Реклама / Ads
8| 4272 |04.05.2016 НОВИНИ

Местан за писмото на Симеонов: Не мракобесие, а откровен цинизъм

.
Лютви Местан
”Това е не просто мракобесие, а откровен цинизъм. Това е антинационализъм, всичко друго, но не и патриотизъм. Призивът на националистическите лидери в обръщението им към българите в САЩ и Канада - да се откажат предварително от правото им на глас, за да стане възможно българските граждани в Турция да не могат да гласуват. Това е цинично”.
 
Това каза лидерът на ДОСТ Лютви Местан относно писмото на съпредседателя на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов до българка в САЩ.

Според него не бива да се свежда отговорността само до конкретните автори на дискриминационните текстове, още по-голяма е отговорността и на системните партии, които осигуриха мнизинството за налагането на дискриминационните текстове - ГЕРБ, БСП, АБВ.

"В ДПС бяха театрално против ограничаването на секциите само до дипломатическите представителства. Визираме и отговорността на ДПС, защото това беше подготвено ден преди това, когато с изключително активната позиция на ДПС и в правната комисия, и в пленарна зала беше отхвърлено създаването на район "Чужбина", коментира Местан.

Местан уточни, че приоритет на партията е изграждането на структурите на ДОСТ в страната. "Приехме график за провеждане на срещи с избирателите по районите. Ще обиколим всички области на страната. ДОСТ ще има активна позиция при всички случаи на президентските избори. Няма да се водим от никакви комплекси", уточни Местан.

Местан продължи темата с приетите поправки на Изборния кодекс преди Великден, като подчерта, че 43 Народно събрание станало заложник на едно безпрецедентно в 26-годишната демократична история на България откровено фашистко изстъпление. По думите му българските граждани в Турция въприемат тези текстове като своеобразно продължение на възродителния процес, тъй като Изборният кодекс ги лишавал от неотменимото свещено право на глас.

„Още по-цинично е, че това се прави по признание на нционалистическите лидери заради новата партия ДОСТ. Сега на изпитание е президентът Плевнелиев, защото малко са възможностите да поправим тази фатална историческа грешка на парламента. Няма да чуете от мен призив президентът да наложи вето. Изпитвам безкрайно уважение към държавния глава и той не се нуждае от ничий призив. Разчитам на него като доказан демократ, обединител на нацията“, добави Местан.

Лидерът на ДОСТ изрази готовност партията му да се включи в подписка за сезиране на Конституционния съд (КС), но допълни, че му било любопитно дали това питане до КС ще се ограничи само до това дали задължителният вот е конституционно съобразен, или инициаторите на питането ще включат и въпроса за ограничаването на правото на глас само до дипломатически представителства.

Местан обясни още, че измененията са престъпни, защото разделят българската нация. „Националният предател не е Местан, а тези които разединяват българската нация. БСП сякаш се ориентира към крайно лявото. Ако Борисов вижда ДПС до това крайно ляво, трябва да питате какви са аргументите му. По никакъв начин ДОСТ не може да се числи към тази тройка. Ако това е опозицията, кое е управляващото мнозинство? За мен продължава да бъде неприемлив съюзът между системна дясна партия, за каквато се смята ГЕРБ и крайно националистическа фромация, определена в акт на Съвета на Европа като фашистка партия – Патриотичния фронт“, подчерта Местан.

Ако регистрацията на ДОСТ обаче бъде отказана, лидерът на партията заяви, че при всички случаи това трябва да бъде мотивирано. Според него всички изисквания за поркити в пъти. От 9180 подписа, всички са български граждани с постоянен адрес България. Все пак той уточни, че максималният брой на онези български граждани, които не по своя воля живеят в чужбина, е не повече от 500.

Местан допълни, че телгленето на жребий за разпределяне на делото за учредяването на ДОСТ е една съвършено естествена процедура, с която са напълно солидатни. Той изрази убеждение, че решението на съда ще бъде положително и ДОСТ ще бъде регистрирана. „Продължаваме да набираме нови членове на партията. Това е истински и естествен наплив към новата политическа сила ДОСТ. Например в област Кърджали броят на новите членове надхвърли 3000 към вчерашна дата“, не скри задоволството си  Местан.  



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8096 |04.05.2016 Илхан Андай: Местан ще се кандидатира за президент . 1| 4483 |27.04.2016 П. Симеонов: В политиката има ”мъртво вълнение”, мирише на избори . 0| 4874 |26.04.2016 Константинов: Партията на Местан ще пострада най-много от забраната . 0| 4914 |25.04.2016 Симеонов: Не идиоти и кретени са мислили изборните правила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads