Реклама / Ads
2| 4610 |10.05.2016 НОВИНИ

Неков пита EК за отказа на Ердоган да спазва изискванията на ЕС

.
Момчил Неков
Евродепутатът Момчил Неков отправи въпрос до ЕК относно изказването на турския президент от събота, в което Ердоган заяви, че Турция ще върви по своя път и няма да изпълнява необходимо изискване на ЕС за отпадане на визите за нейните граждани.
 

В своя писмен въпрос към Еврокомисията най-младият евродепутат социалист Момчил Неков припомни, че на 4май Еврокомисията предложи включването на Турция към страните, чиито граждани пътуват безвизово в Европа, ако бъдат изпълнени определени изисквания. Едно от тях е промяна в антитерористичното законодателство на страната, която е и кандидат за членство в ЕС. Броени дни след предложението на ЕК обаче турският президент заяви, че страната му ще върви по своя път, тоест няма да спази изискването на Европа. В тази връзка Момчил Неков попита Комисията за мерките, които тя ще предложи при непокриване на всички 72 референтни показателя, с което би следвало Турция да не бъде включена в безвизовия списък. Има опасения базирани на изявления на турски лидери обаче, че ако не бъде приложен безвизов режим към гражданите ѝ, тя няма да спазва крехкото споразумение постигнато по-рано тази година за ограничаване на бежанския поток от Близкия изток.

 

Момчил Неков също така направи референция към комуникацията от ЕК по въпроса, в която се предлага безвизов режим за турски граждани при влизането на територията на всички държави членки на ЕС, но се допълва, че другите условия за влизане в Шенгенското пространство ще продължат да бъдат в сила. Това обаче създава неяснота за държавите, които не са в Шенген, сред които е и България. От една страна ще бъдем задължени да прилагаме безвизова политика, но от друга Шенгенските държави запазват своите условия за единен контрол и достъп. „Това става поредния случай на дискриминация и двойни стандарти към страни като България", смята Момчил Неков.

 

„Случаят с отпадането на визите за турските граждани показва, че визовата политика на ЕС приема все по противоречиви форми, а силна българската позиция липсва", допълва евродепутатът. Той припомня, че Европейската комисия наскоро не предложи въвеждането на визи за гражданите на САЩ и Канада въпреки законовото си задължение да стори това. С тази стъпка ЕК от една страна не защити България и нейния интерес, а от друга страна предлага визова политика, диктувана от Шенгенската система, в която според някои европейски лидери страната ни няма място. Неков отправи официално питане до ЕК по темата през април, като Комисията е длъжна да отговори в рамките на три седмици.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5499 |08.05.2016 Неков към Борисов: Не мълчете за визите със САЩ . 0| 4286 |03.05.2016 Арестуваха румънец, опитал да пробута 20 евро на полицаи . 15| 4750 |02.05.2016 Борисов: Във времена на изпитания сме доказвали непреклонността си . 0| 4904 |25.04.2016 Захариева пита ВКС по казуса ”Лора”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads