Реклама / Ads
0| 3806 |11.05.2016 НОВИНИ

ЕП спря работата по падането на визите за Турция

.
Евродепутатите спряха работата си по плановете за осигуряване на визова либерализация за турските граждани, с което поставят под съмнение изпълнението на споразумението с Анкара за ограничаване на бежанския поток, пише изданието „ИЮобзървър“.
 

Членовете на т. нар. „конференция на председателите“, в която влизат председателят на парламента Мартин Шулц, председателите на различните политически групи и безпартийни представители, са прекратили работата си по либерализацията още миналата сряда. „Те (лидерите на политическите групи) взеха решение да спрат цялото нещо“, заяви германският лявоцентристки евродепутат Биргит Сипел. Според холандския евродепутат Юдит Саргентини, председателят на парламента Мартин Шулц е взел това решение, тъй като Турция все още не е изпълнила всички критерии за въвеждане на безвизов режим.

 

„Шулц заяви, че ще подновим процеса по документа, когато 72-та критерия бъдат изпълнени“, заяви тя. В същото време председателят на ЕП заяви в интервю, цитирано от ТАСС и БГНЕС, че не вижда възможност безвизовият режим с Турция да бъде въведен до юли тази година. По негови думи, въпросът не се обсъжда в парламента, изтъквайки като причина неизпълнените критерии. “Не става въпрос за количество, а за качество“, заяви Шулц, според когото остават две особено важни условия – това за защита на информацията и антитерористичния пакет, които не просто не са изпълнени, но не е започнала и работа по тях. Според евродепутат, чието име не се споменава, Шулц предприема мярката, за да може да увеличи важността на парламента. Друг анонимен евродепутат посочва, че по този начин Еврокомисията първа ще трябва да се справи с останалите нерешени въпроси по споразумението с Анкара. „Сега топката е в Европейската комисия“, посочи той.

 

Миналата седмица ЕК предложи да вдигне изискването за визи до края на юни. Тя публикува и отчет за напредъка на Анкара, в който се посочва, че страната не е изпълнила само пет от 72-та критерия. Ако депутатите от Европарламента не приемат отпадането на визите и решението не бъде одобрено на национално ниво в страните членки до края на следващия месец, турският президент Реджеп Ердоган заплаши да прекрати споразумението си с Брюксел за намаляване на потока от хора към Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3990 |11.05.2016 Пълно с пари ”Ауди” спряха на Калотина . 0| 4310 |11.05.2016 Пак ранени миньори в мина „Ораново”, а прокуратурата спря разследването . 5| 5245 |10.05.2016 Ново 20! Европейската комисия, а не Борисов, спряла търга за магистрала „Хемус” . 0| 4901 |10.05.2016 Два крана в София са опасни за хората, спряха ги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads