Реклама / Ads
18| 21182 |12.05.2016 НОВИНИ

Ексшефовете от МВР стават началници в петролния и банков бизнес

.
МВР се оказа инкубатор и ковачница на кадри за частния бизнес, показва проверка на Фрог нюз. Тезата лесно може да се докаже ако се види на какви позиции в частните компании работят бившите високопоставени началници в МВР-главни секретари, зам.-министри и шефове на служби. Повечето от тях се оказаха експерти по петролен и газов бизнес, но не липсват и такива, които командват в банките. Експерти по национална сигурност са категорични, че това показва с кого са били обвързани, докато са били в редиците на вътрешното ведомство.
 
Преди няколко месеца бившият директор на полицията и главен секретар на МВР ген. Илия Илиев нашумя покрай това, че залови сам група нелегални имигранти край границата по време на лов. Кариерата му стартира в Плевен с покровителството на Румен Петков, който го издига първо за шеф на РДВР-Плевен, а после за главен секретар на МВР. Напусна сам системата през 2007 г. заради скандалите със сръбския бандит Будимир Куойович и разногласията с шефа на ГДБОП Валентин Петров. През 2009 г. бе мажоритарен кандидат за депутат от партията на Яне Янев в Плевен, но не бе избран. По-късно се оказа, че Илиев отговаря за сигурността на проекта „Южен поток”-България. Запознати свързват високата позиция на бившия МВР генерал с приятелството му с шефа на „Лукойл”-България Валентин Златев. Твърди се, че семейството на Илиев е бил чест гост в именията на Златев в Правец, като двамата често ловували заедно. След фиаското на проекта „Южен Поток”-България, Илиев става шеф на направление „Административно” в „Булгартрансгаз”. За това, че връзката му с бизнесмена Валентин Златев е много топла говори и факта, че дъщерята на Илиев също работи в петролната компания.

Други трима генерали, пенсионирани от МВР, се трудят също неуморно в петролния бизнес. В „Лукойл”-България на високи позиции са ген. Красимир Петров, бивш шеф на баретите, СДВР, РДВР-Бургас и Гранична полиция. Освен в бизнеса , напоследък интересите му са се насочили и към политиката. Често се качва по трибунки рамо до рамо с представители на АБВ-Румен Петков, Георги Първанов и т. н. И след махането му от СДВР Красимир Петров се трудеше за „Лукойл”. Той оглавяваше охранителната фирма на петролната компания „ЛУкома”. След като напуснаха МВР, ексначалникът на жандармерията ген. Живко Живков и бившият зам.-вътрешен министър, главен секретар и зам.директор на полицията Павлин Димитров също продължиха живота си с Валентин Златев. Живков бе отстранен първо от Румен Петков заради скандали с парфюми и канабис, върнат после на работа и пенсиониран от Михаил Миков. Павлин Димитров, дългогодишен зам.-директор на полицията, после главен секретар и зам.-министър пък си отиде от МВР заради миналото си на служител на Държавна сигурност.

Само дни след като напусна системата на вътрешното министерство бившият главен секретар на МВР и любител на руската литературна класика Калин Георгиев се отзова в Българо-американската кредитна банка, собственост на близката до Бойко Борисов банкерка Цветелина Бориславова. Георгиев е на престижния пост-шеф на сигурността. Любопитна е съдбата на наследника му Светлозар Лазаров, изстрелян от служител на сектор „Енергетика” в ДАНС до най-високия професионален пост в МВР с помощта на тъста си Камен Пенков и разбира се от тартора на модела КОЙ. След като бе принуден да си подаде оставката Лазаров също пое към частния бизнес. Заедно с бившия шеф на кабинета на вътрешния министър Цветлин Йовчев- Георги Великов имат консултантска фирма и пишат анализи на тема сигурност. Лазаров е виждан често да пътува за Израел. Израелска връзка имаше и посочения за тартор на Октопода бивш съветник в ДАНС Алексей Петров. Интересен скок в кариерата си направи бившият зам.- шеф на ГДБОП Валентин Трифонов. Преди да заеме този пост Трифонов бе шеф на сектора, който работи с агентите под прикрие при антимафиотите, откъдето идва най-секретната информация. След отстраняването на Станимир Флоров, Валентин Трифонов бе временно изпълняващ длъжността шеф на ГДБОП, до трансформиране на службата в ДАНС. Тогава той напусна и се материализира в приватизирания холдинг „Булгартабак” като шеф на сигурността. Твърди се, че бившият повелител на агентурата е много близък с КОЙ.

На политическа кариера след МВР се отдаде бившият главен секретар, бивш шеф на полицията, ГДБОП и РДВР-Пловдив Валентин Петров. Той е областен лидер на АБВ в Пловдив, където водеше и листата за парламентарните избори, но не успя да влезе в Народното събрание. На преподавателска кариера се е отдал след пенсионирането си офицерът от МВР с най-шеметна кариера в системата ген. Румен Миланов. Започнал от катаджия в София, преминал през жандармерията, той оглави НСБОП, а после стана директор на НСО.

Стефан Ташев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8026 |07.05.2016 Миков: България няма позиции, чака началниците да кажат . 0| 4328 |05.05.2016 Задържаните в Раднево остават в ареста . 8| 4639 |03.05.2016 Народните танци в училище стават задължителни от 1 до 12 клас . 26| 8503 |28.04.2016 Отец Саръев за Фрог: Части от България стават турски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads