Реклама / Ads
4| 4764 |13.05.2016 НОВИНИ

Режат парите за спортни зали и ВЕИ по европейска програма

.
Спортните зали, къщите за гости и изграждането на възобновяеми енергийни източници вече няма да се финансират от Европа. Те отпадат като опция за кандидатстване по новата Програма за развитие на селските райони. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева във Велико Търново на форум за регионално развитие.
 
Министърката призна за злоупотреби, които са се случвали до сега по тази програма – някои от кандидатствалите и спечелили финансиране са строили за собствено ползване, а не за целите, които са обявили преди това.

"Още не сме разписали мярката, тя ще бъде открита следващата година, но идеята на към момента е да финансираме такива проекти само, ако се намират на места с национално значение за алтернативния туризъм и той вече е развит в някаква степен", посочи тя и даде за пример места като Жеравна, населени места около Кърджали и Хасково, където е Перперикон и др.

Спортни зали и стадиони за по милион и повече също са изключени от програмата. Танева посочи, че кметове я търсят, за да искат субсидия, защото нямат пари да поддържат зали построени именно с пари от Европа.

„Все пак ще финансираме спортни площадки като субсидията няма да надхвърля 50 000 евро. Тази финансова схема може да бъде открита до края на годината“, посочи Танева.
Добави, че за всички неземеделски дейности като изграждането на спортни и туристически обекти и ВЕИ през изтеклия период са платени 162 млн. евро

От изказването на Десислава Танева стана ясно още, че вече се набират проекти за реставрация на църкви и манастири. Тази дейност се включва за първи път в Програмата за развитие на селските райони. В следващите 4 седмици общините ще могат да подават проекти в това направление, чиято стойност не може да надвишава 400 000 евро.

"Тази сума беше записана по настояване на Светия синод въпреки нашите препоръки да определим по-малък бюджет, за да можем да обхванем повече обекти", каза министърът Танева. Синодът е настоял още настоящият първи етап от схемата да е за 25 млн. евро от общо 40 млн.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 15457 |11.05.2016 Само във Фрог: Качват патрулките на трупчета, режат лимита за бензин в МВР . 7| 4197 |04.05.2016 Борисов пренасочва парите от референдуми за пътища . 4| 4749 |03.05.2016 Реформатори: Властта готви кражба на парите за втора пенсия . 1| 4373 |29.04.2016 Ало-измамник върна част от парите на ощипана баба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads