Реклама / Ads
4| 6990 |13.05.2016 АКТУАЛНО

„Евровизия“ – добре смазана дипломатическа машина

.
В един идеален свят песенният конкурс „Евровизия“ (EuroVision.tv) ще е свързан единствено с музика и приятелство между народите. Всъщност обаче политиката често става причина за разногласия, които карат организаторите да вземат деликатни дипломатически решения, предаде АФП.
 

Тази година 42 държави участват в конкурса в Швеция – родината на изобретателя Алфред Нобел, чието име носи прочутата награда за мир. Някои от тези страни обаче са исторически врагове, а други враждуват отскоро – Русия и Украйна, Азербайджан и Армения, Сърбия и Албания.

 

През 2015 г. Армения бе призована да промени текста на песента Don't Deny (Не отричай) заради прекалено директни намеци, свързани с отказа на Турция да признае арменския геноцид преди един век.

 

През 2014 г. гласовете в Крим, територия, към която имаше претенции Русия, бяха регистрирани като украински. Организаторите се оправдаха, че причините за това са технически.

 

През 2013 г. Русия протестира срещу манипулиране на резултатите в Азербайджан, където колкото и да е странно, ѝ бяха присъдени 0 точки. От „Евровизия“ проведоха разследване и заключиха, че протестът на Москва е основателен.

 

През 2012 г. активисти за човешки права разкритикуваха изразходването на огромни средства от Азербайджан, за да може авторитарният режим в страната да бъде представен в най-добра светлина.

 

Тази година в Стокхолм полемиката е свързана със знамена и украинската татарска песен. От „Евровизия“ допуснаха в конкурса песента „1944“, разкритикувана като политическа от Русия. В нея се говори за депортиране на татари от Кримския полуостров по нареждане на Сталин. Журито не мотивира решението си.

 

Що се отнася до знамената, всичко се дължи на грешка на стопанисващите концертната зала и сайта за онлайн продажба на билети AXS.com. Давайки на купувачите на билети пример за забранени знамена, те са поставили знамето на „Ислямска държава“ редом до тези на Страната на баските, Палестина и Косово. От „Евровизия“ побързаха да поднесат извиненията си на всички онези, които са се почувствали оскърбени. Някои правила дори бяха смекчени – разрешени бяха регионални знамена, като уелското в подкрепа на британеца Джо Улфорд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4596 |10.03.2016 Риза: Най-добре Ахмед Доган да се върне начело на ДПС . 4| 4870 |06.01.2016 Д. Добрев изключи борба за монопол по случая с "Овергаз" . 0| 6373 |27.12.2015 Снайперист от Кербала: Армията ни трябва да е по-добре подготвена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads