Реклама / Ads
1| 4172 |06.05.2016 НОВИНИ

Президентът дръпна реч за армията

.
Нашата армия е опора на обществото и символ на българската държавност. В тежките моменти от историята ни тя е живяла с тревогите и с болките на хората, винаги е помагала за преодоляване на предизвикателствата, пред които се е изправял българският народ. Това заяви държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев в приветствието си на 3-ия музикален парад на военните духови оркестри.
 
Президентът е патрон на спектакъла с международно участие, съобщава прессекретариатът на българското президенство. "Нашите воини съхраниха през годините високите воински добродетели като родолюбие и чувство за дълг, отговорност и всеотдайност, доблест и смелост. Българският народ обича своята армия и се уповава на нея в трудни моменти", каза държавният глава в приветствието си.

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че променената среда на сигурност и многообразието на заплахите изискват фокусът да бъде насочен към състоянието на отбраната. "Принципите и ценностите, които ни обединяват, ни правят силни заедно. Демокрацията трябва да бъде защитавана. Човешките права и свободи и демократичните устои на българската държавност трябва да бъдат отстоявани ежедневно и от всеки", каза държавният глава. 6 Президентът беше категоричен, че днес НАТО е готов да се справи с всяка заплаха, а мерките, предприети след Срещата на върха на Алианса в Уелс показват ясно единство и готовност за действие.

"Искам ясно да заявя, че България ще продължи да изпълнява своите ангажименти в рамките на колективната система за сигурност на НАТО и Европейския съюз. Това предполага допълнителни усилия от наша страна за постигане на по-високи възможности на оперативната съвместимост с армиите на партньорите от Алианса. Необходимо е да се ускори процесът на модернизация", подчерта Росен Плевнелиев. Държавният глава посочи още, че страната ни вече е определила съвместимостта с армиите на съюзниците като висш държавен приоритет.

"Същевременно е необходимо да бъдат насочени усилия в посока на повишаване мотивацията на българските военнослужещи, за да направим военната професия привлекателна за младите хора в България. Само така ще успеем да изградим модерна и боеспособна армия, която да бъде адекватна на реалностите на съвременната среда на сигурност. Всички ние трябва да подкрепяме ръководството на въоръжените сили, командния и личния състав на армията в техните усилия за постигането на тази цел", категоричен беше върховният главнокомандващ.

Президентът Росен Плевнелиев изрази благодарност на българските военнослужещи за техния професионализъм, мъжество и всеотдайност, с които допринасят за осъществяването на високо отговорната мисия по гарантирането на националната сигурност и за изпълнението на съюзническите ангажименти на страната ни. Държавният глава се обърна с поздрав и към българските ветерани, които със себеотрицание и всеотдайност се посветиха на своя дълг към Родината.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 8061 |06.05.2016 Армията парадира пак с руски самолети, танкове и ракети . 10| 4816 |05.05.2016 Симеонов: Президентът си подготвя активно мероприятие . 1| 4190 |02.05.2016 Президентът решава дали да сложи вето на Изборния кодекс . 9| 4809 |01.05.2016 Президентът: Да се върнем към смисъла на Възкресението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads