Реклама / Ads
10| 5351 |10.05.2016 НОВИНИ

Борисов предлага днес: При 40 желаещи да гласуват-секция

.
Бойко Борисов
Ще предложа на патриотите, и се надявам и Валери, и Краси Каракачанов да вложат разбиране – през ЦИК има инструмент да се даде възможност външно министерство да открие секции навсякъде, където има повече от 40 човека, примерно, със заявления, или 100 човека. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Свободна зона“ с Георги Коритаров. Ето какво сподели той още за Избирателния кодекс, отношенията с Русия, новият председател на БСП и създаването на партия ДОСТ:
 

Утре за 10.00 ч сме си определили среща, ще седна, ще разговарям с тях по всичките теми. И ако им е и на тях мила сигурността и стабилността, в което аз не се съмнявам, трябва да намерим разумно решение на този казус. Защото това, което те казват, че сигурността на държавата, националната сигурност, трябва винаги да се има предвид, ако отидем на предсрочни избори, ако те напуснат, ако стане тази какафония при този натиск върху границата, при всички тези неща, които в момента се правят, това няма да защити националната сигурност. И аз затова истински се надявам на нашите партньори, гледайки тяхната кауза и интерес, заради бълха или нещо да не унищожим целия юрган. Позицията на ГЕРБ е, че трябва да се даде възможност на всеки български гражданин в чужбина да му се чуе мнението, гласа и избора. Утре ще говорим с колегите и ще намерим начин да я защитим.

 

Зачитам мнението и на Каракачанов, и на Валери Симеонов, че в много от секциите в Турция са правени безобразия. И даже имаме в същото време съдебно решение, където отмениха избора в такива секции.

 

Тук трябва да се поставят на две плоскости исканията на ПФ. Безспорно 20 години българското общество не само се вълнуваше, а и протестираше и негодуваше, най-точната дума, срещу нарушения в изборните секции в Турция. Това надали има някой, който да го отрече. Именно върху това се гради стратегията на ПФ. В същото време обаче, за да се постигне това тяхно искане, на практика се ограничиха права действително на български граждани и в Турция, и в Европа, и в Америка, и на други места. Чисто технологично като се погледне избирателният закон, там, където има консулски служби, където има посолства, където могат да се открият допълнително секции, би могло да се тълкува по различни начини, но фактът е, че нашите сънародници в чужбина се чувстват застрашени от това, което беше прието в парламента, че не всеки от тях може да даде своя глас.

 

Аз за много неща съм бил гарант, но действително в момента е малко трудно, защото много малки партии са в парламента. Всяка от тях иска да си запази, повтарям, своята идентичност, да покаже на избирателите, които ги подкрепят, че без нея не може и че те са достатъчно крепки и силни. Това, което 20 години правеше ДПС – да бъде балансьор между БСП и СДС навремето, или НДСВ и БСП. Само при ГЕРБ това не се случи. Сега се получи на практика, че най-голямата партия трябва непрекъснато да отстъпва, непрекъснато да се съобразява, защото, ако не го направи, веднага почват да казват (...). В същото време, когато отстъпваме по една, втора, трета, четвърта, защото не мога да изброя по колко теми отстъпихме, само и само да се запази парламентарно мнозинство и стабилност, някак си не се отчита. И всъщност на нашите избиратели започва да им идва в повече.

 

Ние никога не сме мислили, че ще е лесно да се прави баланс. Защото, ако се върнем година и половина назад, нямаше никакъв шанс да се направи правителство. И тогава Реформаторският блок застана твърдо и каза ние влизаме в коалиция, ако патриотите са задължително с нас. Тогава всичките, които представляваха – и г-жа Кунева, и Радан Кънев, Лукарски, Ненчев – те вървяха в пакет. Ние, разбира се, се съгласихме. АБВ тогава казаха, че с едно споразумение биха могли добри политики да подкрепят. И в същото време направихме от четири партии едно цяло с диаметрални противоположни виждания по много въпроси, само и само да има правителство. Иначе без ГЕРБ нито една партия или нито една коалиция от партии не можеше да управлява. За разлика от Испания, за вашите зрители го казвам, където, виждате, шест-седем месеца не могат да направят правителство, ще отидат на предсрочни избори, но те нямат този инструмент, който е в България, три месеца служебно правителство, тогава избори, а могат да карат, както Белгия, две години. Две години караха, но правителството си работи, през това време партиите си пазарят. Ние тук ще влезем в тежка криза. И това всеки, който малко има познания, ако искате мога много сбито да го кажа – при едни предсрочни избори сега, вече даже влизаме в хипотезите, ако предизвикаме предсрочни избори, даже 2 в 1 не могат да бъдат с президентските, защото три месеца преди президентските избори не може да се назначава служебно правителство.

 

Турция се намесват дотолкова, доколкото, за съжаление, години наред ние сме им позволили. Някак си години наред тези теми, вместо най-честно да се сложат на масата и да се решат, ние сме допуснали като държава, и аз се надявам сега, включително и в парламента да променим тези неща, мюфтиите в България получават заплатите си от Турция.

 

Да, не сме от най-богатите държави. Но колко милиона ще струва ние да си плащаме заплатите на мюфтиите? Колкото да струва, да ги плати държавата. Колко години ние трябва да разсъждаваме, и понеже не е приятно да си изговори, никой политик не иска да се вкара в тази тема, че обучението – както имаме семинария, както имаме училища и православните свещеници обучаваме, квалифицираме и се развиват, така да направим и за хората, които са в мюсюлманската религия.

 

 

След като, ако се подготвят в Саудитска Арабия и могат да станат мюфтии, е добре, а ние като държава нямаме отношение към този процес, затова и масово започват да ходят по Пазарджишко с бурки, затова след това се налага общинските съвети и кметовете да ги забраняват (...) И аз се надявам в парламента повече да вложим усилията си и да подредим държавата си така, че да нямаме притеснение, че някой може да ни се меси във вътрешните работи.

 

Пожелавам успех на новото ръководство на БСП, като всяка партия на всички това пожелавам. Оттам нататък явно е, че ще търсят с компромати и с лъжи и измами някакви политически дивиденти. Но хората ги знаят, те са от толкова години в парламента. И с какво ще се променят, с нищо. Имали са толкова възможност досега, те са много преди нас в парламента, да решат много въпроси, не са ги решили.

Първо, те биха могли спокойно да попитат председателя на ПЕС, г-н Станишев, всичко, което е между ЕНП и ПЕС като коалиционни партньори в Европа, на съвета е минало през политическо решение на двете партии, за да бъде прието. Второ, няма по-добро споразумение за България от това. Защо? Защото България дава едва 12 милиона от тези 6 млрд., България е първата държава, която преди два дена подписа реадмисията с Турция – сиреч, откъдето и да върнат мигрант, влязъл през България, той веднага бива пращан в Турция. Турците се държат като държава изключително лоялно към България. И в момента ние имаме по осем, по четири, по десет души – сутрин това ми докладват дежурните, миграционен натиск. За разлика от Гърция, където действително е проблем, че споразумението не се изпълнява. Няма да забравя, когато 40 000 души бяха стигнали преди Одрин, тогава говорихме с турския премиер, той лично отиде да ги завърне обратно. С една дума, те към нас са се държали лоялно. Много би ми било интересно да ги погледна на Европейски съвет как ще кажат и ще блокират на целия съвет споразумението. И какво повече от това? Това, което аз исках, а вярвам, че това го иска и всеки българин, да спрем балканския път – спряхме го. Да си изграждаме защитното съоръжение без Турция да протестира, защото в началото знаете колко ноти имаше – съгласиха се, че оградата...

 

Санкциете за Русия са непродуктивни за България. Ние губим вече над 300-400 милиона от износа на селскостопанска продукция, консерви и какво ли не. Но заради тях да им кажа, ние много внимателно и с много такт, уважение и прецизни ходове – може би тук малко с президента имаме различно мнение – ние възстановихме добрите си отношения с Русия. Първият им жест, който направиха към нас, това е да върнат туристите, които преди година имаше отлив, не без помощта на тяхното ръководство. Върнахме туристите, възобновихме от шест-седем години комисията за икономическо сътрудничество, много наши министри посетиха и Москва, и икономическите им форуми в Санкт Петербург, техните представители на комисията бяха при мен, направихме разговор. Те много добре отчитат и нашата борба да направим газовия хъб, където да идва газ от четири-пет източници, включително и руския газ, но не да ги лъжем и да им обещаваме, като точно тези, за които говорите, от БСП, че ще има „Южен поток”, и да отидат в Брюксел и да кажат в същото време, че не са подписали договор. Ние искаме пред нас да стои комисията, затова месеци наред се работи, затова комисията включи и финансира интерконекторните връзки, затова комисията вкара в плана си газовия хъб „Балкан”. Аз искам да стане това и съм убеден, че ще стане. Но трябва да имаш ЕК, европейската солидарност, тогава да отидеш в този проект. Много им е лесно да говорят. Но не ми е останало време да им кажа да извадят какви решения за взимали те – и в отбраната, и къде ли не, докато са били на власт. Но това не е продуктивно. Аз искам да съм съсредоточен, да можем да си построим, да можем да си изградим това, което сме започнали. И вие видяхте  -тези хора там се радват, че в 21-ви век имат чешма да си пуснат водичка вкъщи. Досега не са имали. Близо 10 милиона дадохме по Кърджалийско, Момчилград – Лютви Местан може да го потвърди. Махали, които в 21-ви век нямат вода на чешмата, нямат на тоалетната – нещо, което сигурно вашите зрители се чудят дали е възможно. Но е факт.

 

Божидар Димитров мога да го окачествя като един много добър разказвач. Аз много обичам да го слушам, той е много приятен да говори по различни теми. Но в същото време и много често говори малко пет за шест – имаме в Банкя един такъв израз. В смисъл, че не трябва да му се обръща внимание какво говори. Всичко извън историята обикновено така го изговаря, че да се направиш, че не го чуваш. В случая буквално се направих, че не го чувам, защото, ако ДОСТ искат да правят политическа партия и има ред да се направи, тя ще се направи. Тя, доколкото знам, е и учредена. И моето изконно разбиране е, че всеки, който желае, вместо да прави предавания, шоу или отстрани да се опитва да е политик, се явява на избори, печели, тропа по масата, така ще управлявам, и доказва своите идеи. Така го разбирам. Така че, ако г-н Местан, ДОСТ си спечелят изборите, вкарат си депутатите, са добре дошли. Има правила, по които се учредяват политически партии, правила, по които се явяваме на избори и всичко останало. Понеже действително го уважавам Божидар Димитров като приятел, като ми казаха тази глупост, която е казал, даже не съм му се и обадил. Защото, ако му се бях обадил, щях да го наругая.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5650 |09.05.2016 Борисов към патриотите: Заради бълха да не унищожим юргана . 0| 13253 |09.05.2016 Убийствена Радева за Фрог: Симеонов-шеф на Борисов! Няма по-жалка картина . 7| 4207 |09.05.2016 Русия предлага извънблокова система за сигурност . 26| 4667 |09.05.2016 Борисов честити Деня на Европа, не споменава Деня на победата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads