Реклама / Ads
1| 5466 |07.05.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Различен поглед върху българската писменост в документалната лента „Пътят на буквите”

.
Филмът ще покаже съвременно тълкуване на историята на св. методий по време на „салон на изкуствата” 2016.
 
"Пътят на буквите" - един от първите български кинопроекти, на които НДК е копродуцент, ще можем да видим на 11 май от 19:00 часа в кино „Люмиер”в деня, в който честваме празника на Св. св. Кирил и Методий.

Датата съвпада и с откриването на 21-я "Салон на изкуствата" в НДК, а прожекцията е част от филмовата програма на фестивала. Лентата показва съвременен и различен поглед върху познатата и идеологизирана история на светите братя и създаването на българската азбука.


Отново на 11 май, паралелно с прожекцията в „Люмиер”, филмът ще бъде показан и в Българския културен институт във Виена.


Лентата е замислена по повод 1200-годишнината от рождението на по-големия брат - Методий и търси отражението в днешния ден на сътвореното преди повече от 11 века. Сценаристи на продукцията са Десислава Найденова и Ралица Димитрова, която е и режисьор, а оператор и продуцент е Пламен Герасимов (Б Плюс Филм).

При заснемането на лентата е използван модерен подход, включващ много исторически възстановки, които правят филма интересен и увлекателен, както за специалистите в областта, така и за  по-широката публика.


Според Десислава Найденова, „ПЪТЯТ НА БУКВИТЕ”обръща погледите към леко маргинализираната личност на Св. Методий. „И, което е още по-интересно - филмът проследява как светите братя и тяхното дело присъстват в ежедневието ни днес, и как идеята за буквите може да се превърне в мисия”, казва тя.


Предвидена е и безплатна прожекция във Велико Търново на 21 май.

 

Повече за филма:

В „ПЪТЯТ НА БУКВИТЕ” исторически документи, паметници и изображения на светите братя в Словакия, Гърция, Македония, Италия, Чехия, Германия, Русия и България се редуват в един пътепис във времето и пространството със съвременни тълкувания за тяхната мисия – понякога спорни, оживели в думите и творбите на хора от различни националности. Целта на авторите му е да разчупят догматично отстояваните разбирания и да разкажат по новому една уж позната стара история, която всички славяни в Европа тълкуват по свой начин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4756 |21.04.2016 Борисов: Трябва да има мониторинг върху всички съдебни системи . 0| 4908 |19.04.2016 Синдикати: Неизвестно дружество се кани да сложи ръка върху „Булгартабак“ София . 0| 4453 |19.04.2016 Прокуратурата в Пловдив подхваща случая с паднала отломка върху бебе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads