Реклама / Ads
3| 4481 |11.05.2016 НОВИНИ

Юлий Павлов: ГЕРБ ще търси път към левицата

.
Юлий Павлов
Мнозинство няма отдавна. Имаме правителство на малцинството още от декември миналата година, все пак наскоро Меглена Кунева го призна, заяви пред ON AIR политологът Юлий павлов. По думите му управляващите от ГЕРБ разчитат на ”плаващо мнозинство”, което с течение на времето изменя структурата си. Според Павлов от ГЕРБ ще търсят път обратно към Левицата, за да влязат в преговори с БСП.
 
Вляво предстоят динамични процеси, в центъра ДПС ще загуби малко гласове, ДОСТ са извън парламента, ДСБ ще намалят състава си, но не и влиянието си, прогнозира политологът.

Какви са перспективите на ГЕРБ след излизането на АБВ от изпълнителната власт и дали ще има предсрочни парламентарни избори, коментираха заедно с него и  политолозите Христо Панчугов и Борис Попиванов.

Тримата гости се обединиха около мнението, че лявото политическо пространство в България е силно размито. "Бъдещето е в истинското политическо противоречие", увери Христо Панчугов. Според него с отсъствието на Бойко Борисов "от всички дебати" премиерът отказва да се ангажира с конкретна позиция. "Неговата роля никога не е била само на балансьор", подчерта обаче Панчугов.

"Коалицията беше създадена около ясни политики. Очевидно моментът е свързан с конкретна ситуация, но не мисля че трябва да търсим дълбок анализ на това, което се случва", каза още той. По мнението на му предсрочни парламентарни избори преди президентските наесен са малко вероятни.

"Обща президентска кандидатура е добър вариант АБВ да търси сближение с БСП", добави още той.

А в изявленията на Найден Зеленогорски от Реформаторския блок след новината за оставката на Ивайло Калфин се виждало истинско притеснение от предсрочни парламентарни избори, смята Борис Попиванов. Според него предсрочни парламентарни избори на теория са възможни, въпреки че правителството е положило усилия, за да запаси стабилността:

"ГЕРБ успяха в рамките на този парламент да балансират опозицията, да намират общ език с всички едновременно и да успяват да прехвърлят отговорност върху тях", анализира Попиванов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4401 |11.05.2016 Цв. Караянчева: ГЕРБ ще има свой кандидат за президент . 18| 8559 |11.05.2016 А. Стефанов пред Фрог: Калфин става президент, ГЕРБ, БСП и АБВ поемат властта? . 13| 10132 |11.05.2016 Доц. Маринов: Готви се правителство на „голямата коалиция“- ГЕРБ, БСП и АБВ . 3| 4383 |10.05.2016 Бъчварова: Наследникът на Калфин трябва да е от ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads