Реклама / Ads
0| 4428 |03.05.2016 СВЯТ

Журналист проникна в джихадистка клетка във Франция

.
Френски журналист успял да проникне в група на кандидат джихадисти, действащи в Париж и във френската провинция и шест месеца наблюдавал техните действия. За преживяното той разказа в документален филм, излъчен вчера вечерта по телевизия Канал плюс, предаде Франс прес.
 

Филмът се нарича "Войници на Аллаха" и е с продължителност час и половина. Кадрите в него са направени от журналиста със скрита камера. От съображения за сигурност авторът на филма се представя под псевдонима Саид Рамзи.

 

От филма става ясно, че първоначално той се свързал с групата чрез Фейсбук. След като заявил желание да се присъедини към нея, той трябвало да се срещне с лидера й. Това бил мъж от турско-френски произход на име Осама. Срещата се състояла в Шатору, град в западна централна Франция. Пред Осама журналистът се представил като Абу Хамза. Осама пък му се представил за емир на групата от кандидат-джихадисти.

 

Те били мюсюлмани по рождение или мъже, приели исляма на по-късен етап в живота си. Някои от тях били познайници на служби за борба с тероризма. Повечето от тях били под наблюдение. Групата се състояла от десетина души.

 

Във филма журналистът разказва, че когато се срещнал с Осама, последният му казал, че всички ги очаква раят, ако извършат самоубийствени атентати в Сирия и във Франция. Братко, ела при нас и ще отидем в Рая. Там ни чакат нашите жени, а ангелите ще ни бъдат слуги. Ти ще имаш дворец, крилат кон от злато и рубини - с тези аргументи Осама се опитвал да убеди мнимият джихадист какво ще спечели, ако участва в плановете на групата за атентати.

 

На следваща среща журналистът се запознал с друг член на групата. Двамата се срещнали пред джамия в Стен, в предградията на Париж. Мъжът от групата показал на журналиста самолет, който се приближавал към пистата на летището в Бурже.

После му казал: С един гранатомет можеш да свалиш самолет. Ако направиш подобно нещо, ако заявиш, че си го направил от името на „Ислямска държава”, Франция ще бъде травмирана за цял век, допълва мъжът. Някои членове на групата, като Осама, се опитали да стигнат до земите на "халифата" на „Ислямска държава”. Осама бил задържан обаче в Турция и върнат във Франция. Там прекарал пет месеца в затвора, преди да бъде освободен под полицейски контрол. Чрез криптирания чат Телеграм той поддържал контактите си с останалите членове на групата, насрочвал срещи, по време на които членовете на бандата обмисляли план за атентат във Франция.

Трябва да ударим военна база, казва Осама. Трябва да я ударим, когато военните се хранят. Те ще са седнали в една редица и ние ще ги разстреляме, казал той.

Друга идея била да атакуват журналисти, например тези от телевизиите иТеле или от Бе Еф ЕМ, които били срещу исляма.

 

Да направим така, както онези направиха в "Шарли ебдо", казва Осама, визирайки стрелбата, която радикализиралите се братя Куаши откриха в редакцията на в. "Шарли ебдо" преди повече от година, убивайки 12 души. Хиляди французи трябва да измрат. Ако ги изненадаме, те нищо няма да могат да направят. Те не са добре пазени, казва той.

 

Нещата за журналиста се влошили, когато мъж на име Абу Сулейман се завърнал от джихад в Ракка. Той насрочил среща на журналиста на метростанция. Там вместо Абу Сулейман към журналиста се приближила жена с никаб, която му подала бележка.

В нея пишело журналистът да атакува дискотека, да стреля по всичко живо, докато дойде полицията и после да задейства пояс с експлозиви, който ще носи.

 

Членове на групата от Орлеан казали на мнимия джихадист, че са успели да се снабдят с автомат Калашников за атаката. Тогава обаче полицията задържала няколко души от бандата и тя се разпадала. Един от членовете й, който се усъмнил в журналиста, му пратил бележка, в която пишело: Свършено е с теб.

 

Мисията ми свърши тук, разказва журналистът и допълва, че целта му е била да покаже кулисите на джихадистка клетка. Той определя мисията си като успешна.

Целта ми беше да разбера какво се мъти в главата на тези хора. Едно от нещата, които разбрах, беше, че в цялата тази история няма ислям, няма желание да се подобри светът.

 

Има само бедни, недоволни, ощетени, заблудени хора със самоубийствени мисли, които са лесно податливи на манипулация, които са имали малшанса да се родят в една епоха, в която съществува „Ислямска държава”. А това е много тъжно. Това са млади хора, които търсят нещо и които намират само „Ислямска държава” казва журналистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4297 |06.02.2016 Освободиха сръбския министър заради предпочитания към „клекнали журналистки“ . 0| 4536 |29.12.2015 110 журналисти са убити през 2015 година . 0| 4759 |09.10.2015 Умря убиецът на двамата американски журналисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads