Реклама / Ads
0| 3861 |13.05.2016 НОВИНИ

КЗК обвини НЕК в злоупотреба с господстващо положение

.
Комисията за защита на конкуренцията предяви на „Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК)твърдения за извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията (КЗК), изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение на пазара на производство и продажба на едро на електрическа енергия с пиков товаров профил на територията на Р. България.
 
Това може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством дискриминиране от страна на  НЕК ЕАД на „ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп“ ЕАД(ЕВН ТСЕЕ) и поставянето му в по-неблагоприятно положение спрямо неговите конкурентиq съобщават от комисията.

Предмет на проучването е сигнал, че НЕК дискриминира ЕВН ТСЕЕ и го поставя в по-неблагоприятно положение спрямо неговите конкуренти.

В хода на проучването от звеното са установили, че до до декември 2014 г. НЕК подава произвежданата електрическа енергия по отделни профили на организирани от него ежемесечни търгове.

За 2015 г. НЕК е продало в аванс всичката електрическа енергия с профил „пик“ на избрани от него по неясни, публично неоповестени критерии търговци на електрическа енергия. На направените през октомври 2014 и декември 2014 г. от страна на ЕВН ТСЕЕ запитвания за закупуване на пикова електрическа енергия, чрез участие в търгове или чрез пряко договаряне, НЕК не е отговорило, като едва през януари 2015 г. е уведомило молителя, че не разполага с достатъчно свободни количества за реализация на свободен пазар.

Междувременно НЕК е продало произвежданата от него пикова енергия за 2015 г. на определени търговци по неясни критерии и непрозрачни процедури. Това поведение има за резултат поставянето на тези избрани търговци в по-благоприятно положение спрямо техните конкуренти, доколкото им се предоставя ценово предимство, уточняват проверяващите.

Като е отказало на ЕВН ТСЕЕ продажбата на пикова енергия за 2015 г., респ. не е дало възможност на дружеството да участва в търг или процедура на договаряне, НЕК е третирало неравно и е поставило ЕВН ТСЕЕ в по-неблагоприятно положение спрямо неговите конкуренти по смисъла на чл.21, т.3 от ЗЗК, се казва в заключение.

Страните в производството в срок от 30 дни имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения, напомнят от КЗК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4891 |09.05.2016 Обвиниха 53-годишен мъж за убийството на брат си . 0| 4029 |30.03.2016 Обвиниха четирима за взривовете край Горни Лом . 0| 7692 |28.03.2016 Прокуратурата обвини Владимир Пелов за двойното убийство в Ботевград . 0| 5287 |21.03.2016 Обвиниха четирима за трафик на 30 кг. кокаин и 16 кг. хероин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads