0

|

3738

|30.04.2016
В Пловдив продължава Мондиала за вино

Двадесет и третото издание на най-престижния световен конкурс за вино Concours Mondial de Bruxelles 2016 продължава в Пловдив. Ще бъдат дегустирани 8555 вина от 59 журита. Всяко жури се състои от 5-6 души. Тази година се присъждат четири вида медали - сребърен, златен и голям златен - за изключителни вина. Медали получават между 7 и 10 процента от всички дегустирани вина.


Всяко жури дегустира пет-шест партиди вина, които включват по около 23 вида. Партидите се определят от различни признаци - цена, сортове грозде и т.н.

За да получи сребърен медал, едно вино трябва да е без забележки и да получи от журито между 84 и 86.5 точки. Златният медал се присъжда при събрани от 86.6 до 92 точки. Той е за вина с уникален вкус, много добре балансирани. Голям златен медал, най-голямото отличие, получават вина, които са събрали между 92 и 100 точки. Това са около 1 процент от всички дегустирани напитки.

От тази година е въведена и нова категория - за стари вина. Винтидж категорията включва напитки, произведени през ХХ век и за да бъде пуснато на пазара, от това вино трябва да има поне 100-120 бутилки.

Дегустаторите, които оценяват вината, са 330 души от целия свят - водещи еножурналисти, сомелиери, търговци на вино и енолози от 52 държави. 40 от тях са българските дегустатори, като половината от родните представители в международното жури са едни от най-добрите енолози у нас. В подготовката на мострите за конкурса участват 36 изключителни професионалисти - български енолози.

Рекорден е броят на българските вина, които се включват в конкурса. Над 260 проби на родни производители ще бъдат дегустирани от международното жури на конкурса. През миналата година техният брой е бил 80, като 42% от тях спечелиха златни и сребърни отличия и регистрираха своеобразен рекорд за българския винен бранш.

Надпреварата продължава до 1 май в Палата 6 на Международния панаир в Пловдив.

 

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Класическа музика за работа

ВРЕМЕТО

времето в София София

-3°

+6°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

-4°

+6°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

-3°

+5°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

-5°

+7°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

-6°

+5°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

-5°

+5°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах