Реклама / Ads
3| 4352 |03.05.2016 НОВИНИ

Бъчваров: Годишно има почти 5 хил. души, осъдени за данъчни престъпления

.
Росен Бъчваров
На година има почти 5 хил. души, осъдени за данъчни престъпления. Това е малко позната статистика, но тя е плод на съвместните усилия между НАП и прокуратурата, заяви говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров по bTV.
 

Днес, 3 май, е последният ден за подаване на данъчни декларации. За тези, които все още не са подали декларациите си, могат да отидат клон на НАП, откъдето да си вземат идентификационен код. Така ще удължат срока си до полунощ, каза той.

 

Санкцията за неподадена декларация е 500 лв., а за допусната нарочна грешка при декларирането – до 1000 лв. Според него става въпрос за около 15 хил. души, които все още не са подали данъчните си декларации.


Спазването на закона се превръщало във все по-масова практика у нас. Тази година една трета от всички декларации са подадени онлайн. Забелязват се положителни тенденции – броя на подалите се е увеличил с 4%, а на тези онлайн – с около 30%, каза още.

Националната агенция по приходите правела ежемесечни проверки на състоянието на някои граждани. Където има несъответствие – човекът декларирал минимална заплата, а притежава къща с басейн правим ревизия, включително и на платените данъци за последните пет години, добави Бъчваров.

 

В посткомунистическите страни силовото налагане на закона е по-желано. Това, което съм забелязал и в европейските данъчни системи, и по света е, че данъчните системи работят добре, когато има доверие в обществото.

 

От НАП са изискали от българския партньор в разкриването на Панамските документи съдействие и информация за българските граждани, чиито имена са попаднали в изтеклите документи. От там ги препратили към централата на Международния консорциум за разследваща журналистика във Вашингтон, от където все още очакват информация. Въпреки това от НАП започнали проверка по тези имена, които вече бяха разпространени в медиите като свързани с т.нар. Панамски документи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4495 |27.04.2016 17-годишно момиче остави предсмърно писмо преди да се гръмне . 0| 6143 |25.04.2016 4-годишно дете почина при мистериозни обстоятелства . 0| 5651 |22.04.2016 Блъснаха 3-годишно дете на зебра . 0| 4912 |13.04.2016 Издирва се 14-годишно момче, в неизвестност е над 10 дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads