Реклама / Ads
2| 7626 |07.05.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Хайде на чеверме в Златоград: ядене, гайди и пиячка на корем

.
Дивни аромати се носят над Златоград в съботния ден. Въртят се чевермета, пищят гайде, нареждат кавали. Хиляди туристи се щурат из стария град, наобикалят майсторите, които въртят десетки агнета и си облизват пръстите. В Златоград е празник на чевермето.
 
Местни управници твърдят, че в града са пристигнали над 15-17 хиляди туристи, но не това е най-важното. Истинското постижение е настроението, а то наистина върхово. Бира и вино се леят като реки, мръвките цвърчат, народът се кефи.

Празникът се провежда за втора поредна година, идеята е да се превърне в ежегоден в началото на май. Около 160 чевермета се въртят от ранни зори на огнища на открито в града, представяйки като туристическа атракция приготвянето на родопския кулинарен уникат.

 

Родопска музика, изпълнения на над 100 каба гайди, концерти на ансамблите "Българе" и "Тракия" ще звучат на площада. Гостите ще вкусят автентичното хайдушко печено агне, което е давало сили на народните закрилници във времената на Османската империя...

 

Програмата започна в 9 часа с възстановка на приготвянето на традиционни златоградски ястия на открито. Всичко е както преди повече от 100 години. Много от гостите са облечени в национални носии.

 

Цените са сравнително поносими: между 17 и 20 лв за кило от невероятно вкусните чевермета. По толкова вървеше суровото агнешко в столицата и други градове за празниците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 9893 |22.12.2014 Москов: Г-жо Манолова, хайде по-тихо за болниците! . 0| 9935 |10.04.2011 Българско ядене, руски секс и свръхтехнологии в Космоса . 6| 5541 |01.06.2010 Борисова към ученици: Не става само с ядене, трябва и спорт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads