Реклама / Ads
3| 4362 |09.05.2016 НОВИНИ

Социолози: Изборният кодекс е пълен с пороци

.
Мира Радева и Иво Инджов
Нашият премиер Бойко Борисов си има началник и той се казва Валери Симеонов, заяви социологът Мира Радева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR по повод Изборния кодекс и наложеното президентско вето. Според нея освен зависимост на властите друг основен проблем у нас е дефицитът на експертен потенциал.
 
В Изборния кодекс има огромни пороци, подчерта от своя страна политологът Иво Инджов. По думите му сред тях са ограничаването на броя на секциите, както и задължителното гласуване. Според него някои неща в Изборния кодекс съвсем удобно са били избегнати от президента Росен Плевнелиев.

"Българите в чужбина някак си много удобно не протестират срещу тях. Те отново изпадат в една много голяма заблуда, видите ли сега са поласкани от това, че министър-председателят Бойко Борисов ги е приел. Едва ли не той е доброто срещу лошото ченге - Валери Симеонов, а това, че той разчита на подкрепата на Патриотичния фронт (ПФ) вече две години, за да оцелява правителството му, не си дават сметка за това", обясни Инджов.

Българите в чужбина не са сред най-активните, но какво е направила страната ни и политическата класа, за да ги активизира, отбеляза Радева.

"За мен истинският проблем е, че този тип политически дискурс, който води Валери Симеонов, надгражда една изключително невярна геостратегическа теза и тя е, че видите ли Турция е нашият основен враг, което въобще не е вярно. Всъщност моята теза през всичките тези години е, че Турция трябва да стане членка на ЕС, защото единствено по този начин можем да гарантираме един естествен мост към интеграция на ислямския свят", допълни тя.

Според Инджов обаче в Турция има огромни проблеми с правата на човек и е израз на политическо късогледство да се пледира тя да стане член на ЕС.

Относно промяната в БСП той се надява след избора на Корнелия Нинова за председател на БСП - да се случи промяната. Според него президентските избори ще покажат дали левицата е на правилния път.

БСП е разделена на два лагера и това е един проблемите на партията, добави още той.

Според Радева БСП има два проблема - първият е, че те имат един ценностен проблем: "Как да отстояваш лява идеология, когато си съвкупност от олигархични интереси и структури?". Вторият е, че левицата има много тежък структурен проблем - вътрешна феодална структура.

По думите й заради това вотът на младите хора се преориентира към националистическите формации като тези на Волен Сидеров, Валери Симеонов, дори и от типа на ВМРО.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4114 |09.05.2016 Бъчварова не подценява аргументите на ПФ за изборния кодекс . 8| 4793 |07.05.2016 Борисов събира ГЕРБ, ще решават за изборния кодекс . 34| 6570 |07.05.2016 Симеонов: Ако ГЕРБ сменят позиции за Изборния кодекс, значи са конюнктурни . 29| 5395 |07.05.2016 Плевнелиев наложи вето на промените в Изборния кодекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads