Реклама / Ads
3| 7523 |07.05.2016 ЪNDERGROUND

Арестуваха Краля на мръсните пари

.
Задържането на Хатум
Полицията в Колумбия е арестувала Нидал Вакед Хатум, смятан за най-големия специалист по прането на пари от контрабандата с наркотици. Срещу него има издадена заповед за екстрадиране в САЩ. Хатум е наричан „краля на мръсните пари” и е използван от наркобарони в цял свят.
 
Залавянето на престъпника е станало възможно благодарение на взаимодействието на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ и звеното за борба с наркотрафика на колумбийската полиция. Полицаите го спипали на летището в столицата Богота, веднага след като преминал паспортния контрол и нямало къде да избяга.

Прокуратурата в САЩ издирва Хатум по обвинение в създаване на „грандиозен търговски конгломерат“ за легализиране на средствата, получени от търговията с наркотици. Мрежата за прането на пари е действала в Колумбия и Панама чрез 68 компании, в това число и една от най-големите предприемачески групи в Панама консорциума WISA. Самият Хатум е с арабски произход, но фамилията му живее отдавна в Панама и е считана за една от най-богатите в страната.

 

„Кралят на мръсните пари” ще бъде защитаван от поне 5 адвоката, които ще се опитат да омаловажат обвиненията и да атакуват действията на полицията при самия арест, твърдят наблюдатели.

 

Хатум контролира банки, брокарски къщи, търговски централи, недвижими имоти и медии. В неговите компании в 14 страни работят над 6000 служители.

Ако бъдат доказани обвиненията срещу него Хатум може да получи в САЩ от 25 до 50 години затвор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4285 |03.05.2016 Арестуваха румънец, опитал да пробута 20 евро на полицаи . 2| 4655 |03.05.2016 Арестуваха полицай за кражба и подкуп . 2| 5065 |30.04.2016 Арестуваха 400 демонстранти в Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads