Реклама / Ads
1| 6821 |05.05.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

За Ренесанса на българските винари-майсторски клас с най-добрите български енолози в рамките на виненото изложение SPRING WINE TASTING

.
Много французи се гордеят със столетия винена история, но малко от тях знаят, че всъщност традициите във винарството и в България са на хиляди години. Нашите вина жънат успехи на всички международни форуми, а през последните десет години се заговори за изцяло промененото, модерно лице на българското вино.
 

Само за последната една година всички по-важни европейски винени конференции и конкурси се организираха в страната ни. Това значи само едно - България все по-ярко свети на световния винен небосклон.
 

Главни "виновници" за този своеобразен Ренесанс са българските винари - всеотдайни и отлично образовани, хора, които от години творят в наши изби и сравнително рядко излизат пред публика. Сред най-талантливите енологични екипи в България безспорно се нареждат три имена - Капка Георгиева, Росен Георгиев и Димитър Панов - главните енолози на Изба Кортен и Домейн Бойар. Единствено в рамките на форума SPING WINE TASTING всички техни приятели и почитатели ще имат възможността да дегустират подбрани енотечни и редки вина от най-добрите реколти. Специално за майсторския клас ще бъдат отворени вина, които се съxраняват единствено в енотеката на избата, а тримата винари ще представят своите виждания за това как се развива виното при отлежаването си в бутилката, как се създават купажните (смесени) вина и с кои сортове предпочитат да работят.
 

"Мерлото е един изключително благодарен за работа сорт, тъй като притежава благородни качества - копринена мекота, впечатляваща сладост и зрели танини, цвят, който със стареенето става все по-красив, вкус, който със стареенето става все по-благороден за сметка на мощността и дълголетието", споделиxa дни преди началото на SPRING WINE TASTING винарите на Изба Кортен и Домейн Бойар. "Причината ние дълбоко да се замислим и да търсим пътя към създаването на блендове или купажни вина ни отведе до точно четири сорта. Тези четири сорта са мерло, каберне совиньон, каберне фран и пти вердо, които се допълват до такава степен, че ако винарят има късмет, може да се получи велико вино", показват още някои щриxи от предстоящата дегустация на тандемът Капка Георгиева, Росен Георгиев и Димитър Панов. "И не на последно място искаме да покажем на уважаемата аудитория нашите първоначални опити с наскоро адаптираните в България сортове – каберне фран и сира, които смятаме, че ще намерят тук своята втора родина".
 

Редките вина, които посетителите ще имат възможност да опитат в рамките на майсторския клас, воден от енолозите на Изба Кортен и Домейн Бойар, “25 години Домейн Бойар”, са: Solitaire Merlot 2008, Solitaire Merlot 2009, Solitaire Merlot 2010, Solitaire Merlot 2011, Grand Sepage 2009, Grand Sepage 2010, Grand Sepage 2011, Syrah 2013 Korten Single Barrel, Cabernet Franc 2011 Enoteca Privee. В самото начало гостите ще бъдат посрещнати с естествено пенливо розе 2012, а като личен комплимент от Домейн Бойар всеки ще отнесе у дома Мускат Отонел десертно вино 2010, гарантиращо незабравими винени емоции.
 

Вижте и останалите теми на майсторските класове по време на SPRING WINE TASTING. Билети за събитието можете да закупите от Vintageclub.bg. То ще се проведе на 11 май 2016 г. между 12:00 и 21:00 часа в Sofia Event Center, ет. 3. на Mall Paradise.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5373 |20.02.2016 Около 15 млн. евро са загубите за българските превозвачи . 0| 4982 |26.12.2015 Ханке: Българските банки са по-стабилни, отколкото преди кризата . 0| 6101 |08.07.2014 Как българските инвестиционни посредници се класират в социалните мрежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads