Реклама / Ads
17| 12598 |12.05.2016 НОВИНИ

Ал. Атанасов за Фрог: Спират програмата за развитие на селските райони

.
Александър Атанасов
Информацията, която имам е, че най-накрая поредицата от неадекватни и абсурдни действия на ресорния зам.-министър на земеделието Васил Грудев, както и на прилагащия орган ДФЗ-Разплащателна агенция най-после доведоха до логичен резултат – програмата за селските райони ще бъде спряна от Брюксел. Това каза за Фрог каза председателят на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители инж. Александър Атанасов.
 
Причините за това са много, но поводът е изборът на сертифицираща фирма, която беше избрана по напълно незаконен начин през миналата година. В момента няма добросъвестен одитор, който да съблюдава за законното харчене милиарди евро от Европа за ПРСР в България. Смятам, че това е постигнато с усилията и действия на цялото ръководство на министерството, защото те стоят зад раздаването на тези пари едва на няколко стотин земеделски стопани, които да ги откраднат. Нейната спиране на ПРСР не бива да бъде възприемано като нещо лошо, обясни експертът.

От една година от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители предупреждаваме за опасността от спиране на Програмата. Периодично апелираме средствата по нея да се насочат към правилните места, а именно към малките стопани, които са гръбнака на българското земеделие и икономика. Сега, когато пресъхнат парите за големите и алчните, това всъщност ще е добре за България, защото ще даде възможност на съвестните маломерни стопанства да си отдъхнат от натиска на латифундистите, частния ИСАК на Свилен Костов, лобистките интереси около асоциацията на Венцислав Върбанов, както и от целия мафиотски земеделски октопод, посочва Атанасов.

Той обясни и за колко време ще бъде спряно финансирането за селските райони. Наказанието от Европа ще е в сила до момента, в който българското общество гарантира, че ще изгради механизъм за реални ползи от европейските пари в България. Докато не демонстрираме прозрачност, ефективност и солидарност, ПРСР няма да функционира. В ДФЗ има достатъчно бюджетни средства извън европейските пари, които могат да се отпуснат на малките стопани, за да си стъпят на краката, посочи още той.

Експертът коментира и дали ще е нужно загубените средства да бъдат компенсирани с нови международни заеми от правителството. Кабинетът, ако иска да остане правителство с държавници, а не организирана престъпна банда, трябва коренно да промени тактиката си в усвояване то на европейски средства в посока истински, честни бенефициенти, а не комисионери, консултанти и спекуланти. Няма смисъл да се теглят заеми, защото с тази политика парите от тях пак ще отидат за ненужни обекти, построени с цел само и само да се откраднат едни милиони. Досега всички построени обекти в селските райони, като скейтборд рампи за бабички, интернет клубове, алеи и пейки, са направени като картонени кули, само за да се усвоят парите и да се симулира, че парите не са откраднати. А в нашите села хора вече няма! Унищожиха се обикновените и честни селски стопани,  категоричен е Атанасов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 13737 |12.05.2016 Октай пред Фрог: Борисов и Първанов се скарали зверски преди седмица заради президентския пост . 26| 8997 |11.05.2016 Коритаров пред Фрог: Срамен политически акт ще е, ако се отхвърли ветото на президента . 17| 15421 |11.05.2016 Само във Фрог: Качват патрулките на трупчета, режат лимита за бензин в МВР . 18| 8540 |11.05.2016 А. Стефанов пред Фрог: Калфин става президент, ГЕРБ, БСП и АБВ поемат властта?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads