Реклама / Ads
12| 12485 |10.05.2016 ПОЛИТИКА

ФРОГОКО: Борисов и партньорите като Асан и Манго

.
Аман от коалиционни партньори....
Помните ли онази приказка за Асан и Манго, които вървяли по селата. Най-напред Манго лъжел народа, а след няколко дни Асан минавал да маже. Та така е и с исканите оставки и плашенето с тях на и от кабинета Борисов 2 от измътването му та чак до сега. Главни герои на сцената са почти винаги началниците от Патриотичния фронт, на ДСБ, на АБВ и премиерът Бойко Борисов. Или едните лъжат и плашат гаргите, или ТОЙ лъже и маже.
 
Правителството на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок , подкрепяно програмно от Патриотичния фронт и партньорски от АБВ, бе избрано от парламента през ноември 2014 г. с осигуреното мнозинство на четирите партии. "Зад нашия проевропейски реформаторски кабинет стои консенсус, че реформите са необходими. Те трябва да започнат незабавно и срокът им е от днес", обяви в програмната си реч лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

И точно тогава още се чуха първите предупредителни изстрели от редиците на Фронта и Реформаторите.  

Съпредседателят на РБ Радан Кънев заяви ясно, че след направените компромиси от страна на петте партии в Блока за коалицията с ГЕРБ, РБ няма да позволи компромис с реформите, които е обещал, най-вече в областта на правосъдието и "прекъсването на незаконните връзки между политическа, икономическа, съдебна и медийна власт".

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък "посегна" на най-милото на Бойко Борисов, като призова "да работи повече в кабинетите и да намали рязането на лентички и изявите в медиите".

Първите искания за оставка не закъсняха. Точно около 100-ия ден – февруари 2015,  управляващата коалиция се разцепи. АБВ и ПФ категорично заявиха, че няма да подкрепят ратификацията на договора с 4 банки за външния заем от 16 млрд. лв. Радан Кънев застана зад правителството.

Станаха твърде много фактите за некоректни отношения в партньорството ни с ГЕРБ. Може би партньорството вече е в кавички, заяви тогава лидерът на АБВ Георги Първанов. И допълни: "Не ме плаши оставката на когото и да е, дори на премиера."
"Да видим, ако не приемат дълга - 6 милиарда до края на годината, ако някой ми покаже откъде да ги вземем, понеже аз не знам, ще предоставим на други тази възможност, и то още днес", коментира Бойко Борисов преди редовното заседание на Министерски съвет, заставайки зад думите на  финансовия си министър Владислав Горанов. Това породи слухове, че той заплашва с оставка.

Положението беше замазано. Всички гласуваха дълга и забравиха, че само преди месеци се вдигна олелия до Бога, когато кабинетът на Орешарски  поиска заем от 1 млрд. лева. А дали тази дълг ще изплащат децата ни, ще видят само тези, които доживеят.

Премиерът Бойко Борисов пак заплаши с оставка преди местните избори , ако партиите в парламента работят за разпалването на етническа война у нас. Причината - скандал с ксенофобски обвинения, в който вчера се включиха Патриотичният фронт , ДПС и Реформаторският блок . Караниците се разиграха пред очите на Борисов и министрите му, които бяха в пленарната зала заради рокадите в кабинета.

Скандалите на етнически теми започнаха, след като в реч по повод годишнината от атената на гара Буново съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обяви, че ДПС се е насочило към капсулирането на циганското малцинство, част от което сега се е превърнала в “освирепели човекоподобни, готови на убийство, за да ограбят” . В знак на протест от движението напуснаха залата.

По-късно Лютви Местан обяви от парламентарната трибуна, че се правят опити за изграждане на образа на злото по нацистка технолагия. Той поиска Борисов да се разграничи от ксенофобския език на коалиционните си партньори. Премиерът нито се разграничи, но заплаши с оставка и бурята премина.

През юни 2015  Патриотичния фронт отново напомни за себе си. Патриотите поставиха ултимативно седем условия, свързани с битовата престъпност, ромските къщи в Гърмен, промени в изборния кодекс в частта му със задължителното гласуване, активната регистрация и засилване на санкциите при купуване и продаване на гласове. Те настояваха и за изграждане на защитните съоръжения по границата с Турция, както и да не се допуска увеличение на цената на тока.

Три дена след изтичане на ултиматума  Валери Симеонов каза: «Оставаме в коалицията, но ще «дишаме във врата» на управлявашщите. Случаят в Раднево показа как са дишали....

Голяма драма в коалицията настъпи преди Коледа миналата година по съдебната реформа. Премиерът Бойко Борисов да подаде оставка и в рамките на това Народно събрание да състави ново правителство. Това предложил на общото събрание на Реформаторския блок Радан Кънев. Предложението обаче не е било прието.

"Колегите взеха решение, че не се променя позицията на Реформаторския блок към управлението. Затова са нужни 5/6 от гласовете на председателския съвет. Така че РБ остава в управлението, но позицията на ДСБ остава непроменена. Ние разглеждаме себе си като опозиционна политическа сила. Повечето ни представители в изпълнителната власт вече са се оттеглили, така че тази опорна точка не важи. Ние не сме полуопозиция, ние сме снели доверие от правителството", обясни той. И това вече бе новото  двайсет в отношенията между ГЕРБ с една от партиите в Реформаторския блок. Появи се нова опозиция с министри във властта. Солиден  бг- принос в историята на демокрацията.

Нова криза в  партньорските отношения се разиграва в момента. Ако паднат промените в Изборния кодекс  Патриотичният фронт ще напусне управляващото мнозинство. Това стана ясно от думите на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов. Президентът Росен Плевнелиев вече върна част от текстовете от кодекса, които се отнасят до изборните права на сънародниците ни в чужбина. На среща с премиера и депутати от ГЕРБ патриотите ще поставят въпроса с промените, които според тях касаят националната сигурност. "На разговорите ще поставим въпроса по този начин. Сигурността на държавата стои над всичко. Не можем да си играем с нашата страна", коментира той.

"Ако накрая трябва да избирам между стабилност и демокрация и  правата на хората, ще избера правата на хората, но надявам  да намерим разумен изход от тази тема", заяви премиерът Бойко Борисов. Очакваме да видим какво ще се роди на срещата с Патриотичния фронт. Но навярно и тук ГЕРБ и Фронта ще си стиснат ръцете.

И така керванът на властта си върви с лъгане и мазане за оставки и поставяне на ултиматуми. Лъжат се взаимно, че искат оставки. После се сдобряват и замазват положението. Кабинетът Борисов 2 продължава да управлява и лелеяните предсрочни избори си остават мираж. Пък и кой ли ги иска, след като точно партньорите  в коалицията могат да се окажат извън борда.

Калоян Костадинов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5918 |09.05.2016 Жельо Бойчев: Правителството на Борисов си е отишло . 0| 9664 |20.04.2016 Николай Цонев: Цветанов вкара Борисов в капан . 0| 5185 |12.04.2016 Бойко Борисов обсъди проблема с бежанците с главния прокурор на Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads